Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak často kupujete batolátku nové boty? Nevím jestli jí nekupuju malé
Poslední troje co jsem kupovala, tak vydržely tak dva měsíce, každý za osm set ![]()
Jednou za cca 3 mesice… Kdyz kupujes botky, musi se dite postavit a tobe se mezi patu a botu musi vejit palec.
Zkus se poptat, jestli ti nedají v obuvi něco na měření nožky. Mně to prodavačka v Deichmanovi dala pro malého automaticky. Tam jde hezky vidět, když se postaví, jakou velikost koupit. A taky hned uvidíš, jak dlouho asi ta velikost vydrží.
Ale kupovat větší botičky taky není zrovna rozumné. Zase si říkám radši častěji botičky, než pak problémy s chozením…
Podle růstu nohy, občas nohu přeměřím - stoupne si na papír, obkreslím. A pak změřím stélku v botě a vím, jakej je nadměrek, případně si stoupne na vyndanou vložku rovnou. To strčení palce za patu v botě je sice dobrý, ale děti rády krčí prstíky, tak to chce ověřit i jinak radši:-)
Co začal chodit, tak nové celoročky na jaře, pak sandálky na léto a nové celoročky na podzim. Takže v podstatě jednou za půl roku, nepočítaje sezonní sandály a zimní boty, to by vycházelo co čtvrt roku
.
Ted ve skoro 4 letech nám loňské podzimní celoročky vydržely kupodivu aj na letošní jaro, ale o podzimu už trochu pochybuju, nejspíš budou do školky nové.
To je celkem normální. Taky kupuju tak nějak jako Jizvíková - buď jsou malé nebo už nevyhovují ![]()
Nadměrek kupuju tak, aby se mi za patu do botky vešel ukazovák, větší nebrat, to by zas dítě zakopávalo a stejně by ty boty zničilo do 2 měsíců ![]()
Nechávám přeměřit jednou za čtvrt roku. Mám tu ale nedaleko outlet, tak mě boty vychází mnohem levněji. Tatáž značka, ale v normální prodejně by mě vyšla také na cca 900.
Do dvou let zhruba co 3m- ale to se i mění roční období, takže bych stejně kupovala. Tříletá třeba měla na jaře boty, co měla i loni na podzim, takže tam je to cca jednou za půl roku.- ale starší moc neřeším, mladší všechno podědí, takže boty kupuju s menším nadměrkem.
Prvnímu vydrželi zpočátku tak měsíc až dva, boty byly skoro netknuté. Ale tak co, aspoň jsem neměla špatné svědomí, že je pak nosil druhý ![]()
Od těch cca 2let už mu boty vydržely celou sezonu. Těším se, až vydrží 2 sezony za sebou, zimní bundy užmu myslím vydrží, super, bude to úspora
Takže neboj, zkrátka takhle zpočátku ta nožička fakt skočí o číslo ani nevíš jak ![]()
První botičky (papuče), jsme koupili před cca 2 měsíci a jdeme kupovat nové. Paní prodavačka říkala, že vydrží cca 2-3 měsíce a za 2 se máme zastavit, aby omrkla, jestli ještě vydrží, či nové. Velký nadměrek nebrat ![]()
Dcerce jdenu dobu jsem kupovala boty snad 4 za 3 měsíce, ale jinak to vycházelo a vychází na sezonu.
@Poison Ivy píše:
První botičky (papuče), jsme koupili před cca 2 měsíci a jdeme kupovat nové. Paní prodavačka říkala, že vydrží cca 2-3 měsíce a za 2 se máme zastavit, aby omrkla, jestli ještě vydrží, či nové. Velký nadměrek nebrat
Tak ono u bačkor se velký nadměrek ani nemá dodržovat, ty mají sedět dobře:-)
Kupuju podle potřeby. Když z nich malý vyroste a potřebuje větší číslo nebo když se mění roční období..předtím jsem kupovala co dva měsíce 21 a 22. Teď máme už skoro půl roku 23.