Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám 3 měsíce starého chlapečka a pořád nás hodně trápí prdíky. Těšila jsem se, že kolem tří měsíců se to bude aspoň lepšit a ono to spíš vypadá, že je to horší než kdy před tím
. Zkoušeli jsme už snad všechno (fenykl, sab simplex, čaj větrníček, masírujeme, cvičíme, teplý obkládky na bříško, já už nevím, co bych jedla atd.), ale noční prdíky nás prostě neopustily (přes den už to jde, asi jak se víc hýbe, tak se i líp vyprdí). Doktorka nám teď poradila dávat šťávu z jablek, že obsahují vlákninu, která by mohla trávení trochu upravit. Ale že by to taky mholo být naopak horší. Máte s tím někdo zkušenosti?
Díky Jana
Ahoj, s jablíčkem ti neporadím, ale možná tě trochu utěší, že i naše malá na tom byla podobně a to asi do 8m pak se to výrazně zlepšilo. Dneska jí je rok a s bříškem pořád občas bojujeme a to už malá běhá
. Některé děti stejně jako dospělí na nadýmání trpí víc a některé míň s tím bohužel ani nešťastná maminka nic moc nenadělá.
Lucka a Petra (12m)
Tý jo, tak to se asi máme ještě na co těšit…No, zkusím to jablíčko a uvidíme.
Jana
Ahoj Jani,
i my jsme na prdiky trpely
a to se rika, ze kluci na prdiky trpi podstatne vice. Jakmile se ale kristynka zacala hybat, bylo to lepsi, ale je fakt, ze uplne jsme se jich zbavily az tak v 5 mesicich
, tak hodne sil.
S.K.(8 mesicu)
Ahoj Jani! Vyzkousej tymianovou masticku od firmy Just. Muzes se podivat na stranky www.just.cz. Vlevo nahore jsou produkty a najdes ji pod „bylinne kremy“. Ja jsem v zahranici, ale mamka mi tuhle masticku poslala z Cech, pry ji to doporucily sestricky v nemocnici. Mimiskovi se slaboucce natre brisko, kdyz ho boli nebo kdyz ma prdiky. Jinak da se pouzit i na nachlazeni atd. Ja jsem to na Kacenku ani moc nepouzivala, ale moje svagrova si ji nemohla vynachvalit!
Hodne stesti a prdikum zdrar! ![]()
Jana a Kacena, 1 rok.
Čauky ![]()
Náš prďošek měl taky velké problémy a to až do 6.měs.
Myslela jsem si,že to snad nezkončí.Vyzkoušeli jsme taky kde co,ale nic nepomohlo.Výrazně se to zlepšilo až se začal přetáčet a hýbat.Tak snad se vám to podaří dřív než nám.
Pevné nervy a trpělivost přeje Ketty+Honzík 9.měs. ![]()
Ahojky,
já bych se chtěla jen zeptat, jestli je normální, že se ti mimísci u těch prdíku tak kroutěj a sténají…
Toho našeho skoro 3 týdenního anděla to trápí taky, a celou noc ze spaní strašně usilovně tlačí a vzdychá , heká , funí… a to docela dost nahlas…
Jo a kacenko001 tu mast můžou už takhle malí mimísci??? A kolik stojí , já to na tom jejich serveru nenašla,(( Strašně ráda bych tomu malýmu pomohla tak jsem ochotná zkusit skoro všechno.o)))
Markéta a Michal
Ahoj,
holky, děkuju vám všem za povzbuzení a za ujištění, že v tom nejsem sama ![]()
Tu mast od Justu bych ráda zkusila, ale na té stránce není aní ani ceník, ale ani se tam nedá objednat, tak prosím poraďte, kde se dá sehnat. Třeba v lékarně? Ale asi v Praze, v naší lékárně jí nemají.
Markéto, kroucení a sténání je pro prdíky typický. Náš Matýsek někdy v noci takhle ze spaní kňourá a kroutí se, někdy to skončí obrvoským prdem
a spí se dál, někdy to nevytlačí a vzbudí se a řve a řve a řve (teda takhle to končí většinou):roll:
Tak papa
Jana
Ahoj Jani,
my jsme se cítili přesně jako ty. Náš prcek se narodil o měsíc dříve, neměla ještě tolik vyvinuté střívka, tak prdíky nás moooc trápily. ![]()
Myslela jsem, že ji to přestane po tom 3m a nic. Myslím, že se to pak ještě zhoršilo.
Najednou po 4m to začalo samo ozdeznívat a nyní má prdíky jen zřídka.
V noci tedy spinkala, ale přes den to bylo horší.
Co nám určitě pomohlo:
Tak ti držím palečky, neboj ono to už za chvíli bude pryč
Nejsme anonym, ale stále nám blbne připojení…
Iri+Mery 7m
Ahojky.
tak já se dívala na net, a volala tam, a bylo mi řečeno že výrobky firmy Just se dají koupit prostřednictvím dealerů. Já jsem z Brna tak mi dali číslo na nějakou paní. Mast stojí 350,–-. No já prvně zkusím asi ten olejíček od Weledy, jelikož ten se dá koupit ve specializovanejch prodejnách, který maj na stránkách.
No tak uvidíme.
Jsem fakt ráda že v tom nejsme sami - i když samozřejmě bych všem miminkům přála aby je vůbec nic nebolelo.o)
Musíme to vydržet.
M+M
Ahoj,
tymiánovou mastičku používáme. Je perfektní, může se s ní i trošku masírovat po směru hod. ručiček a za chvíli jsou prdíky venku. Jak malí mimísci to sméjí použít nevím. My ji používáme od 6m. Teď se nám perfektně osvědčila i na kašel. Druhý den bylo po něm a Míša téměř ihned začal odkašlávat.
Sendy
Ahoj,
taky jsme byli bojovníky s prdíky, dávali sab simplex, masírovali a mazali bříško, ale nejvíc nám pomáhala nahřatá plenka přes bříško, takže jsem jí měla vždy večer připravenou na topení, v létě jí stačilo přežehlit.
Jinak maminky nezoufejte, s přibývajícím pohybem mimča se to určitě zlepší. Přeju spokojená miminka a klidné noce.
Verča
Ahoj
Náš malej na to trpěl asi tak do 5 měsíců, pak se to zlepšilo. Prdíky se kolem 3 nebo 4 měsíce zhoršují, pak se hodně zlepší, tak vydrž. Náš malý to tak měl. Já vím, každé mimčo je jiné, ale určitě se to zlepší, až se začne více hýbat. My jsme používali na bříško mastičku PUPiK, je dobrá a stojí 45kč.
Silvie a Daník
Holky, ta masticka od Justu stoji opravdu neco pres 300 Kc. Mazat brisko s ni muzete uz mimiskum od narozeni, staci jen malilicko a pekne rozetrit kolem pupicku.
Papa, Jana a Kacka.
Kde sehnat neporadim, jedine jak uz tu nekdo psal, zkontaktovat primo firmu Just a oni urcite poradi… ![]()
Ahoj maminky,
nás prdíky samozřejmě taky trápily, ale zkusím poradit, co nám pomáhalo.
Určitě to ovlivní i strava maminky (např. já jsem kvůli Barči nemohla čerstvé pečivo a všechno ostatní jsem hooodně zvažovala, takže jsem v jednom období s¨končila na banánech a sušenkách, jogurtovým mlíku a toť vše. Naštěstí jsem se rychle vzpamatovala a až na topečivo se „normálně“ rozjedla, ale vyhýbala se třeba cibuli v jídle - prostě jsem si vařila zvlášť, nebo luštěninám).
Pomáhal nám SabSimplex, ale přestali ho vyrábět a Lefax, který má mít stejný účinek, na Barču nepůsobil ![]()
Takže jediný, co nám pomáhalo, bylo časté cvičení s miminkem. Prostě jsem vzala mimču nožičky a „pumpovala“ s nima nahorů a dolů. Barči se většinou do 5 minut ulevilo, taky se vyprdíkovala a byla spokojenější. Za hodinku až dvě jsme to ale museli „na vyžádání“ zopakovat. ¨Taky jsme nožky střídali, zacvičili i s ručičkama a zkoušeli dělat pohyby, co by mimčo dělalo, až by bylo větší.........
Pak ještě pomáhalo hladit bříško - ve směru hodinových ručiček - to kvůli působení střev - prý se to tak má, já tomu až tak nerozumím
Manža ale stejně věčně zapomínal, kam má motat
, takže i doleva to Barči pomohlo. Asi jí dělal dobře dotek na kůži. Někdy tak i z hroznýho pláče pomalinku usnula. (při pálivých mastičkách pro mimča nám ale plakala, takže jsme masírovali na sucho nebo jen tak přes tričko)
Nebojte se, že by jste tím miminka rozmazlily, ono, jak to bolení přejde, tak stejně únavou usnou. Jak se začala Barča víc hýbat, cvičili jsme s ní míň a míň. Teď to už vůbec nevyžaduje a „řachá“
doma o 106, až se někdy leknu
, ale ona je spokojená a někdy jí to připadně srandovní. ![]()
Třeba někomu moje rady pomůžou, i když už jste možná vyzkoušely snad všechno..............
Tak hodně pevné nervy a trpělivost,
pěkný den přejí
Verča, BArča 5,5m a pidižvík*