Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer, ráda bych slyšela názory jachtařek, kapitánů, lidí, co jezdí na dovolenou na lod.
Příspěvek upraven 25.01.17 v 14:10
S tou invektivou na závěr jsi tak trochu trapná
My nemáme na hlídání ani tu tchýni, chlap chodí stejně, doma jsem na vše zcela sama, bábám pomáháme, a dítě bych na týden v 15m z ruky nedala (když pominu, že by stejně nebylo komu).
A pokud se mám vyjádřit k první části tvého příspěvku, tak raději bych malou z hlediska bezpečnosti nechala u babičky, než ji táhla na jachtu na moře. Ani mi není jasné, jak by sis s takto malým dítětem chtěla tu super dovolenou užít, protože bys nedělala nic jiného, než ji hlídala, hlídala a hlídala.
@LadyLada No promiň, nic trapného na tom nevidím, naopak ses toho hned chytla, přičemž mě zajímá názor na jachtu nebo naopak hlídání. To, že by někdo nedal 15m dítě pryč je mi naprosto jasné, protože tu jsou matky, co nedaly hlídat na pár hodin ani tříleté děti a to tady řešit nechci, proto to tam výslovně píši, že to není předmětem dotazu. Někomu vyhovuje být tři roky na mateřské, já už od roka věku malé pracuji, protože mi přijde, že jsem tak spokojenější. Je mi jasné, že 90 % matek to odsoudí, protože dětství uteče a dítě je malé jen jednou nebo jaké ty argumenty jsou. Můj názor je, že dřív školky nikomu újmu nezpůsobily a tak dlouhá mateřská jako u nás ve světě není a děti tam taky žijí a mají s rodiči super vztah.
@Rakosnicek1983 s dětmi jsme jeli na lodi ve Francii na kanálu. Byla to největší možná loď pro 12 lidí. Našemu nejmladšímu dítku byly 3 roky. Šlo to zvládnout, protože děti pořád koukaly na břeh, kde se neustále něco dělo a často jsme kotvili.
Ale na moře bych nešla ani s 3 letým dítkem ![]()
@LadyLada já si právě myslím, že to hlídání by bylo počas plavby, jakmile by se zakotvilo, tak by měla možnost poznat pláž, moře, stavět si hrad z písku. Večer bychom vylodili golfky a jeli na procházku do města. Plavba na lodi nevypadá tak, že se plaví ve dne v noci naklonění na bok.
@Eveelin díky za info. Na netu jsou názory různé, někteří si to užili i s ročním dítětem, jiní doporučí až od těch tří, kdy dítě rozumí víc povelům a je stabilnější v rámci pohybu.
Nectu ostatni, ale za me. Na placjetnici poprve s detmi v 3 a 5 letech, bylo to tak na hrane, mladsi mela obcas problem se pohybovat po lodi a to js e meli kat kvuli detem, byla to hlavne detska plavna, vsechno predskolaci., starsi zas byla od miminka zivel takze ja bych svoje deti v tomle veku nebrala a nechala doma, ale kazde dite je jine. Videla jsem i mensi. Sit se da pukcit, musite hlasit dopredu na charteru ale je dost draha, my vozime nasi, koupe u nas bysla levneji nez jedno pujceni. Vesty jsme taky meli svoje, ne zachranny, v tech se dite moc nehne ale sportovnejsi, s tim ze deti dostaly pistalky a instrukce ze pokud spadne do vody musi piskat dokud ji nevylovime, jindy se piskat nesmi. Postroj neznam, nevim. Jo a jeste za plavby deti smely ven z kokpitu jen s dospelym, pokud to bylo pod plachtama tak vubec
@Rakosnicek1983 Obvykle se tady nedohaduji, ale tohle je věta, za kterou by ses měla stydět: „To někdo, komu přijde chlap ve ctyři z práce a pak se stará, asi těžko pochopí.“, protože jsou lidé, kteří by to s ohledem na dítě neudělali, i když to mají mnohem komplikovanější než ty a přitom nejsou tak nabubřelí jako ty. Toť vše. A můj názor na dovolenou na jachtě s 15m dítětem jsem ti napsala.
@Rakosnicek1983 píše:
@LadyLada já si právě myslím, že to hlídání by bylo počas plavby, jakmile by se zakotvilo, tak by měla možnost poznat pláž, moře, stavět si hrad z písku. Večer bychom vylodili golfky a jeli na procházku do města. Plavba na lodi nevypadá tak, že se plaví ve dne v noci naklonění na bok.
Ty se budeš pořád povyšovat, viď? Hele, dělej si co chceš ![]()
@LadyLada ano, jiste, jsou na tom lidi hur.Jsou matky samoživitelky a ja nevim co jeste, ale srandartni model rodiny je matka, otec, dite (deti) a vetsina lidi v cr pracuje 8 hodin za pod průměrnou mzdu.Jsou výjimky se směnným provozem, jsou podnikatele, vojáci na misi atd, ja zmínila pouze průměr. Vetsina mych kamaradech proste ma partnery, co konci v praci mezi treti az patou hodinou.Je mi lito, ze se te to dotklo, ale snad chapes, ze to vystihuje pocity zenske, která je proste od rana do večera sama.
@LadyLada ty vidis povysovani asi uplne ve vsem, to je teda nad moje chápaní. Ta věta je myšlena uplne normalne, ne kazdy si totiz dokaze jachting predstavit.
Než s dítětem, to bych si tu dovču radši odpustila. Jela bych bez dítěte, pokud bych si byla 100% jistá, že to s babičkou zvládnou - tzn. min. víkendový trénink bych určitě udělala - jo a můj chodí domů už o půl třetí heč ![]()
Příspěvek upraven 03.06.15 v 23:10
@Rakosnicek1983 nemám zkušenost s jachtou, ale mám zkušenost s dovolenou u moře s 18měsíčním dítětem - po prvních 2 dnech jsem byla totálně rozladěná, protože jsem měla pocit, že si to tam jedu užít a odpočinout si jako vždycky - a ono to bylo pořád stejné jako doma
nakrmit, přebalit, uspat, nakrmit, přebalit, nakrmit, přebalit, uspat a tak pořád dokola… do toho samozřejmě neustále hlídat, aby dítě nespadlo do bazénu nebo do moře nebo z balkonu… po pár dnech jsme si ustálili nějakou rutinu, takže oba jsme během dne měli čas jen pro sebe, ale ty první dny to pro mě bylo velké zklamání
pokud přítel bude řídit loď, péče o dítě zase padne z větší části na tebe ![]()
takže v tomto případě (pokud opravdu chcete jet), jela bych bez dítěte
zkuste malou dát k babičce přes noc, pokud bude vše OK, tak délku pobytu u babičky prodloužit (třeba na víkend), aby to pak nebyl takový šok ![]()
@geilens tak to mas super, chodila bych běhat, kdyby byl doma o tolik hodin driv.Diky za přínosný příspěvek.
Dej jí k babičce ať si to užiješ…možná bude první den smutnit, druhej…třetí už bude v pohodě…já bych se strachy potento mít jí na té lodi…bych byla tak vystíhovaná, že by to pro mě byl spíš horor než dovolená..kor když si chceš užít přítele pořádně… ![]()