Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
IVF vyšlo na poprvé, byla jsem hodně pozitivně naladěná. KET za 2 roky nevyšel, ale příčinu nevím… osud.
U prvního mi řekli, že první pokus, je většinou opravdu pokus. Jak tělo zareaguje na stimulaci. A pokud nevyjde, nemám se hroutit, že budeme poučeni pro příště a upravíme léky. U druhého mi řekli, že se nemám hroutit, že jsme opět poučení a příště lépe upravíme stimulaci, zvolíme jinou metodu. Před třetím mi řekli, že to určitě vyjde, že bude brzy jaro a příroda je v rozpuku. A že to je statisticky nejlepší doba pro stimulaci. A výsledek? Těsně před třetím IVF jsem otěhotněla přirozeně. Ale příčina proč to dvakrát nevyšlo? To podle mě neví nikdo. Jestli špatné načasování, reakce těla…? Těžko říct.
Na tuhle otazku ti nikdo neodpovi, podivej se na muj podpis kdy az se povedlo a jediny problem u nas byl spatny spermiogram, proto ivf, vzdy jsme meli kvalitni blastocysty. Nekomu se zadari na poprve, nekdo ceka roky, preju at jste ten prvni pripad ![]()
Pokud předpokládám, že takové ty objektivní příčiny „zvenčí“, proč to nevychází, budou eleminovány předem (imunita, hematologie, infekční choroby…), tak se většinou příčina nezjistí. Prostě to tak je. I v přírodě je značná část embryí předem odsouzena k záhubě, akorát v přirozeném cyklu to nikdo netuší a neřeší, že tam třeba pět dní po oplodnění bylo ukázkové embryo, které se neuchytilo.
Někdo ti tu odpřísáhne, že málo odpočíval, někdo že se moc flákal a pak se na to příliš soustředil, někdo že tomu málo věřil a někdo že tomu věřil až moc.
Prostě holt - ne vždycky to klapne. A až jednou někdo přijde na to, proč to v 1/2 až 2/3 případů nedopadne, bude to v oblasti asistované reprodukce malá revoluce. Nebo spíš velká.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.