Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Já měla 4 tuším, už je to dva roky, já už mám svoje mrně doma. To máš taky cysty jak hrom tedy, je to těžké. Já jela dlouhý protokol. No, každopádně bych ten první pokus zkusila normálně IVF a uvidíš, hyperstimulák zvládnou, v případě, že nastane, oni tím sice straší, ale zase tak úplně běžný jev to není, alespoň ten silný stav. Držím ti moc palce, ať tak nebo tak.
Teri děkuju
To víš, já tu všude čtu, jak po OHSS všeci končí ve špitále na kapačkách na pokraji smrti
Tak mě to trochu víc dostává ![]()
To zase ne, to jsou hodně ojedinělé případy, OHSS bývá, většinou se to zvládá v klidu doma jen ambulantně, takové ty fakt stavy na špitál na pokraji smrti, to jsou hodně velké vyjímky, není to běžný jev, kdybychom neměly internet a nečetly diskuze, byly bychom víc v klidu. Ono je to tak, že většinou se píšou šílené zážitky, proto se to źdá tak časté, ale pravda je taková, že nikdo nepíše, jak měl báječnou stimulaci a jak se to dá perfektně zvládnout a jak to nic není a jak to byl nakonec hezký zážitek, stejně jak s porodem, žádná, co má porod v pohodě, o tom nemá potřebu psát deníčky a zakládat diskuze, jen ty, co mají pocit, že to byla hrůza, tak se zdá, že porod je věc téměř nepřežitelná. Samotná stimulace je fakt v pohodě, já jsem celkem hysterka a bebíčko, odběry krve mě poráží, a bylo to úplně v klidu a pohodě, injekce do břicha nic nejsou, jsou to tenké jehličky, OPU je v pohodě, OHSS je fakt málo častá komplikace, jediné vyčerpávající na celém tom procesu je ta psychická stránka, ten strach a neustálé obavy a čekání. neboj, to zvládneš, myslím, že dozrálá vajíčka v těle budou mít lepší potenciál, než ta uměle vypěstovaná, tak zkus jeden pokus a uvidíš.
Hysterka a bebíčko, to jsi mě dostala
Já docela asi taky
No, tak asi nad tím prvním pokusem ještě zapřemýšlím.. Já jsem totiž přesně ten typ, jak se říká - že na posra. nýho i haj. zl spadne
Proto se bojím, že ten OHSS se zrovna u mě rozjede v plné pálce
Zatím ještě čekáme na genetiku a cyst. fibrozu, to bude až v srpnu, do té doby se máme rozmyslet a psychicky se srovnat s variantou IVF.
Do srpna to utče jako voda, IVF je záhul po psychické stránce, fyzicky to fakt jde. Posílám hodně štěstí a najdi si tady rozjetou diskuzi k IVF, která žije, holky tě mezi sebe vezmou, pořád nějaká přichází a těhule postupně odchází, naše diskuze, co jsme měly v roce 2010 mě celé dlouhé měsíce držela při živitě, je to staršně fajn a nikdo tě nedokáže pochopit a podpořit líp, než holky, co v tom jedou taky, doma to nevhápali, ani nemohli, jen holky tady na diskuzi, sice cizí, přesto nás to hodně sblížilo a ta podpora je neuvěřitelná, máš pocit, že s tebou fakt sdílí každý krok. Klidně se pomalu do nějaké zapojuj, pokud půjdeš do IVF, tak to psychicky tady s holkama zvládneš.
Ahoj holky objevila jsem vasi diskuzi a jste tady dost sikovne a vyznale. jak se pozna prosim pco? ja jsem byla jednou na iui a byla neuspesna pak se me snazila doktorka jeste dva mesice nastimulovat clostikem ale bohuzel jsem vubec nereagovala folik zadnej a tak jsme se rozhodli pro ivf, problem je jen u mne s tema folikama manzel ma spermio normospermie, v utery zacinam dlouhy protokol ale hodne premyslim zda jit i do icsi kdyz ma manzel dobrej spermio doktorka mi radi aspon pul na pul ale oni stoho maji penize tak proto takle radi. jinak chodim na obilnak. holky je to tezke rozhodovani. poradite nektera?
PCO, pozná to doktor, v podstatě zraje víc folikulů, ale žádný do dostatečné velikosti, aby v něm bylo zralé vajíčko, pozná doktor, dělá folikulometrii, ultrazvuk, kdy sleduje vaječníky. Ale hele, já mám PCO jak mrcha, na clostík nereaguju, IVF neúspěšná a nakonec mám dvě děti přirozeně, sice trvaly 12 let, ale mám je, jedný je šest let, druhý šest měsíců. Nic není ztraceno.
Teri, díky za radu, po nějaké diskuzi kouknu
Vím, že to do konce srpna uteče, teď chystáme svatbu, pak dovolená, takže zábavy mám víc než dost
Ale pak, po létě, to jsem zvědavá, jak to budu zvládat.. Hlavně ty injekce do břicha budou pro mě asi horor ![]()
Hani, mě prvně PCO poznala na utz, pak mi to potvrdili i po laparce, kde mi dělali drilling - nařezávání vaječníků a ztenčování obalu. I tak stejně k ovulaci nedochází
Držím pěsti k IVF
A jinak, můj má taky normospermie, takže my by jsme do ISCI asi nešli, ale nevím, o tom jsme se s doktorem ještě nebavili ![]()
Maky, injekce do břicha nic nejsou, věř mi, a že třeba můj nejhorší zážitek z porodu bylo napichování kanyly, pro mě horší než celý porod, takže když já řeknu, že to nic není, tak to fakt nic není, ty jehličky jsou tak tenounký, že je ani necítíš a jsou malinký, prostě úplná pohoda. Tak blahopřeju ke svatbě, mně se žení brácha 28.7. tak taky připravuju ![]()
Teri, děkuju ![]()
No, já byla teď dvakrát za půl roku na LPK, hrozila mi třetí, kvůli další cystě, no a ty injekce do břicha byly maso
A to bylo pokaždé jen 5 dní, tak se hrozím těch dvanácti
Ale daří se ti mě docela uklidnit ![]()
Tedy nevím, co ti píchali, ale tohle jsou tenonké jehličky, je to vlastně pero, ještě tenčí než inzulinovka, fakt to dáš. Hele, jak začneš stimulovat, on je člověk tak nějak v euforii, že už se jako něco děje, je natěšený, já se každý večer těšila, jak si to ďobnu, zaškrtnu v tabulce, na každý ultrazvuk, jak rostou folikuly, když už jsi v té stimulaci a běží to, tak se to tak nějak lépe snáší. Když budeš stimulovat a bude ti ouvej, vzpomeň si na mě a klidně napiš, já tě utěším ![]()
Teri, jsi fakt moc hodná ![]()
To byl asi heparin nebo co, na ředění krve po operacích ![]()
Je jasný, že se pak budu taky těšit, až budu mít stimulaci, jen teď musím ustát ty obavy. Možná jsou zbytečné, ale je to prostě neznámo a já jsem tak trochu „stresmenka“
A určitě napíšu
![]()
Ahojky! Můžu se přidat?? My už jsme teď po odběrech. Proběhly teď ve středu 17.10., ale mám PCO a dost mě teď bolí břicho. Myslím, že by to mohl být náběh na OHSS. Myslíte, že by to mohlo do neděle přejít?? V pondělí mam mít ET a nechci nic zanedbat.
@Dáda774 - hodně pij, tak 3-4 litry denně. To OHSS hodně zmírňuje. Taky je prý dobrá vláknina
Tak přeju, ať se OHSS nerozjede a dočkáš se v pondělí ETu ![]()
A tady k bývalé diskuzi - nakonec jsem nešla ani do normálního IVF, ani do IVM, ale do nativního IVF ![]()