jak často mrkev?

P.
2302
23.4.09 10:14

jak často mrkev?

ahoj holky, mám 8m holčičku, už 1,5m na přikrmech. chtela bych se zeptat, jak casto davate mrkev? cetla jsem, ze pri vetsim mnozstvi muze mimco az zoranzovet po tom mrkvovym barvivu…ja jsem alergik, takze ji rajcata davat radsi nechci, cuketa ani brokolice ji nechutna…tak moc nevim, co jinyho..jsme na sklenickach, ale rada budu i varit, jen nevi, jakou tu zeleninu…dekuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5732
23.4.09 10:18

Ahoj já dávám mrkev tak 2× do týdne.Co zkusit špenát,fazolky,květák,řepu,petržel,dál mě už nic nenapadá.Já vařím skoro to samé pořád dokola…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
P.
2302
23.4.09 10:27

hm, to je fakt, spenatje vybornej, hned to zkusim..a jak se dela, jen podusi ve vode a trochu oleji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
404
23.4.09 10:30

P. nase mala mela/ma karotenemii (zezloutla z karotenu), porad se toho nemuzeme zbavit, protoze je taky alergik a atopik a nic moc jist nemuze, ale proc ti to pisu, karoten obsahuje i zelena zelenina - brokolice, spenat. To nas upozornil doktor, ze kdyz nahradim mrkev brokolici, tak to moc nepomuze. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
P.
2302
23.4.09 10:33

ahaaa. jeee, tak co ji delas, prosim? ja fakt nevim, co s tou zeleninou..a ta karotenemie je vazna nebo ne? to jsme predtim hledala na netu a niceho se nedopatrala…poskodi se tim jako napr. nejaky organ? dekuju, p.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
23.4.09 10:54

Ahoj, my taky měli oranžovej nos… Už tu byla jedna diskuse, kde říkaly, že nejvíc toho karotenu je prý právě ve skleničkách. Takže možná spíš vařit doma… Kdybych vyloučila všechno, v čem karoten je, zbyla by mi možná brambora s cuketou a květák… Takže já jsem spíš omezila tu mrkev a dýni, sice ji tam dám, ale ne tolik a doplním jinou zeleninou (petržel, květák). Karoten je i v tmavě zelené, ale myslím, že ne tolik, jako v mrkvi a dýni…ale konkrétní obsahy jsem nikde nehledala… Takže úplně se vyhnout karotenu asi nejde, ale trochu ho omezit a doplnit víc třeba bramborem či květákem… Nám se barva zlepšila, aspoň se mi zdá… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
23.4.09 11:33

neboj, z přebytku karotenu se nemůže stát nic vážnýho, nic se nepoškodí, žádné trvalé následky to nemá, jen trochu zežloutne :lol:

po 1,5m příkrmů už můžeš zkusit dávat skoro vlastně všechnu zeleninu, jen bych se vyhla jak psaly holky mrkvi, dýni a možná i červený řepě a tomu o co můžeš stravu rozšířit bych doplnila ještě třeba cuketu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
23.4.09 11:36

tady něco málo o karotenu http://www.ordinace.cz/…-vitaminu-a/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.4.09 23:35

Málo karotenu je v bramborách, cuketě, lilku, okurce, květáku, petrželi, fenyklu. Ale je i v tom, hlavně tedy v tom květáku a cuketě. Fenykl je výbornej, určitě ho zkus. Vyloučila bych zcela mrkev a dýni a dokud oranžová barva nezmizí, tak i brokolici a špenát, ohledně červené řepy nevím, protože se do roku moc nedoporučuje (alergen).

Nebezpečné to není, pokud se betakaroten nepřemění na vit. A. Stanovení vit. A z krve není zrovna rutinní vyšetření, ne všude ho umí. Ale pokud by se ho přeměnilo víc než je vhodné, bylo by to nebezpečné pro játra, ale prý se to stává raritně.

Ještě pozor na meruňky!!!!! tam je toho šíleně, z ovoce nejlepší jablko, hruška, banán, borůvky. Více informací tady: http://www.vyzivadeti.cz/…-orechy.html

bohužel tabulku obsahu betakarotenu v zelenině jsem nikde nenašla.

• Citovat
  • Upravit
P.
2302
25.4.09 09:37

dekuju moc!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.4.09 22:37

Ahoj, snad si to ještě přečteš, ale zapomněla jsem, že málo betakarotenu by mělo být i v kedlubně a patizonu. Dost jsem dávala tu kedlubnu a kupodivu nijak nenadýmala a kominace patizon - brambor (jen trošku, je v něm hodně škrobu) - fenykl - krůta chutnala i mně.

Měj se hezky.

• Citovat
  • Upravit
9351
6.5.09 15:42

Taky jsme měli oranžový nos, ale už je to dobrý a mrkev zase dáváme :)

Nevím, jestli to tu někdo psal, ale nám řekla kožní (malej má atopák), že špenát je velkej alergen , já už ho teda dávám a nic nám nedělá. A jak už tu holky psaly - fenykl je super, kedlubna taky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová