Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky. Tak nějak pročítám na internetu diskuse a články ale sem z toho dost zmatená.S přítelem se snažíme už 4. měsíce o mimi a zatím nic, tak sem si začala tenhle měsíc měřit BT. Měřím si jí každé ráno ve 4.30 když vstávám. od 3. do 7 jsem měla teplotu zvýšenou nad 37 stupňů, pak sme jeli s přítelem na víkend na hory a já doma nechala teploměr, ale když sme v neděli přijeli tak sem to dostala ms. A v sobotu a neděli jsem si zase začala měřit ale až v 8 ráno a teplota byla vysoká 37,1. V pondělí sem si měřila teplotu zase ráno když sem vstávala do práce tedy ve 4.30 a byla 36,8 v úterý to samé a od středy jsem nemocná (není to nic závažného jen mě trošku pobolívá v krku, ale mám antibiotika) a tak jsem si měřila teplotu až po probuzení tedy v 8 ráno a teplota byla vysoká 37,2. No a dneska ráno jsem musela vstávat ráno v 5 abych si vzala prášek a tak jsem si změřila teplotu (měřím truťovým teploměrem v pochvě) a byla 36,7. Tak jsem si to zapsala a spala dál. V 8 ráno jsem se vzbudila a znovu jsem se změřila a 37,2. Moc tomu nerozumím. Podle výpočtu na internetu bych měla mít ode dneška 20 do 25 ovu. Prosím můžete mi někdo poradit??
Bazální teplota se měří v přibližně stejnou dobu, jinak ten výsledek není relevantní. Nejjistější je mít sex pravidelně co 2-3 dny, pak ovulaci nemůžete propásnout.
Zkus mrknout sem:
http://merenibt.xf.cz/index2.html
Z tvého popisu mi přijde, že měříš dost za nestejných podmínek (v různé hodiny, někdy dvakrát za sebou, občas zapomeneš, občas jsi nechlazená…), to potom může docela haprovat. Naměřila bych v klidu celý cyklus, snaž se maximálně dodržovat podmínky (měřit jen jednou, ale vždy ve stejnou hodinu) a pak to hodnotila jako celek.
ugluk píše:
Zkus mrknout sem:
http://merenibt.xf.cz/index2.html
Z tvého popisu mi přijde, že měříš dost za nestejných podmínek (v různé hodiny, někdy dvakrát za sebou, občas zapomeneš, občas jsi nechlazená…), to potom může docela haprovat. Naměřila bych v klidu celý cyklus, snaž se maximálně dodržovat podmínky (měřit jen jednou, ale vždy ve stejnou hodinu) a pak to hodnotila jako celek.
ahoj holky muzu se zeptat?myslíte ze byla ovulace 12.10?
http://www.womenzone.cz/…a/grafy.aspx?… díky..jestli ano tak mam ale pekné schody..jak to nestoupne tak z tehu počítat nemuzu ze buu
Musíš opravdu měřit ve stejnou hodinu, čím později, tím to pak bude vyšší… většinou je třeba o hodinu už o desetinku teplota vyšší… takže proto máš ve čtyři 36,8 a v osm 37,2…
No to jsem právě nevěděla a bylo mi to divné, děkuju za odpověď. Jen doufám že tenhle měsíc se to už povede a ms se nedostaví ![]()
Cvana, pravděpodobně byla.
Ovšem po x letech měření konstatuji, že kdo tvrdí, že je schopen SPOLEHLIVĚ poznat těhotenství z grafu před menstruací, tak kecá
Můžou tam být znaky, které ho naznačují, ale ty mohou být i u netěhotenského. A naopak, graf tvářící se po ovulaci jeko deset stejných předtím v těhotenství může vyústit. Proto já vždy pár dní po naměřené ovulaci s teploměrem sekla, spočetla si, kdy očekávat MS, a čekala jsem.
ugluk píše:
Cvana, pravděpodobně byla.
Ovšem po x letech měření konstatuji, že kdo tvrdí, že je schopen SPOLEHLIVĚ poznat těhotenství z grafu před menstruací, tak kecáMůžou tam být znaky, které ho naznačují, ale ty mohou být i u netěhotenského. A naopak, graf tvářící se po ovulaci jeko deset stejných předtím v těhotenství může vyústit. Proto já vždy pár dní po naměřené ovulaci s teploměrem sekla, spočetla si, kdy očekávat MS, a čekala jsem.
vsak stejne uvidim za pard ni u TESTU:Da nebo dorazí mrška:)no hlavne ze aspon byla ovu:D
cvana píše:
a jeste verís více bt nebo ovu testům..
Za mě byla toho 12.
A bt nebo ovu test. Já spolehám na bt a hlen s čípkem.
Třeba ted jsem ale nemocná, atb, angína, teploty..tak zkusím ovu test.
Ovutesty jsem si zkusila jednou a seděly s BT, takže jsem od toho upustila, protože BT je zadarmo
Ale my se nesnažili stylem - dnes je pozitivní test, musíme na to vlítnout - my se milovali tak nějak průběžně pořád a po ovulaci už jsem si jen potvrdila, že byla a my se do některého z plodných dnů strefili. Pokud to někdo pojme stylem, že chce načasovat to jedno jediné milování, ovutesty jsou v tomto lepší, protože dokážou předvídat dopředu, na druhou stranu dost lidem může vadit ten pocit milovat se, protože dnes zrovna by to mohlo vyjít. Každému sedne něco jiného. Při správném provedení je spolehlivost srovnatelná (to už se ale nedá říct o těch testerech ze slin apod.).
ugluk píše:
Ovutesty jsem si zkusila jednou a seděly s BT, takže jsem od toho upustila, protože BT je zadarmoAle my se nesnažili stylem - dnes je pozitivní test, musíme na to vlítnout - my se milovali tak nějak průběžně pořád a po ovulaci už jsem si jen potvrdila, že byla a my se do některého z plodných dnů strefili. Pokud to někdo pojme stylem, že chce načasovat to jedno jediné milování, ovutesty jsou v tomto lepší, protože dokážou předvídat dopředu, na druhou stranu dost lidem může vadit ten pocit milovat se, protože dnes zrovna by to mohlo vyjít. Každému sedne něco jiného. Při správném provedení je spolehlivost srovnatelná (to už se ale nedá říct o těch testerech ze slin apod.).
Z toho důvodu mi vyhovuje BT. Vím to až pak, i když po tolika měsících měření,už stejně předpokládám.
No tak nějak, chodila většinou +- den přesně
Ale když se párkrát opozdila, tak jsem BT blahořečila, protože jsem věděla, že se nemám nijak předčasně radovat z případného meškání MS.
ugluk píše:
No tak nějak, chodila většinou +- den přesněAle když se párkrát opozdila, tak jsem BT blahořečila, protože jsem věděla, že se nemám nijak předčasně radovat z případného meškání MS.
Taky tak.
Pro mě ještě vzhledem k prodělanému mimoděložnímu těhu, abych opravdu věděla, kdy ovu byla a kdyby se zadařilo, aby mě doktorka v 6tt neposlala domu, že je těhu mladší a já pak neskončila akutně v neděli večer na sále.,