Jak často kojit 2 týdenní miminko?

Anonymní
25.6.24 07:50

Jak často kojit 2 týdenní miminko?

Ahoj holky, jdu si za vámi pro radu. Mám nyní dvoutýdenní Mimi, a zajímalo by mne, jak často mám kojit. Malá je spac, takže sama na kojení nebudí. Váží ted nějaký 2700g. Dr říkala že mám kojit každé 3 hodiny. A minimálně 2-2,5 nechat spát. Ale když takhle často kojim musím dokrmovat UM, nakojim max 45ml. A to davam jedno prso 20min. Takže jedno kojení mi zabere 40minut +dokrm. Zkoušela jsem kojit po 4-5h a dokrmovat jsem nemusela, nakojila jsem 75ml.
A dále nevim, jestli ty 3 hodiny mám počítat od doby začátku kojení a nebo až když ji dám příkrm. :nevim:
Je tu někdo, kdo měl taky mimi s nízkou váhou? Jak často jste kojily? A kolik ml jste nakojily/dokrmily? Děkuji za rady. :andel:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37277
25.6.24 07:57

Je donošená když má tak nízkou váhu? 4-5h je hrozně moc, to bych nechala max 1× denně takovou pauzu a pak určitě dávat driv. Mezi kojení odsavej aby se ti začalo tvoří víc mléka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.6.24 08:00

Budila bych, opravdu bych ty 3 hodiny nepřekračovala (jedině v noci) a všemožně se snažila podpořit laktaci. Klidně po nakojení odsaj z toho prsu, ze kterého nekojíš, nebo přilož k oběma - mě s dětmi vyhovoval systém 10 z jednoho, odkrknout, 10 z druhého. Pokud stačilo z jednoho, druhé jsem odsála a používala jako dokrm ve chvílích nouze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3008
25.6.24 08:22

Tři hodiny bych pauzu dávala jako maximální.
Mléko se tvoří dle toho, jak často kojíš, takže pokud chceš podpořit laktaci, klidně bych kojila častěji než po třech hodinách.
Pokud ti u kojení příliš usíná, tak dítě rozbal a svlíkni jen do pleny, případné lehké halenečky.
Moje děti byly žrouti, starší chtěla po 1,5 h a mladší po 2 h.
Pokud dlouho trvá než se aktivuje spouštěcí reflex (takové to svírání v prsu a začne mléko téct rychleji), je někdy dobré prsa "nastartovat ještě než dítě přiložíš, trochu namasírovat a podráždit bradavku. Mléko se rychleji spustí a dítě se tak neunaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4442
25.6.24 09:08
:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4688
25.6.24 09:18

Kontaktuj laktační poradkyni, ta ti poradí nejlépe. Pediatři nemusí mít úplně nejlepší informace o kojení, hlavně v ordinaci není úplně klid a čas to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.24 11:22

Děkuji všem za rady. :andel: Budu se snažit kojit max za 3h. Ale co když nakojim málo. Prý mám mít teď na jedno kojení 60ml. A většinou mám 35-45ml.
To mam dodělá UM abych splnila těch 60ml. Nebo to mám nechat na další kojení :think:

• Citovat
  • Upravit
53190
25.6.24 11:50
@Anonymní píše: Více

No a má pak dítě ještě hlad, nebo spokojeně usne? Pokud má hlad, dej druhé prso, pokud ne, nech ho tak, zase si třeba řekne dřív o kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.6.24 11:56

Kontaktovala bych dobrou laktační poradkyní z Mamily. Ony jsou sice takové dost radikální, ale dámské z toho vybrat co potřebuješ.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.6.24 12:50

Mě se nikdy nepodařilo nic odsát. Jak jsi psala nahoře, že ti kojení zabere 40 minut tak to mám taky i dýl a stejně jsem musela dokrmovat. Jestli jsi schopná něco odsát tak si schovej na ten dokm. Víc jak 3 hodiny je dost dlouho. Hele ale ani to odsávání mi nepomohlo k větší laktaci.
Nikdy jsem nekouká na žádnou normu. Prostě jsem po kojení udělala 30 UM. To i když jsem. Kojila dřív než po 3 hodinách. My teda měli hodinové pauzy. Ne protože někdo říkal ale protože to tak vyšlo.
Miskou váhu jsme měli taky 2600 při narození a to donošený dítě s lehkou žloutenkou.
Nemá to vaše žloutenku, že tak dlouho spí? Chodíte určitě na převážení jednou týdně, že?

• Citovat
  • Upravit
37277
25.6.24 13:46

A brečí ještě hlady nebo je spokojená? To množství je individuální. Pokud už hlad nemá, tak bych nic navíc nedávala. Třeba se ti pak zase tím pádem začne hlásit o mléko i sama dřív.
A přestala bych vážit po každém kojení. Sleduj jestli dostatečně čůrá a třeba 1× za 2-3 dny bych ji zvážila večer po koupání jestli pribira.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.24 14:03

Porodni váha 2670g, a žloutenku měla, byla na fototerapii.
Po kojení usne, žádný problém. Někdy usne už i při kojeni. Kojim 15min jedno prso a 15 min druhe prso. Pak připadne udělám UM. Vážíme před a po kojení. A podle toho dáváme/nedáváme příkrm. Někdy nakojim těch 60ml někdy 35ml. Přes noc nakojim mléka min, než přes den. A zkoušela jsem odsvat po kojení. A jdou jen kapky. Takže množství mléka je směšný.
Po kojení usne a je spokojená. A sama se ozve třeba po 4-5h. Takže ji opravdu musím budit. A počítám teda 3h od začátku kojení nebo 3h kdy kojit přestávám? To se mi názory taky různí. :think:

• Citovat
  • Upravit
4688
25.6.24 15:42

A proč dáváš UM? Má hlad? Zkus jenom kojit a nevážit!!! Je úplně normální, že odstříkáš malinko, dítě si umí mlíko vytáhnout. Prsa nejsou cisterna se zásobníkem, ale průtokový ohřívač - MM se tvoří i BĚHEM kojení. Fakt zkus najít tu laktační poradkyni. Mohly byste odbourat to UM, pokud si sama netroufneš, a dost by ti s tím ubylo práce a starostí, co myslíš?
Mě takto vyšokovali v porodnici, že dítě dost zhublo a doma MUSÍM vážit po každém kojení. Volala jsem pediatře, že si potřebuju půjčit váhu. A víš, co mi řekla? „Kojíte? Tak kojte! Přijďte po víkendu a zvážíme ho tady, ono vám to miminko za těch pár dní hlady neumře, tak klid.“ Doma jsem měla nachystanou krabici UM, a ani jsem ji nakonec neotevřela. Projela jsem celé webovky Mamily, zjistila jsem, že přece všechno dělám dobře, lehli jsme si s miminkem nahatí do postele kůže na kůži a postupně jsem se hodila do klidu, že miminko hladově vůbec nevypadá a že mi teda asi opravdu hlady neumře. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.24 15:53

@stín katedrál když dokojim, pořád si dává ručičky do pusinky, přestane s tím až když dám UM. Doktorka mi řekla, že nemám kojit dýl než 30minut + teda příkrm.

• Citovat
  • Upravit
4688
25.6.24 15:58

Proč se nemá kojit dýl? 8o Já jsem kojila i hodinu. Jako kojíš podle stopek a pak jí vezmeš prso? Však ji nech ududlat na prsu. Takové čerstvé miminečko může chtít být na prsu pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová