Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky,jsem tu dnes poprvé,ale po přečtení pár zpráv jsem dostala odvahu se zapojit.Jsem 14 dní po laparoskopii na které se zjistila neprůchodnoust obou vejcovodů a pár ložisek endometriózy.OG mi sdělil,že na devadesátdevětcelýchdevět % neotěhotním přirozeně a bude se to řešit pomocí IVF.Ostatní testy vč. manžela máme OK. OG mě taky upozornil,že prý před IVF bude potřeba odstranit vejcovody!?!což je právě po prodělané LPK docela šok (nechápu, proč je teda nevyndali když se to dělává).Začínám se tedy smiřovat s IVF i když si radši nepřipouštím (vzhledem k úspěšnosti),že by to vyšlo na poprvé.Zároveň mnou cloumá myšlenka,zda to by to takhle nemělo zůstat a neměli bychom se poohlédnout po adopci? Máte někdo podobnou zkušenost nebo radu pro jednu zmatenou holku?Díky a všem co se snaží moc držím palce!!!
Ahoj Didi ,
tvoje situace je určitě nezáviděníhodná. My museli na IVF kvůli manželovu katastrofickému spermiogramu, takovéhle dilema jsme naštěstí řešit nemuseli - po prvním pokusu čekáme dvojčátka! Můj názor je zkusit IVF, pak až adopci. Vím, že je to krutý vůči všem těm nechtěným dětičkám v ústavech, ale prostě to tak cítím. IVF je určitě složitá cesta, psychicky i fyzicky náročná a může být i dost dlouhá, ale i tak bych do toho šla. Ten pocit, že uvnitř tebe roste nový život je naprosto úžasný a stojí za to!!! Ať už se rozhodneš jakkoli, přeju ti hodně štěstí!!!!!
Díky Helli za odpověď, a moc gratuluju k úspěšnému pokusu!! myslím, že už jen z povinnosti k manželovi (jeho spermouši jsou totiž ukázkoví) minimálně do jednoho IVF půjdu. Jestli Ti to nevadí, můžeš mi, prosím, poslat co všechno to obnáší? je to finančně náročné? jsi automaticky na neschopence nebo můžeš chodit do práce? kde ti IVF dělali - mě čeká Apolinář…
Didi,
otázka, kterou vznášíš, musíš položit zejména sama sobě a domluvit se s partnerem. Neplodnost je nemoc, která každému vyrazí dech, protože si všichni od pubery tak dáváme pozor, aby nám to neujelo
a nic takového nečekáme. .....Hodně informací najdeš na stránkách www.neplodnost.cz, srovnání ohledně cen jednotlvých CAR najdeš , myslím, na www.rodina.cz/umelinky (už si to moc nepamatuji, ale ve vyhledávači to najdeš). Svoji osobní zkušenost jsem teď popsala v deníčku Nové snažilky. Fajn parta holek, jejichž cesta k drobkovi není zrovna růžová , se schází u Zebřiček.
Teprve až si nasbíráš dostatek informací a přejde tě první šok z diagnózy, budeš schopná přijmout pro tebe a tvého partnera nepřijatelnější cestu k dítěti. přeju hodně sil ![]()
Cami + 2prcci ze zkumavky 19tt
PS:Odebrání vejcovodů =sterilizace a k tomu je třeba tvůj souhlas. Navíc někdy je normálně neprůchodný vejcovod průchodný pod tlakem, takže mizivá šance na přirozené těhotenství stále trvá. Taky se zřídka dá udělat „rekonstrukce“ vejcovodu, ale to se dnes snad už neprovádí - je to náročné a šance funkce po operaci nezaručí nikdo na 100%.
Ahoj Didi,
vítám na emiminu.
Zrovna v těhle dnech se o IVF hodně diskutuje-třeba v diskuzi Pronatal Praha jsme si s holkama hodně psaly-ceny,vyšetření atd.
Já sama jsem po 5IVF,z toho 2× úspěšně (bohužel jeden potrat).Teď jsem před rozsypáním-v 37tt.,takže se přikláním k tomu,aby jsi do toho IVF šla.Adopci můžeš řešit po nějakém to neúspěchu.
Ale spíš se chci zeptat-proč Ti chtějí brát vejcovody?
Ptám se proto,že mě před pár lety vzali vaječník-byl samá cysta,ale vejcovod mi nechali s tím,že se nemusí za každou cenu vyndavat.Při IVF s tím nebyl žádný problém.
Tak Ti držím pěsti,ať Ti to dopadne dobře.
didi, zrovna jsem ti chtela napsat o tom, ze na odebrani vejcovodu je potrebny tvuj souhlas, ale uz me prebehly ![]()
jinak je tady i jina diskuze, kde maji vsechny holky IVF pred sebou i za sebou a jsou tam hodne zkuseny… je to IVF+ICSI ,tak se zkus zeptat tam…
Ahoj holky,
sice k vám tak úplně nepatřím (otěhotněla jsem spontánně). Nicméně už dávno před tím, než jsme to začali zkoušet jsem si říkala, že pokud by to nešlo normálně, je to pro mě jakési znamení, že si mám dítě adoptovat. Bylo mi fakt líto nechtěných odložených dětí…
Ale
Otěhotněla jsem, teď mám ročního prcka a do adopce bych si už netroufla. Upřímně si někdy nejsem jistá, jestli jsem dost dobrá matka pro dítě, které je vlastní a s adoptovaným to musí být stokrát složitější.. Ale zase jak to teď píšu tak mi něco ve mně říká, že to tak není a že ty nechtěné děti by si zasloužily rodinu jako má Ondrášek..
Na tohle je fakt těžká odpověď asi si musíte říct s manželem, jak to cítíte a podle toho se řídit. S vlastním to je určitě jednodušší.
Na druhou stranu asi jsem blázen ale trochu si pamatuju, že v těhotenství jsem si říkala, že těhotná bych být ani neměla když je tady tolik dětí, které potřebují mámu a nemají ji..
takže tak, fakt je to složitý..
ahoj Didi, četla jsem tvůj příspěvek a hned ti musím odepsat. Já jsem v situaci, kdy nemám ani jeden vejcovod. Prodělala jsem dvakrát mimoděložní těhotenství a myslela jsem si, že je pro mě konec světa. Dneska jsem půl roku po úspěšném IVF a v květnu budu rodit. Pro IVF je ideální, když nemáš vejcovody. Začala jsem se „léčit“ v ISCARE v Praze a za necelé dva měsíce od prvního pohovoru tam jsem byla těhotná. Jde to hrozně rychle, jen pár testů a je to. Všichni jsou tam strašně hodní. Pa Karolína
Přidám pár poznámek k tématu - někdy neprůchodné vejcovody vylučují tekutinu do dělohy (tzv. sactosalpinx), proto je v tomto případě lépe je odebrat, protože ta tekutina je pro embryjka toxická.
V případě, že jsou „jen“ neprůchodné a ničemu nevadí, nevím, jestli bych si je nechala vyndat - tohle je na podrobnou diskusi s lékařem, kterýmu ty důvěřuješ.
Neplodnost je nemoc jako každá jiná (jen bohužel hodně traumatizující) - připadne mi trochu mimo mísu myslet si, že je to nějaké znamení shůry a že bych měla pomoct opuštěným dětěm…tohle mi přijde trochu naivní a romantický pohled…co znám holky, tak o adopci začínají přemýšlet až po té, co se jim nedaří otěhotnět žádným způsobem (a většinou to trvá už řadu let).
Didi, určitě do toho běž, není to tak strašný, třeba se ti zadaří na 1. pokus:))
Pepe
Holky, prosim pomozte. U nas s manzelem to s nejvetsi pravdepobodnosti vypada na IVF vzhledem k jeho dost spatnemu SPG, IUI taky nedporucuji. Jak dlouhou cestu mam pred sebou, jak se to da vzladnout financne?! Beruska
Ahoj ja jsem 4 dni po LP operaci.Mnela jsem potiže a pri styku jsem pořad krvacela.byla jsem u doktorky,ktera me poslala do nemocnice na vyšetřeni.Bohužel jsem musela podstoupit operaci.Ale nevedeli mi přesne řict,jak to dopadne.Po operaci jsem se vzbudila a přišla doktorka ktera me operovala a řekla mi,že jsem mnela nefunkčni vejcovody,tak že mi je museli odebrat.Tet ve středu jdu na kontrolu.Mam stoho docela strach.My jsme se s přitelem snažili o mimčo a nic.Tet mam strach,že to budu mit ješte komplikateši.ja taky jsem trpela na cisty.Na pravy strane mi museli odebrat 90%vaječniku kůli ciste.Muže mi nekdo poradit,jak to chodi pak dal?Mam stoho docela strach.Mnela jsem znamu,ktera byla 3× na umelym oplodneni a pokaždy potratila.Zaplatila dohromady 45tis kč.
DiDi, otázka zda IVF (tedy vlastní dítě) a nebo adopce, je podle mě hrozně těžká a hlavně naprosto individuální. Být tebou, tak počkám, až pomine prvotní šok a zvládneš to strávit. A pak se zamysli, zcela upřímně, bez přetvářky a třeba i sobecky, zda preferuješ vlastní či adoptované dítě. Tohle má podle mě každý jinak a měl by se rozhodnout tak, jak to skutečně hluboce niterně cítí (bez ohledu na chudáčky opuštěné děti v ústavech, či bez ohledu na „vyšší záměr Přírody“, že to tak možná má být).
Tak přeji, ať to dopadne k tvojí/vaší spokojenosti a ať jste s partenrem ve shodě. ![]()
Ahoj DiDi, myslím, že to je spíš otázka, kterou si musíš probrat mezi tebou a tým mužem. My jsme se s manželem shodli, že když to nepůjde, nebudem pátrat proč, nebudu podstupovat žádná umělá oplodnění, hormonální léčby a pod a ani jeden jsme nechtěli adopci. Nu, otěhotněla jsem na poprvé přirozeně. Ale podstatné je mít vykomunikováno, co chceš ty a co on a podle toho se zařídit.
Raděj anonymě,ale ve svém okolí mám jistou ženu,které tvrdili dr.,to samé co tobě.Dnes má dvě zdravé děti.Oplodnění klasicky.Zdá se mi drastické odstranit vaječníky a ani nechápu důvod.
Jsi moc mladá na to,aby se ti přestaly tvořit hormony dost púodstatné pro další život.Asi bych se koukla po jiném dr.
I jen dělohu nechtějí vyoperovat před 45tým rokem a vaječníky se snaží zachovat.Zjistila bych si i jinde,jestli je to odstranění nutné.