Já to neumím - 2,5letý syn

Napsat příspěvek
Velikost písma:
nikol.ondrášovka
17.1.14 21:47

Muj dvou a pul lety tyhle veci opravdu neumi. Dokonce ani mluvit. :nevim:

Edit. naji si asi tak ze se v tom nimra a hracky uklizi tak ze si se vsema hraje :nevim:

• Citovat
  • Upravit
31672
17.1.14 21:49
@hanka.br.
@BohunkaP píše:
Myslím, že to Slavuska myslela spíše ve smyslu, že ho k tomu školka motivuje (uvidí, že jiní to dělají, tak to bude dělat také) - než vysloveně „naučí“ (to musejí rodiče). Mně děti také mnoho věcí nechtěly - tj. předstíraly, že to nedovedou - a školka je motivovala tak, že najednou chtěly a uměly.

Jo, přesně takhle jsem to myslela :) on by to uměl, jen kdyby se trochu snažil..a když se mu děti ve školce smát budou, tak se snažit určitě bude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
17.1.14 21:54

@alien5 Mám taky doma 2.5 letou a mimino se narodí každou chvíli. Upřímně mi přijde nespravedlivý po ní něco chtít jen proto, že se jí narodí ségra. Jediný, co jsem ji fakt naučila (ale šlo to vlastně samo) bylo lezení do auta, z auta, na vysokou židli a dolu. Od začátku těhotenství mám zákaz ji zvedat a celkem to i šlo dodržet.
Obléká si kalhoty, obouvá někdy, někdy to „neumí“, triko ani omylem. Jí většinou sama. Nic ji vlastně cíleně neučím, ona si k tomu dojde sama, když chce, ukážu, vysvětlím. Podle mě tlačení do něčeho je spíš kontraproduktivní.
Když ji výjimečně poprosím, aby mi pomohla, že ji musím např. zvednout do vany, tak se snaží, kupodivu. Miminko se do toho ale snažím nemíchat a vadí mi, když to třeba babička někdy zmíní, např. má dělat to a to, protože miminko… To dle mě jen způsobí žárlení a vzdor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.1.14 22:01

Mně přijde, že často je to tím, že když je prcek malý, tak je pohodlnější leccos udělat za něj (nebo ho nenechat dělat něco, z čeho bude třeba bordel), takže všechna jeho iniciativa typu „já sám“ jde vniveč a pak když to člověk potřebuje, tak už to tam prostě není.
Tím nechci říct, že je to tvůj případ, fakt nevím.
Ale právě kvůli tomuhle se snažím malé nechat prostor, když něco chce dělat sama, tak ať to dělá sama, i když s tím bojuje, a chválím že vytrvá, ne až že uspěla (takže v průběhu). Když řekne, že to mám udělat já, tak to udělám, nepřemlouvám.
S hračkama to samé, když si s něčím dohraje, řeknu „jdem to uklidit“ a uklízím to já, ale pomalu, takže má čas se přidat a uklízet taky. Teď už pomalu uklízí sama, i když samozřejmě ne vždy a všechno. Zase nenutím, rozhodně bych nechtěla nějaké hysteráky typu „dokud si to neuklidíš, tak!“. Jsou jí dva roky.
Možná je to u kluků ale jinak :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2435
17.1.14 22:02
@alien5 píše:
@K-Black je pravda, že dneska jsem ho prosila, aby mi pomohl, že mi není nejlépe a minulo se to těžce účinkem :-( Spíš dělal pravý opak. Akorát mě to někdy právě leze na nervy a pak děsně mrzí. No jooo, už mám zas slzy na krajíčku :-) Hormony před porodem :-) Děkuju za uklidnění.

nemůžeš to po něm chtít, že ti není nejlépe, tomuto malé dítě nerozumí. otoč to do hry. pojd, zajrajeme si na hru, zvládneš si obléct tričko dřív než já… musíš ho motivovat, musí on chtít. můj syn bude mít za 4 dny 18 měsíců a už ted má snahu si zout boty, vysléct bundu. když jdeme ven, běží si pro botičky, sundá bundičku z věšáku, ze skříně si vezme mikinku, nosí si flašku s pitím (až teď si uvědomuji, jak je samostatný, když to píšu :) ). Ale protože ho k tomu vedu a podávám mu to tak, aby to byla jeho makovička schopná přijmout. musíš mu dát na výběr mezi 2 varianty, ale tak, aby ta co po něm chceš byla jednodušší a dosažitelnější. chápeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
18.1.14 01:05

U nas pomaha nejaka motivace. Treba rano si nechce jit cistit zuby, tak mu reknu, no nechod, kdo si necisti zoubky, nesmi papat dobrutky, ani pit kakao, ani jist jogurt,… udelam mu na snidani mleko bez kakaa a on na me za chvili vola z koupelny mamiii zubyyy. Kdyz se nechce vyslect, necham ho obleceneho v chodbe a on za chvili zacne a vola na me, ze chce pomoct (vse jeste sam neumi). Po obede, kdyz nechce jit spat, vezmu jeho Puntu, co s ni spi a rikam mu, ja a Punta jdeme spinkat a budeme se tam rozvalovat, nechod za nama, meli bysme malo misto, do chvilky uz lezi v posteli. Obcas to teda taky nefunguje a nekdy musim nakrmit, vysliknout,… ale snazim se, aby aspon spolupracoval.
On mi treba kazde rano tvrdi, ze se neumi oblikat, ale kdyz se nekdy pocura a ja reknu, ze si ma slipy a teplaky obliknout sam, kdyz se pocural a nachystam mu to na zem, jak to patri, tak se oblikne bez potizi, proste jen zkousi, co dovolim a co uz ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
18.1.14 01:32

Souhlasim doslova s Bohunkou. Jinak tohle mi rika i 5 lety, protoze opravdu si neumi obliknout mikinu pres hlavu :zed:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí