Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky,
prcek si změnil režim. Do nedávna vstával po šesté, po osmé šel spát, po svačině jsme šli na hodinku na procházku a po obědě šel spát cca od dvou do čtyř.
Jenže teď spí do sedmi, spát jde po svačině v 10 a po druhé jde spát zase kolem půl třetí, podle toho, jak dlouho spí dopo. Večer zůstal stejný. Jenže tím pádem nám zmizel prostor na procházku… Podotýkám, že prcek spí jedině venku na balkoně v kočáru, takže na vzduchu je.
Jenže já vůbec nevím, kam nacpat nějakou procházku, aby taky viděl psy a ptáky jinde než na obrázku…
Nebo to nemám hrotit, nechat být a znova zařadit procházky, až si zkrátí spaní? Do spaní mu zasahovat nechci, máme holt trochu spáče
Jakože bych ho vzbudila třeba v 11, abysme mohli jít před obědem ven… to ne. Navečer za tmy s ním taky moc chodit nechci, jinak teda nechodí, takže procházky jen ve sporťáku.
PS: Nemyslím, že se ten jeho spací režim hned tak změní, ten předchozí vydržel více méně beze změn několik měsíců.
Co s tím? Myslíte, že můžeme prostě vynechávat procházky (když spí cca 3 hodiny denně venku)? Nebo jak mám teda vystavět den?
No mně osobně být doma nevadí
![]()
Jo, jediný prostor vidím taky řekněme od osmi do desíti.
Dopo spí 1.5-2 hodiny (pokud ho něco nevzbudí, např. popeláři
), v podstatě až do oběda.
Píšeš, že nechceš narušovat spaní, ale co takhle dávat ho spát jen odpoledne? Nebo ho dopo vzít do kočárku ven s tím, že tam usne a pak se podívá na ptáčky, až se vzbudí?
Týja píše:
Píšeš, že nechceš narušovat spaní, ale co takhle dávat ho spát jen odpoledne? Nebo ho dopo vzít do kočárku ven s tím, že tam usne a pak se podívá na ptáčky, až se vzbudí?
V deset je úplně grogy, na jedno spaní přes den ještě zdaleka nemá. To spíš by byl schopen usnout už v devět, mám pocit. Jinak na procházce neusne nikdy, vsedě, na to je moc zvědavej ![]()
Aha, tak já mám doma zase totální nespavou holčičku, takže proto tento smělý návrh! Neusne v kočárku venku? Fakt ne, jo?
Týja píše:
Aha, tak já mám doma zase totální nespavou holčičku, takže proto tento smělý návrh! Neusne v kočárku venku? Fakt ne, jo?
Fakt ne
prostě vleže na balkoně v pohodě, vsedě venku furt kouká, kde co lítá. Když ho položím, stejně se nadzvedává a snaží se dostat do sedu a koukat. Prostě je to ohromně zajímavá změna oproti stejnému panoramatu z balkonu ![]()
Jo, když výjimečně v době odpo spaní jedeme někam, tak ho udrncá vleže tramvaj, to jediný
ovšem spí podstatně kratší dobu než na balkoně. ![]()
Příspěvek upraven 21.12.10 v 11:23
Ty jo a to naše malá má problémy spát doma, ale v kočáru usne i v sedě. Teda pokud je unavená, to je jasný.
Tak bych šla ven mezi spaním, nebo po odpoledním spaní.
Ahoj,
napadlo mě, že byste mohli chodit ven dopoledne před svačinou na chvilku…
Jinak dětem je 12m a podobný režim jako vy si drží už víc jak měsíc. Ráno vstávají kolem 7. Hraní, svačina po 9 a po 10 jdou spát. Budí se tak mezi 12-13hod, dáme oběd, chvíli si hrají, a pak je beru na hodinku ven. V kočárku mi poslední dobou nespí a ani se mi v tomhle počasí nechce chodit kdoví jak dlouho po venku. Vracíme se kolem 15hod a kolem 16 jdou spát. Spí tak hodinu. V 18:30 už čekají u koupelny, že se jde koupat, 19 kaše a do 20 si hrajeme a mazlíme. Pak je dám spát…a takhle skoro každý den.
Však za chvilku najedete na nový režim a bude to zase fajn. ![]()
Ty jo a to naše malá má problémy spát doma, ale v kočáru usne i v sedě. Teda pokud je unavená, to je jasný.
Tak bych šla ven mezi spaním, nebo po odpoledním spaní.
Nebo ráno před svačinou na chvilku
Já mám taky skřivana, a tak vyrážíme ven ráno. Není pro nás problém být v devět na rehabilitaci nebo v solné jeskyni. Budíček máme o páté
Akorát škoda, že teď v zimě je ráno tma až do osmi ![]()
Mišuna píše:
ale ráno se probouzí nejdřív v půl 8 a pak ještě hodinu procitá…což je teda v kombinaci s pracovními a školkovými povinnostmi dost náročné.
No tohle je taky zajímavý… on se kolem šesté někdy i dřív jakoby začne převalovat, posténávat, pár minut, pak je třeba 20 minut klid, spí, pak zase a takhle to trvá řekněme max. do těch sedmi, kdy se posadí případně postaví v postýlce. (před tím si stoupal a žvatlal už v šest) Tak mám pocit, že to je taky takový jakoby hodinový probouzení. Vsadím se, že kdybych začala po té šesté dělat běžný provozní hluk, je vzhůru natotata. Jenže to už mi přijde jako násilný buzení.
Meli jsme to stejne a chodila sem ven mezi dopolednim spankem a odpolednim. Holt neobedval v poledne, ale pred odpolednim spanim, coz mu nevadilo, my vubec obedvame pozde. A po odpolednim spani jsme sli ven znovu, jenze ted v zime uz je tma a je to o nicem, co
ted uz spi jenom od 11 hodin, nekdy hodinku jindy dve a mladsi bracha spi taky tak, nastesti, jinak bysme se ven nevypravili vubec.
Spaní neruš, pokud ho ještě potřebuje a na procházky se zatím vyprdi. Hele venku je stejně sníh, sněží - psi a ptáci do léta nevymřou..A hlavně!!!!! - za pár dnů či týdnů může mít jiný režim a na prochajdu se dostanete..
Já to znám, mám hodné dítě i doma a nezleze mi po zdi, pokud se ven nedostaneme, takže není do čeho se nutit. Možná sama uvidíš kdy je nejlépe vyrazit. Najdeš nějakou skulinu, pokud bude třeba.
Nedělej si hlavu a užij si jeho hodiny spaní..Venku se ještě naběhá
![]()