Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@geilens nene, anonymní příspěvky mě nerozhodí, vlastně ani ty od známých, spolužaček z vejšky, možná i v rodině se někdo najde, nebudu se podle nich ani řídit, chtěla jsem jen znát praktické rady, jak co zařídit, čemu se vyhnout… @Eny.x no, promiň, ale to je druhý extrém. Možná tě to baví, ale podle mě funguješ jako služka, proč by se manžel nemohl obsloužit sám? Chápu, že práci na hospodářství se nevyhneš, o dovolené ani neuvažuješ, ale moc mi to teda nepřijde k žití. Lítat kolem dětí, chlapa, domu, bez přestávky, to mi přijde strašlivé. Ale když tě to naplňuje, proč ne, neodsuzuju (to o služce je můj názor, ne odsudek). @lajovka já se ještě snažím
Za půl hodiny ale začínám pracovat a zbytek si přečtu až navečer, pokud bude co.
@Eny.x píše:
Jasně, každý to má nastavené jinak, nehlida, nekrmí, nepřebaluje - jen kdyz odchází a přichází z prace, povídá si s nim 5 minut, vyfotí si ho a zase si,,jde po svých" a o víkendu mu ho soupnu, alespon na pul hodiny do postele.Příspěvek upraven 04.06.15 v 09:07
Můj přítel taky vydělává dost, na úkor toho volného času. Není výjimkou, že přijde v deset, jedenáct v noci (když se něco pokazí nebo je třeba pracovat déle), ale nelíbí se mi model, kdy má dítě jednoho rodiče, i když papírově má dva. Tzn. manželé nebo pár spolu sice žijí, ale potkávají se jen večer, než zalehnou, otec kvůli práci dítě vidí půl hodiny denně, někdy ani to ne. Naopak, ženská je na vše sama, nemá s kým mluvit, kdy si odpočinout (na nějakém sportu, pokecu s kamarádkou, chvilce u kadeřnice aj. nevidím nic špatného). Je to prostě blbé a peníze to nevynahradí…
@Rakosnicek1983 píše:
Můj přítel taky vydělává dost, na úkor toho volného času. Není výjimkou, že přijde v deset, jedenáct v noci (když se něco pokazí nebo je třeba pracovat déle), ale nelíbí se mi model, kdy má dítě jednoho rodiče, i když papírově má dva. Tzn. manželé nebo pár spolu sice žijí, ale potkávají se jen večer, než zalehnou, otec kvůli práci dítě vidí půl hodiny denně, někdy ani to ne. Naopak, ženská je na vše sama, nemá s kým mluvit, kdy si odpočinout (na nějakém sportu, pokecu s kamarádkou, chvilce u kadeřnice aj. nevidím nic špatného). Je to prostě blbé a peníze to nevynahradí…
Ale, kdo mluví o tom, ze se vidíme večer? Můj muž je většinou 4 dny v tydnu a to cele doma
, takze spolu jsme. Do prace většinou jde - pondělí, středa, ctvrtek.
@Eny.x no protoze jsi to podala tak, ze je vsechno na tobe a on nic nedela a je 5min s prckem.
@lajovka píše:
Zase jedna diskuze, ktera se zvrhla v h…o!!!…ja bejt zakladatelkou, tak to tu uz davno balim, par relevantnich odpovedi dostala, zbytek ztrata casu…
Tak snad asi člověk musí sám vědět, jestli chce strávit dovolenou s malým dítětem na jachtě… zvlášt když zakl. prezentuje, že není na jachtě poprvé. Jen si tu nejspíš honí triko.
@Rakosnicek1983 Ahoj, já bych na tvém místě po domluvě s tchyní nechala malou u ní a jela s mužem sama. Ani nevíš, jak bych jela taky
A takhle malé dítě z toho ještě nic nebude mít, kor na lodi, kde je třeba ho pořád hlídat a dost možná by to pro něj bylo stresující. Ne jen změna prostředí, která sama o sobě dovede udělat s dítětem divy, ale hlavně věčné držení, zakazování, tohle nemůže, tam nesmí apod… Doma je to pro dítě uzpůsobené, ale na lodi, kde je navíc riziko pádu a pravděpodobně by na sobě musela mít permanentně vestu, by to pro ni i pro vás mohlo být peklo. Samozřejmě nemusí být, protože každé dítě je jiné a jsou děti, co se dobře adaptují a jsou klidné, ale já osobně bych do toho nešla. Ač to může znít hnusně, šoupla bych dítě babičce a jela sama s manželem. Pokud babičce důvěřujete a víte, že o dítě bude dobře postaráno, není co řešit.
(Jo a můj muž chodí z práce ve 3 a stejně bychom si oba velice rádi od nich odfrkli
) Přeju ti, že máš takovou možnost a v dobrým slova smyslu i trochu závidím ![]()
@Hanney Ty jsi milá osoba, to ani není možný. Čím si tu podle tebe honím triko? Ano, nejedu poprvé, ale poprvé bych tam měla dítě a s tím zkušenost nemám. Jiná věc je si v těh. představovat, jaké to asi bude a druhá věc je realita. Nevidím na tom nic špatného, ještě před pár měsíci jsme si s přítelem říkali, že to bude fajn, že bude už trochu rozumět, ťapat, v noci spí krásně, není už tolik závislá na kojení atd. Takové věci ale dopředu neodhadneš…
@Želmíra Děkuji, to je snad nejnormálnější příspěvek ze všech.
Zkusím teda naplánovat víkendový pobyt, abychom viděli, jestli bude malá v pohodě a podle toho se rozhodneme.
@Rakosnicek1983 píše:
@Eny.x no protoze jsi to podala tak, ze je vsechno na tobe a on nic nedela a je 5min s prckem.
Vždyť, ale to tak je on je doma, ale buď se koupe, nebo cvičí, nebo stejne dela neco do prace ( je tak trochu workoholik ), takze bez ni nevydrží.
Osobně bych 15m dítě s sebou na loď nebrala, ale každá máma a každé dítě je jiné-některé se vklidu rozhlíží, jiné počne okamžitě přelézat zábradlí, jen ho spatří (jako můj synovec;-)).
Co se bezpečnosti týče, je to lepší spíš s úplně malym-který ti nikam neodleze a jak to pěkně houpá a šumí, lépe se mu i spí-ale na to se hodí spíš „nudný“ počasí-rozuměj 20kt už není to pravé-i když jachting začne být zajímavý až právě teď. Hloupé také je, že s úplným mrnětem se člověk věnuje pořád jen jemu a z plavby bez tak vlastně nic nemá.
Starší dítě si to už i užívá a je-li zvyklé a naučené na pár věcí (vždy se musíš něčeho držet-jedna ruka patří lodi, druhá tobě, leze se po návětrné (vyšší) straně; no a samozřejmě a hlavně! ne je ne a přesto nejede vlak-na lodi je kapitán první po Bohu a neposlušnost za plavby neexistuje-je to otázka bezpečnosti, ne buzerace-to je důležité hlavně pro pubertu-i tu dětskou;-)), může se to zvládnout.
Jestli už v 15m, těžko říct-znám případy, kdy je to v pohodě-ale je to právě o dítěti a jeho výchově.
Bezpečnost-jak píšeš síť a vesta je samozřejmost, já bych šla i do harnesů, na plachty nepouštět z kokpitu, při náklonu takhle malé radši ani na palubu.
Je třeba počítat s nějakou zábavou pro dítě do podpalubí.
Taky je podle mě dobré až nutné (alespoň do pěti let určitě, možná do sedmi), aby měl vždy někdo prcka absolutně na starosti a neustále ho hlídal-znám se s rodinou, která jezdí jachtit pravidelně-maj dva starší kluky, který i pomáhaj při plachtění a malou holku-střídaj se (rodiče i bráchové) v „hlídací službě“, malá je tak pod kontrolou a zároveň se nenudí, když se jí někdo věnuje;-)
Teď je otázka, zda si to taky za těchto podmínek vůbec užijete-ty, dítě i přítel.
Nejspíš bych zkusila dvě věci-víkend s babičkou, zda to malá zvládne-aha, teď jsem si přečetla, že už to plánuješ), a za druhé: zkusit ji vzít třeba na den na plachetnici např. na Orlík-co malá na to? No a pak by se vidělo.
Já bych se tedy od svýho prcka na týden nevzdálila-ale je mu teprv 10m a taky muž nedělá od nevidim do nevidim, tak nejsem tolik vyždímaná;-) Teď se mi teprve podařilo, nechat ho na chvíli (2 hodiny) hlídat někoho jinýho, než tátu-mám z toho radost, jak jsme to oba pěkně zvládli:-)
@JustinaS Děkuji moc, je vidět, že víš o čem píšeš. My už jsme rozhodnutí malou nebrat, teď jde jen o to, jestli budu moci jet nebo ne (mám na mysli to hlídání). Pokud bych nejela, přítel pojede tak jak tak, jelikož jiného kapitána nemají, tak bychom si to pak v září vynahradili třeba plavbou zaoceánským parníkem, to je taky loď, ale s malým dítětem mnohem bezpečnější a pohodovější. Jinak jak píšeš o harnesech, návětrné straně a tak, už mi skáče námořní terminologie a nejradši bych vyplula hned ![]()
To naprosto chápu, taky bych plula hned, ale s malym bych si to teď netroufla (a bez tak na to teď nemáme). Z odvážné jachtařky se ze mě stala úzkostná máma:-D Ale třeba snad jednou časem zas vyplujem:-)
Trochu ot, ale zkouseli jste ricni lod? My to pajali jako trenink na plachetnici a bylo to super. Ikdyz s jachtenim se to neda srovnat no
Trochu ot, ale zkouseli jste ricni lod? My to pajali jako trenink na plachetnici a bylo to super. Ikdyz s jachtenim se to neda srovnat no
Říční loď taky není špatná, ale jak píšeš, s plachtěním se to nedá srovnat. Plachtit se tedy dá samozřejmě i v ČR (i když moře je moře). No, teď to ale v ČR stejně stojí za houby, dokud se nezruší ta nová vyhláška o zákazu nočního kotvení.