Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky, snažím se otěhotnět, ale mám s tím problémy (endometrioza a pravděpodobně ivf), mám být v klidu, neřešit atd. To jde, ale cca týden před MS mám úzkosti a ikdyž se snažím, tak se samozřejmě pozoruju víc než obvykle, je to prostě stres a nedaří se mi ho snížit - podotýkám, že pracuji, chodím cvičit, mám koníčky, přátele a milujicího partneraALE
Já neporadím, jak být v pohodě, ale ty plačtivé nálady v závěru luteální fáze jsou normálka - hormony. S tím nic nenaděláš. Tak z toho neměj těžkou hlavu! ![]()
Ahoj anonymni! Ver mi ze v tom nejsi sama, najdes tu nespocetne snazilek ktere jsou vice ci mene ve stresu. Kdopak ti poradil hodit se do klidu - asi dr nebo blizke okoli vid? Ja vim, ze by to tak v idealnim pripade byt melo, ale jenom snazilka vi, ze to nejde, at si rika kdo chce co chce. Ja mam tez super manzela, konicky, pravidelny sport a praci a prestavbu baraku a stejne se v tom kazdy mesic placam. Preju ti aby se brzy zadarilo a aby toho stresu bylo pokud mozno co nejmin! ![]()
Uff uff
u mě jde navíc o to, že pokud se přestane snažit, musím nasadit léky na endo, takže u mě neplatí, že až to přestane řešit, tak se stane zázrak… si právě vždycky řeknu, že je normální to takhle cítit… teď mám 3 dny do MS a hotovo úplně hrozný stavy
Tak to mas jeste trosku komplikovanejsi nez ja, o dalsi duvod navic byt ve stresu a nervozni - jsi clovek a ne zadny stroj! Rict zkus se zamestnat nema cenu, ono to ne vzdycky jde a myslim si ze si ty dny do MS stejne musis sama vytrpet, at uz ti okoli rika co chce. Ja uz ten stres muj navenek skoro vubec neventiluju - citim se stejne nepochopena takze nema cenu se stresovat jeste vic recma lidi co o tom nemaj vubec paru. Jedinej muj ventil jsou tady holky, ktery jsou na tom stejne. Treba se prihlas do nejake skupiny snazilek a uvidis jestli je ti lip kdyz si o tom muzes popovidat.
![]()
A nemas normalni PMS? Ja byla kolikrat na prasky i v predsnazicim obdobi, posledni dva-tri dny pred ms uplne ![]()
@Soleil 11 mám stejný přístup, okolí by mi stejně řeklo ostřílené klišé a partnera nechci nervovat, ať nejsme ve stresu oba… to bych byla ještě víc hotová
@beruska9 u mě určitě ne, bolestivou menstruaci mám díky endometrioze běžně a PMS neřeším, prostě bych si přála přirozeně otěhotnět a pochopitelně mám před MS stresy, jestli to klaplo nebo ne…
@Anonymní píše:
Ahoj holky, snažím se otěhotnět, ale mám s tím problémy (endometrioza a pravděpodobně ivf), mám být v klidu, neřešit atd. To jde, ale cca týden před MS mám úzkosti a ikdyž se snažím, tak se samozřejmě pozoruju víc než obvykle, je to prostě stres a nedaří se mi ho snížit - podotýkám, že pracuji, chodím cvičit, mám koníčky, přátele a milujicího partneraALE
Až někdo vymyslí jak být v pohodě při snažení a sepíše to, tak z toho bude Bestseller
![]()
No to je jasný, že to z hlavy vytěsnit nejde, člověk na to pořád myslí, taky jsem si tím procházela. Ale spíš se vyhnout stresu, myslet na to je v pořádku, ale nenechat se vystresovat, prostě být pozitivní, věřit tomu že když to nevyšlo teď, vyjde to příště, nenechat se rozhodit a vyloženě se trápit. Vždycky když jsem měla negativní test, jsem na okamžik byla děsně smutná, ale pak jsem si ten pocit zakázala a řekla si, že to nevadí, že příště bude pozitivní, prostě jsem se donutila to tak brát
a když jsem sklouzla k těm myšlenkám „že strašně chci dítě a o má dělat když to nejde“, tak jsem se zase snažila to obrátit a myslet na to jaký to bude až to miminko jednou mít budeme a prostě snít
ale chápu že každej to máme jinak, já se prostě jen snažila svou mysl nasměrovat tím pozitivním směrem a nepřipouštět si, že to nejde ale říkat si že jednou to prostě bude a že to bude ve správný čas. Nakonec jsem ráda, že to nevyšlo úplně hned, protože jsme koupili nový dům a protáhla se nám rekontrukce - jakoby to ta příroda tušila - v prosinci jsme dům dokončili a teď mám termín porodu
tak ti držím pěsti ![]()
Ahoj, nějakej návod jak nad tím denně nepřemýšlet by se mi taky hodil.. sice se nehroutím při každé další MS, která přijde, ale začínám se spíše nervovat tím, zda jsme zdraví, zda je všechno v pohodě atd. Zatím se s přítelem o mimčo snažíme „jenom“ 10měsíců, takže nárok na nějaký hroucení se snad ještě ani nemám
. Klobouk dolů před těma, kdo se snaží roky a zvládá to… i když ono nám asi ani nic jiného nezbyde. Už jsem se uchýlila i k ovulačním testům a to jsem si říkala, že to nechci takhle řešit, milujeme se s přítelem celkem pravidelně a často, takže by neměl být problém se do ovulace trefit… jenže se chystám za ty dva měsíce, kdy to bude už rok k Dr. a ta mi přímo doporučila cca 3měsíce předem zjišťovat, zda k ovulaci dochází nebo ne, abychom se měli od čeho odpíchnout… no ale řeknu vám, že sama nevím, jaksi je mi to proti srsti se milovat když vím, že teď jako jo… není nad sladkou nevědomost:). No, takže jsem vám neporadila a v podstatě se jenom vykecala, co?
![]()
Ahoj holky, snažím se otěhotnět, ale mám s tím problémy (endometrioza a pravděpodobně ivf), mám být v klidu, neřešit atd. To jde, ale cca týden před MS mám úzkosti a ikdyž se snažím, tak se samozřejmě pozoruju víc než obvykle, je to prostě stres a nedaří se mi ho snížit - podotýkám, že pracuji, chodím cvičit, mám koníčky, přátele a milujicího partnera
ALE