Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, moje i přítelova rodina jsou od našeho bydliště vzdáleny téměř stejně (130 km každá na jinou stranu). Máme syna (rok a půl) a upřímně nás moc nebaví jezdit za rodinami. Syn moc nemusí cestování autem a tak jezdíme k oběma rodinám přibližně jednou za čtvrt roku na týden. Po tom týdnu bývám dost unavená, syn má doma svůj režim a pár dní mu vždy trvá než si zvykne jinde (většinou když si zvykne, tak jedeme akorát zpátky domů). Pořád poslouchám od obou babiček, že na ně není zvyklý, že si je nepamatuje, že se jim stýská, málo ho vidí atd., ale k nám domů nikdo nejezdí, i když je pořád zveme (maximálně jednou za tu dobu než přijedeme zase my na 1 den na návštěvu). Všichni čekají, až přijedeme my a stěžují si, jak ho málo vidí. Vy, co máte rodiče podobně daleko, jak často je navštěvujete a na jak dlouho? Ráda bych návštěvy udělala ke prospěchu všech stran, ale přijde mi nereálné s tak malým dítětem a všemi věcmi cestovat k rodičům třeba časteji a jen na víkend. Díky za vaše postřehy.
Muj táta bydlí cca 150 km od nás. Máme pětiletého kluka a každých 14 dní dopo vyjedeme, stavíme se někde na oběd, zhruba před třináctou hodinou jsme u nich a většinou kolem šesté nebo sedmé odjíždíme domu. Táta k nám jezdí cca co čtvrt roku taky jen na odpoledne + vánoce, narozeniny syna, velikonoce. Máma od nás bydlí zhruba 10 km. Tam jezdime o víkendu na kafe a občas i v týdnu na kus řeči
Měli jsme rodinu cca hodinu jízdy a jezdili jsme tam během mé RD cca 2-3× za měsíc na víkend. Jednou za čtvrt roku by pro mě bylo málo.
A na víkend nemusíš brát pro dítě skoro nic. Tak bych jezdila aspoň jednou měsíčně
Teď to k sobě máme pár tisíc kilometrů a i tak jsme si našli na sebe čas víckrát než vy.
Příspěvek upraven 08.07.18 v 19:48
@langustaa Pokud tam jedete na cely tyden, tak to jste frajeri. Tchan bydli cca 60 km a snazime se za nim jezdit 1 sobotu v mesici.
Bratr kdysi bydlel 80 km od nasich a jezdil k nim s rodinou co druhy vikend. Svagrova byla rada, ze nemusi varit ![]()
To je těžké, my sme z Plzně přítel má rodiče na slovensku takže tam jezdíme tak 3× do roka na týden, aby si užily malýho cesta je to dlouhá zvlášť s malým. Moji rodiče ze sousedniho města jezdí spíš k nám než my k nim snaží se mi tím šetřit čas ![]()
Jezdím k našim 100 km na týden za 1-2 měsíce, jak to vyjde. Mezitím oni k nám někdy na den nebo přes noc - prý bez holčiček (máme dvě) nevydrží déle jak tři týdny
s tchyní bydlíme a tchán se staví na návštěvu na dopoledne jednou za 2-3 měsíce, tam je to nejhorší.
Jinak naše holky s adaptací jinde problém nemají, jsou zvyklé odmalička a babičku s dědou milují. Jezdila bych klidně i častěji, ale chci být taky někdy doma ![]()
Se nedivím,že vás to nebaví.Podle mě nemá malé dítě trávit dlouhé hodiny v autě ,i když mnozí to mají za normu.Pokud prarodiče chtějí,aby na si na ně vnoučata zvykly,mají se snažit sami,nechápu,co vám vyčítají.Jsem taky babička a jezdím skoro stejnou vzdálenost.
Hmm, bohužel jak jsem bydlela po nájmech a neměla závazky, naučila jsem všechny na to, že objíždím
Uvidíme, jak se to s malým dítětem změní a zda nekdo začne jezdit. Prosit se ale taky nebudu a tím pádem na případné vydíračky prdím ![]()
Rozvedená rodina a ségra bydlí ve 3 městech 50 km od sebe a od nás je to k někomu průměr 70 km ![]()
Bydlime od nasich hodinu a jezdili jsme kazdy tyden na cely vikend (nasi +tchani, bydli kousek od sebe)… Ted se narodila mala a tak 2-3× tejdne k nam jezdi oni (nasi i tchani), my jsme s malou doma
a ted po sestinedeli se na vikend chystame zas k rodicum, ale nebudeme jezdit kazdej vikend…oni budou jezdit i k nam ![]()
Proste bych jim rekla, az zas budou vycitat, at prijedou i oni a je
mate to vsichni stejne daleko ![]()
Proc ne jen na vikend? Mne to prijde na tak kratku vzdalenost lepsi, malu to nerozhodi. Mame 2 deti - 4,5r a 15m. S tchanmi se vidime cca raz mesacne u nich (cca 110km). Prideme v sobotu na obed a odchszime v nedeli poobede. Mne by stacilo na otocku, je to pre mna kousek . Tchyne jeste chodi k nam kazdy tyden na cely den. S nasimi sa vidime v prumeru raz za 2m, nekdy casteji. Je to 350km. Oni chodia v patek v noci a odchazeji v nedeli, my prichazime v patedek na obed, v nedeli odchazime. Malokedy jedeme na dyl. Vela lidi -7- na jednej hromade staci chvili ![]()
Mame jedny cca 90km A druhy 9km
… k obema jezdime ob tyden na vikend… musim rict, ze je to zahul, ale zatim se to da
. Kdyz neprijedeme tak prijedou k nam. Jinak tech 90km beru standartni tasku co mam sbalenou na navstevy, protoze babicka vsechno na dceru ma (obleceni, par hracek, postylku, plenky) vlastne obe babicky vse maji
… s malou maji obe skvely vztah a nemam problem ji tam nechat na vikend samotnou
… jinak dceri je 19 mesicu
a auti nesnasi
tudiz jezdime, kdyz ma spinkat…
My to mame k tchanovcum asi 5h cesty, byli jsme tam s malou poprve kdyz ji bylo 9 mesicu na prodlouzeny vikend. Chystaji se oni k nam v lete na par dni a my zase asi na podzim…takze to vychazi tak 2-3× do roka k nim a oni k nam taky tak nejak. Nikdosiale nestezuje. Moje rodice jsou od nas 30 km a vidime se 2-3× v tydnu, nikdo neresi kdo ke komu jezdi vic nebo min. ![]()
záleží jak dlouho těch 130 km jedete. Ale já bych jela každý měsíc na víkend. A střídala to.
Rodiče mám cca. 300 km vzdálené, jezdívám jednou měsíčně na týden, podle toho jak to vyjde, klidně bych s nimi byla i déle. Děti 7,6,4 roky, zvládaly cestu od mala, sice jsem z toho byla na nervy, teď už jsou cestou i světlé chvilky
kdy se nepřekřikují a hezky si hrají. Jezdím autem.
K mamce to mame tak hodinu a pul autem, bud jedeme my na vikend k ni nebo ona prijede k nam, v prumeru se vidime nekoik dni v mesici, nekdy casteji, nekdy mene , jak to vyjde. K tchanum to mame autem pres tri hodiny, jedeme k nim maximalne 4× za rok na vikend, oni k nam prijedou jednou rocne na tyden.