Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Znám osobně asi 3 takové děti a normální to je. Resp. ty děti jsou nadprůměrné nadané, ale jak to tak bývá, to nadání není rovnoměrné ve všech oblastech, takže někde má to dítě zase deficit. Upřímně, přijde mi lepší, že je tvé dítě zároveň sociálně zdatné, jen má specifický způsob hraní, na kterém nevidím nic špatného, spíš naopak je to důkaz fantazie, což děti s nějakou pas poruchou nemívají, než třeba chlapeček, kterého znám. Ten je taky extrémně nadaný na počítání, hodiny, jazyky, staví stavebnice, Lego, ale v sociálních, komunikačních dovednostech a v hrubé motorice je celkem dost pozadu.
Mmch, moje sestra, když byla malá, si několik měsíců vydržela hrát příběhy s kamenem ve tvaru ryby. Je a byla úplně normální a standardní.
@Anonymní píše:
Mám 4 leteho syna čerstvě 4 letého, pozoruji, že je zvláštní. Od 2 let umí počítat do 20 ( teď do 30) umí od 2 let písmena, čísla pozná do 20 když je vidí napsané řekne co to je za číslo, umí 80% dopravních značek, zajimaji ho hodiny, všechno si pamatuje a řekla bych, že je bystrý. Co vnímám zvláštního je, že si moc nehraje maximálně chvili s autama, jinak ho zajímaji kraviny…například keramická sluníčka, má asi 4 plus další 2 plastové a jedno kovové, jsou to dekorativní sluníčka na zeď…teď ho zase zajimaji hadry na uklízení ( venku je posbíral a dal do boxů, říká mi, že si s nima chce hrat, s těma slunickama si také hraje, nevím co už je za hranou…řekla jsem to mezi řečí lékaři, řek, že nesplňuje žádný znak autismu ( což je pravda) ať ho nechám být, mě vrtá hlavou jestli je to normální. Jinak je hodně komunikativní, dokáže oslovit cizí lidi na ulici, v obchodě, dělníky vedle u sousedů na stavbě…nemate někdo zkušenost s takovým chováním? Díky. S manželem se často bavíme na tohle téma a nikdy dojdeme k žádnému závěru…k narozeninám si přeje další sluníčka, žádné auta, autodráhy, puzzle, Lego to ho vlastně vůbec nebaví, neumí nic moc skládat a nechce to dělat, po 5 minutách je otrávený a odchází od stolu.
Za mě normální, akorát hodně chytrý. Můj toho ve 4 letech neuměl tolik, jako tvůj, ale před pátým rokem pak už ano, resp. i četl slova do 5 písmen a sčítal a odcital do 10 (technicky to byl tedy také čtyřleták).
Nejvíc ho baví špunty od vína a zátky od piva. Ale je pravda, že si hraje i s jinými věcmi. Včera si v papírnictví vybral a za své koupil parkovací hodiny. Nějak mě to neznervoznuje.
@Anonymní píše:
Mám 4 leteho syna čerstvě 4 letého, pozoruji, že je zvláštní. Od 2 let umí počítat do 20 ( teď do 30) umí od 2 let písmena, čísla pozná do 20 když je vidí napsané řekne co to je za číslo, umí 80% dopravních značek, zajimaji ho hodiny, všechno si pamatuje a řekla bych, že je bystrý. Co vnímám zvláštního je, že si moc nehraje maximálně chvili s autama, jinak ho zajímaji kraviny…například keramická sluníčka, má asi 4 plus další 2 plastové a jedno kovové, jsou to dekorativní sluníčka na zeď…teď ho zase zajimaji hadry na uklízení ( venku je posbíral a dal do boxů, říká mi, že si s nima chce hrat, s těma slunickama si také hraje, nevím co už je za hranou…řekla jsem to mezi řečí lékaři, řek, že nesplňuje žádný znak autismu ( což je pravda) ať ho nechám být, mě vrtá hlavou jestli je to normální. Jinak je hodně komunikativní, dokáže oslovit cizí lidi na ulici, v obchodě, dělníky vedle u sousedů na stavbě…nemate někdo zkušenost s takovým chováním? Díky. S manželem se často bavíme na tohle téma a nikdy dojdeme k žádnému závěru…k narozeninám si přeje další sluníčka, žádné auta, autodráhy, puzzle, Lego to ho vlastně vůbec nebaví, neumí nic moc skládat a nechce to dělat, po 5 minutách je otrávený a odchází od stolu.
Hele a to Lego ho nechavate skládat podle návodu, nebo má hromadu lega, kde jsou i diamanty, kolečka a tak a ať si z toho složí, co bude chtít?
@Limi123 návod vůbec nechce, je nesoustředeny..to jakoby nechápe, podívá se a nějak to nekomentuje..dela si po svém většinou jen komín, nebo něco neurciteho…zachvili vydechne " mě už to nebavi"..tak nenutim, ale u slunicek nebo hodin (na návštěvě u dědy to miluje, děda sundá všechny hodiny v baráku a on si je drží a ruzne hraje..) komentuje, proč tikaji netikaji ať vynda, zanda baterky atd…nám to s manželem přijde zvláštní, je to naše první dítě a nikdy jsme se s takovým chováním nesetkali, nejvíc nás asi fascinuje jak komunikuje s lidmi, pozdraví, ptá se co dělají, proč to dělají, že to má/nemá taky doma atd…jo taky ho hodně fascinuji zelezniccni závory…hraje si venku hodně s klackem a dela, že pada zavora atd…občas nas ty jeho zájmy zaráží. Nevím s kým se kde poradit.
Jaký je můj čtyřleťák? Písmena ho nezajímají, čísla ho nezajímají, barvy ani zvířata ho nezajímají. Složí max třídílné puzzle, pastelkami pouze čmárá bez „významu“. Kdyby měl motivaci, možná se částečně nají lžičkou, jinak je krmený nebo jí jídlo z ruky, pije stále UM z lahve. S hračkami si hraje tak, že je demontuje, rozhazuje nebo třídí podle svého klíče. Lego rozhazuje nebo cpe do pusy. Podle návodu v drtivé většině případů nespolupracuje, ale umí napodobit část pohybové básničky brambora nebo udělá papa, když má dobrý den. Částečně se vysvleče, neobleče se vůbec (občas proběhne snaha). Na nočník chodí, občas se zapomene, neřekne si, musíme to hlídat. Má velice slabý oční kontakt a skoro nulový zájem o komunikaci. Nemluví, pouze žvatlá svou řečí. Nesdílí pozornost, neukazuje. Nejezdí na kole, koloběžce ani odrážedle, rád se houpe nebo leze na prolézačky, čím výš, tím líp. Má rád hudbu, senzorické chodníčky, písek, hřiště s dětskými prvky (bez dětí), přírodniny.
Když už tedy srovnáváme ![]()
Nas za chvili 4-letak je uplne jiny, ale to Ti nepomuze. Pocita do 3, je spolecensky, opozdena rec (dva jazyky), hraje si rad s hrackami, miluje auta a vlacky, lego duplo i klasicke lego. Samopbsluha i jidlo bez problemu. S cizimi lidmi krome rodiny a skolky nemluvi, stydi se. Pohybove zrucny. Ve skolce na nej rikaji co?
@blumen píše:
Nas za chvili 4-letak je uplne jiny, ale to Ti nepomuze. Pocita do 3, je spolecensky, opozdena rec (dva jazyky), hraje si rad s hrackami, miluje auta a vlacky, lego duplo i klasicke lego. Samopbsluha i jidlo bez problemu. S cizimi lidmi krome rodiny a skolky nemluvi, stydi se. Pohybove zrucny. Ve skolce na nej rikaji co?
Ve skolce neříkají nic, že to je inzenyr, že vi všechno. Že je hodnej, že má hrozný moudra a zajimaji ho opravdu kdejake věci…jinak nic neříkají, nechci jim vnukovat moji myšlenku, že ho pozoruji a zda se mi trošku jinej. Jinak doma neposloucha skoro vůbec, musím mu říkat všechno 100krat než to udělá nebo kvůli tomu začne řvát ( nechce si brát ponožky treba)
@Limi123 píše:
Za mě normální, akorát hodně chytrý. Můj toho ve 4 letech neuměl tolik, jako tvůj, ale před pátým rokem pak už ano, resp. i četl slova do 5 písmen a sčítal a odcital do 10 (technicky to byl tedy také čtyřleták).Nejvíc ho baví špunty od vína a zátky od piva. Ale je pravda, že si hraje i s jinými věcmi. Včera si v papírnictví vybral a za své koupil parkovací hodiny. Nějak mě to neznervoznuje.
Můžu se zeptat, kolik je synovi teď, jak je na tom a jestli jste to nějak “řešili”?
Mému synovi taky ještě není pět, a též dokáže přečíst i delší slova a sčítá odčítá do 10. Včera dal 60 příkladů bez jediné chyby.
Já a manžel to nijak neřešíme, oba jsme plynule četli ještě před nástupem do školy (on i počítal).
Za nás tehdy nebylo moc možností.
U syna nám ve školce doporučovali dřívější nástup do školy, ale s manželem jsme se shodli, že to nechceme. Ale ze všech stran od té doby dokola slýcháme, jak se bude ve škole nudit, že bude vyrušovat.
Tak si říkáme, jestli ho alespoň nedat na nějaké mimoškolkové aktivity, kde by se mohl více rozvíjet nebo to naopak nerozvíjet, aby nějak přirozeněji navázal ve škole. ![]()
@Anonymní píše:
@Limi123 návod vůbec nechce, je nesoustředeny..to jakoby nechápe, podívá se a nějak to nekomentuje..dela si po svém většinou jen komín, nebo něco neurciteho…zachvili vydechne " mě už to nebavi"..tak nenutim, ale u slunicek nebo hodin (na návštěvě u dědy to miluje, děda sundá všechny hodiny v baráku a on si je drží a ruzne hraje..) komentuje, proč tikaji netikaji ať vynda, zanda baterky atd…nám to s manželem přijde zvláštní, je to naše první dítě a nikdy jsme se s takovým chováním nesetkali, nejvíc nás asi fascinuje jak komunikuje s lidmi, pozdraví, ptá se co dělají, proč to dělají, že to má/nemá taky doma atd…jo taky ho hodně fascinuji zelezniccni závory…hraje si venku hodně s klackem a dela, že pada zavora atd…občas nas ty jeho zájmy zaráží. Nevím s kým se kde poradit.
Hele za mě je to opravdu normální chytré dítě s velkou fantazií a chutí zkoumat.
Včera jsem na podobně téma zakládala diskuzi https://www.emimino.cz/…okem-507039/
Zapomněla jsem od té diskuze napsat, ze pocta do 15ti a pozná několik písmenek.
Mně to přijde smutné. Co znamená jiný? Vůči jaké normě to vztahuješ? Mně to podle popisu přijde jako úžasné dítě. Tebe to zaráží, protože má pro tebe nepochopitelné zájmy. Proč by ses kvůli tomu ale chtěla s někým radit, na tom přece není nic špatného. Vezmi to jako příležitost, jak obohatit svůj svět.
@Hibou píše:
Mně to přijde smutné. Co znamená jiný? Vůči jaké normě to vztahuješ? Mně to podle popisu přijde jako úžasné dítě. Tebe to zaráží, protože má pro tebe nepochopitelné zájmy. Proč by ses kvůli tomu ale chtěla s někým radit, na tom přece není nic špatného. Vezmi to jako příležitost, jak obohatit svůj svět.
Nemyslím to zle, jen vrstevníci co známé s manželem si hrají jinak, neznáme dítě co by se chovala takto, ani v rodině to babičky neznají. Není to rozhodně myšleno, že si myslím, že je vadnej, jen mě to zaráží, je to moje první zkušenost 😊asi máte pravdu. Má opravdu skvělou fantazii🙂
Mám taky čerstvého ctyrletaka a umí počítat do deseti (těch dvacet by asi taky zvládl, kdybych ho to nějak cíleně ucila), sem tam pojmenuje i vyšší číslo, když vidí na domě (52, 24, atp.), má velkou fantazii, smysl pro humor (zná správnou odpověď, ale nudí ho odpovědět správně, takže si naschvál vymyslí blbost - třeba na logopedii) - v mluvení je naopak pozadu. Umí značky aut, nějaké dopravní taky, pismena nějaká taky, ale opět - cíleně neucime. Je kreativní, skládá nádobí podle tvarů a barev, z pytle na odpadky stavi silnici - rozmotá ho, dělá teda hrozný binec. 😁 Jednu dobu zásadně delal něco jiného, nez ostatní děti, je velmi impulzivní, emotivní, temperamentní, tvrdohlavý, hyperaktivní, živý. Taky jsem přemýšlela nad nějakou diagnozou, ale spíš bude jen svůj, taková výrazná osobnost.