Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky,
nedávno, asi před 14 dny jsme prodělali první záchvat laryngitidy. Nebylo to zase tak hrozné, dcera mojí sestry na to trpí, tak jsem byla „připravená“. Jen mě zarazilo, že se nám laryngitida vrátila před 3 dny
. Máte s tím zkušenosti? Za jaké situace se může takto brzy laryngitida vrátit? Ten den jsem byli na kole, ale nezdálo se mi, že by malá byla nějak prochladlá
. Díky moc za jakoukoliv radu.
Syn měl laryngitidu dvakrát, v roce a půl a ve 2 a půl letech. Bylo to v zimě - listopad/prosinec.
Byli jsme v nemocnici, musel dostávat injekce. Poprvé se mu k tomu přidal i nějaký bacil v krku, museli nasadit ATB, podruhé lehký zánět průdušek, to zvládl bez ATB, s infračervenou lampou(na ty průdušky).
V nemocnici jsme vždy byli asi týden, ale následně se nezopakovala a dosud(od 2 a půl let) ji neměl. Tak snad se nevrátí později.
Myslím, že na to nemá prochladnutí vliv. Bylo mi řečeno, že je to virové. A některé děti jsou k těmto virům citlivější než jiné nebo dospělí, kterým stejný virus způsobí jen škrábání v krku nebo lehkou virozu.
Nejde to odhadnout. Znám děti, kterým se opakuje laryngitida i dvakrát do roka. Některé mají lehčí průběh, který zvládnou doma, některé se dusí, nemůžou dýchat a musí do nemocnice i ve starším věku.
Každopádně to není nic příjemného. Přeju, ať je malá brzy zdravá ![]()
Starší syn měl laryngitidu každou rýmu (mezi 1 rokem - 3mi lety).Jak mu teklo z nosu, tak měl v noci záchvat. Zpravidla dva první dny rýmy.
Mladší syn je má taky z rýmy. U něj to nepoznám. Má je sem tam. Naposledy v pátek tři záchvaty za noc. A tentokrát to bylo maso. Jsem taky dost zvyklá. Ale když brečel:„Pomoc, neumim dejchat“. To bylo i na mě silný kafe. Nemít doma čípek, tak jedeme.
Takže jo, laringitida se může vrátit po pár dnech. I víckrát za sebou.
Já bych nechala dítě vyšetřit při každém záchvatu laryngitidy nebo po něm.
Stav, který vyžaduje podání Rectodeltu, bezpodmínečně vyžaduje i vyšetření lékařem. Tak mi to řekla naše dr. když Rectodelt předepisovala.
Mám ho doma, není jen na laryngitidu, ale i jiné šokové stavy, vysokou horečku přes 40.
Jani, my jsme u dr celkem často a taky jsme s ní domluvený. Jinak by nám rectodelt nenapsala. Moje děti mají takový záchvat fakt z rýmy. Mají velký mandle nebo co a odkapává jim to na hrtan a ten jim oteče. Jak přestane rýma téct, je po záchvatu. Většinou nemají ani teplotu. u nás je laringitida komplikace rýmy.
Ahoj my máme taky laryngitídu často dcera má 11 let, trpí na to od mala, během letoška jsme ji měli asi 8×, už s tím ani k dr. nechodíme, jen pro rectodelt, at máme v záloze.
Joo,náš starší jí taky měl letos v 6ti a půl skoro. a to po třech letech.
Ach jo, jak to tady čtu, je mi z toho smutno. 6 let, 8 let, 11 let, já myslela, že budeme mít po 6.roce klid. Alespoň se to říká
. Malá má i rýmu, do toho nám rostou zuby, a to několik
. Zítra zajdu k dr. ať si nás alespoň poslechne, bojím se, aby nám to nesedlo na průdušky
. Teď už vím, co znamená fráze „hlavně zdraví“
.
Do jakého věku trpěly vaše děti na laryngitidy? Teorii znám, ale ráda bych zkušenosti. Taky by mě zajímalo, jestli jste po první hospitalizaci jezdili častěji a začalo se to zhoršovat?
Máte dobrou zkušenost s nějakou prevencí?
V laryngitidách nejsem žádný nováček. Jako máma jich mám za sebou tak 15-20. Všechny až na jednu jsme zvládli v domácím ošetřování a asi 4× jsme jen byli a inhalacích. Ale teď měl během 2 týdnů jeden syn asi 4 noční příhody a s druhým jsme skončili v nemocnici, kde mu to víc jak 2 dny rozháněli vším možným.
Syn měl první laryngitidu v 9 měsících. Pak ten první rok ještě 3× - z toho jednu v červenci. Další rok měl cca 4-5 x. A od 3 let klepu - ani jednou. Někdy kašle po ránu takovým dunivým kašlem, který míval v počátcích laryngitýd, ale klasický laryngitýdní kašel se z toho nevyvine. V dubnu mu bude 5 let, tak doufám, že se mu v tom hrtanu už udělalo dostatek místa, aby už ji nedostal.
Jinak mi příjde, že mu hodně na ten opuch pomáhalo, když měl u sebe v noci nakrájenou cibuli. Taky každý den v zimě dostává lotosový kořen.
Ahoj, dcera měla do tří let každý měsíc..pomáhalo mám dělat zábaly na krk, sinecot a fenistil kapky, větrat, mokré osušky všude.. Teď ji budou 4 a v listopadu měla poslední laringitidu. V nemocnici byla v 1,5roce. Tak už taky doufám, že už to bude jen lepší. ![]()
Syn ji měl poprvé jako malý kojenec, to jsem letela k doktorce, dostala tunu informací a od té doby jsme je zvládli doma. Jen jednou jsme uvažovali v noci pohotovost, ale nakonec zabral otevřený mrazak a studený obklad na krku (ve chvíli, kdy jsme začali shánět hlídání pro druhého syna).
Syn má laryngitidu z každé rýmy či jiného nachlazení, ale postupně se to zlepšuje. Teď má 2 roky a 2 měsíce a už je to mnohem lepší. Ale pořád jsou ty zvuky šílené, dopuju ho lekama a ten rectodelt v lednici taky pro jistotu čeká.
Doplním, že synům je 7 a 5 let. Za tuto zimu mají laryngitidu prakticky co měsíc.