Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Je donošená když má tak nízkou váhu? 4-5h je hrozně moc, to bych nechala max 1× denně takovou pauzu a pak určitě dávat driv. Mezi kojení odsavej aby se ti začalo tvoří víc mléka.
Budila bych, opravdu bych ty 3 hodiny nepřekračovala (jedině v noci) a všemožně se snažila podpořit laktaci. Klidně po nakojení odsaj z toho prsu, ze kterého nekojíš, nebo přilož k oběma - mě s dětmi vyhovoval systém 10 z jednoho, odkrknout, 10 z druhého. Pokud stačilo z jednoho, druhé jsem odsála a používala jako dokrm ve chvílích nouze.
Tři hodiny bych pauzu dávala jako maximální.
Mléko se tvoří dle toho, jak často kojíš, takže pokud chceš podpořit laktaci, klidně bych kojila častěji než po třech hodinách.
Pokud ti u kojení příliš usíná, tak dítě rozbal a svlíkni jen do pleny, případné lehké halenečky.
Moje děti byly žrouti, starší chtěla po 1,5 h a mladší po 2 h.
Pokud dlouho trvá než se aktivuje spouštěcí reflex (takové to svírání v prsu a začne mléko téct rychleji), je někdy dobré prsa "nastartovat ještě než dítě přiložíš, trochu namasírovat a podráždit bradavku. Mléko se rychleji spustí a dítě se tak neunaví.
Kontaktuj laktační poradkyni, ta ti poradí nejlépe. Pediatři nemusí mít úplně nejlepší informace o kojení, hlavně v ordinaci není úplně klid a čas to řešit.
Děkuji všem za rady.
Budu se snažit kojit max za 3h. Ale co když nakojim málo. Prý mám mít teď na jedno kojení 60ml. A většinou mám 35-45ml.
To mam dodělá UM abych splnila těch 60ml. Nebo to mám nechat na další kojení ![]()
@Anonymní píše: Více
No a má pak dítě ještě hlad, nebo spokojeně usne? Pokud má hlad, dej druhé prso, pokud ne, nech ho tak, zase si třeba řekne dřív o kojení.
Kontaktovala bych dobrou laktační poradkyní z Mamily. Ony jsou sice takové dost radikální, ale dámské z toho vybrat co potřebuješ.
Mě se nikdy nepodařilo nic odsát. Jak jsi psala nahoře, že ti kojení zabere 40 minut tak to mám taky i dýl a stejně jsem musela dokrmovat. Jestli jsi schopná něco odsát tak si schovej na ten dokm. Víc jak 3 hodiny je dost dlouho. Hele ale ani to odsávání mi nepomohlo k větší laktaci.
Nikdy jsem nekouká na žádnou normu. Prostě jsem po kojení udělala 30 UM. To i když jsem. Kojila dřív než po 3 hodinách. My teda měli hodinové pauzy. Ne protože někdo říkal ale protože to tak vyšlo.
Miskou váhu jsme měli taky 2600 při narození a to donošený dítě s lehkou žloutenkou.
Nemá to vaše žloutenku, že tak dlouho spí? Chodíte určitě na převážení jednou týdně, že?
A brečí ještě hlady nebo je spokojená? To množství je individuální. Pokud už hlad nemá, tak bych nic navíc nedávala. Třeba se ti pak zase tím pádem začne hlásit o mléko i sama dřív.
A přestala bych vážit po každém kojení. Sleduj jestli dostatečně čůrá a třeba 1× za 2-3 dny bych ji zvážila večer po koupání jestli pribira.
Porodni váha 2670g, a žloutenku měla, byla na fototerapii.
Po kojení usne, žádný problém. Někdy usne už i při kojeni. Kojim 15min jedno prso a 15 min druhe prso. Pak připadne udělám UM. Vážíme před a po kojení. A podle toho dáváme/nedáváme příkrm. Někdy nakojim těch 60ml někdy 35ml. Přes noc nakojim mléka min, než přes den. A zkoušela jsem odsvat po kojení. A jdou jen kapky. Takže množství mléka je směšný.
Po kojení usne a je spokojená. A sama se ozve třeba po 4-5h. Takže ji opravdu musím budit. A počítám teda 3h od začátku kojení nebo 3h kdy kojit přestávám? To se mi názory taky různí. ![]()
A proč dáváš UM? Má hlad? Zkus jenom kojit a nevážit!!! Je úplně normální, že odstříkáš malinko, dítě si umí mlíko vytáhnout. Prsa nejsou cisterna se zásobníkem, ale průtokový ohřívač - MM se tvoří i BĚHEM kojení. Fakt zkus najít tu laktační poradkyni. Mohly byste odbourat to UM, pokud si sama netroufneš, a dost by ti s tím ubylo práce a starostí, co myslíš?
Mě takto vyšokovali v porodnici, že dítě dost zhublo a doma MUSÍM vážit po každém kojení. Volala jsem pediatře, že si potřebuju půjčit váhu. A víš, co mi řekla? „Kojíte? Tak kojte! Přijďte po víkendu a zvážíme ho tady, ono vám to miminko za těch pár dní hlady neumře, tak klid.“ Doma jsem měla nachystanou krabici UM, a ani jsem ji nakonec neotevřela. Projela jsem celé webovky Mamily, zjistila jsem, že přece všechno dělám dobře, lehli jsme si s miminkem nahatí do postele kůže na kůži a postupně jsem se hodila do klidu, že miminko hladově vůbec nevypadá a že mi teda asi opravdu hlady neumře. ![]()
@stín katedrál když dokojim, pořád si dává ručičky do pusinky, přestane s tím až když dám UM. Doktorka mi řekla, že nemám kojit dýl než 30minut + teda příkrm.
Proč se nemá kojit dýl?
Já jsem kojila i hodinu. Jako kojíš podle stopek a pak jí vezmeš prso? Však ji nech ududlat na prsu. Takové čerstvé miminečko může chtít být na prsu pořád.
Ahoj holky, jdu si za vámi pro radu. Mám nyní dvoutýdenní Mimi, a zajímalo by mne, jak často mám kojit. Malá je spac, takže sama na kojení nebudí. Váží ted nějaký 2700g. Dr říkala že mám kojit každé 3 hodiny. A minimálně 2-2,5 nechat spát. Ale když takhle často kojim musím dokrmovat UM, nakojim max 45ml. A to davam jedno prso 20min. Takže jedno kojení mi zabere 40minut +dokrm. Zkoušela jsem kojit po 4-5h a dokrmovat jsem nemusela, nakojila jsem 75ml.

A dále nevim, jestli ty 3 hodiny mám počítat od doby začátku kojení a nebo až když ji dám příkrm.
Je tu někdo, kdo měl taky mimi s nízkou váhou? Jak často jste kojily? A kolik ml jste nakojily/dokrmily? Děkuji za rady.