Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, už jsem tu opět s dotazem. Že je naše malá pomalejší v pohybu jsem tu už několikrát rozebírala. Je jí 8,5 měsíce a stále se neplazí, neleze, jenom se na bříšku točí dokola. Dneska jsem si všimla, že má extrémní zájem o můj mobil, tak jsem jí ho začala dávat z dosahu. Natahuje se po něm a možná se tak o 5cm posunula. Myslíte, že to stačí, aby se začala plazit, nebo máte nějaký osvědčený fígle jak na tyhle „nepohybující“ se dětičky??? Díky všem.
náš malej se začal plazit na parketách kde to pěkně klouzalo, no spíš se odrážel rukama, jako lachtan
a vyhovovalo mu to, takže vůbec neměl snahu začít lízt po čtyřech, pak jsme museli koupit koberec, aby to neklouzalo a krásně lezl během týdne. Takže u nás to bylo o podlahových povrchách ![]()
A to jsi ho na ty parkety dávala přímo? My bydlíme v baráku a je tu od země dost zima, takže pod ni zatím dávám pěnové puzzle. Tak nevím jestli to bude v povrchu
Koberce taky nevedem…
hm, to vlastně ne, taky byl nejdřív na puzzle s dekou a z toho se nějak přesunul na ty parkety…
No tak ta naše se taky občas nějakou pro mě záhadnou technikou dostane mimo, ale plazit se nazačala… No asi budeme muset ještě počkat ![]()
Malá taky byla pomalejší, vždy potřebovala nějakou motivaci. Nejdřív ale začala couvat a točit se dokola, dopředu ani za nic. U nás zabral dudlík. Za dudlíkem se posouvala po pár centimetrech až uplazila třeba 20 cm. Tím na ten pohyb přišla a druhý den už jí to šlo líp a líp a dál to pilovala. Takže já bych určitě lákala na něco zajímavého, ale nesmí to být moc daleko a za každý úspěch jí to pak na chvilku půjčit. My jsme taky dudlíka tehdá měly jen na spaní a takhle ho dostala do pusy
![]()
luciaasek píše:
Ahoj holky, už jsem tu opět s dotazem. Že je naše malá pomalejší v pohybu jsem tu už několikrát rozebírala. Je jí 8,5 měsíce a stále se neplazí, neleze, jenom se na bříšku točí dokola. Dneska jsem si všimla, že má extrémní zájem o můj mobil, tak jsem jí ho začala dávat z dosahu. Natahuje se po něm a možná se tak o 5cm posunula. Myslíte, že to stačí, aby se začala plazit, nebo máte nějaký osvědčený fígle jak na tyhle „nepohybující“ se dětičky??? Díky všem.
Můžu se jenom zeptat, proč potřebuješ aby se začla plazit? ![]()
panuška - díky za dudlíkem bysme to taky mohli zkusit
peggy - no jo mám být ráda, že leží co??? ![]()
luciaasek píše:
Ahoj,moje malá se mi v 8 měsících také ani neplazila,jen válela sudy.Řekla jsme to na poradně a ihned jsme byli odeslány na odborné vyšetření.Zjistilo se,že malá má nadměrné svalové pnutí a špatně díky tomu posunutou pánev.Byla nám doporučena rehábka - chodíme cvičit Vojtovu metodu - jen nám bylo řečeno,že jsme přišly už dost pozdě,že už je hrozně veliká.Že to měla MUDr.poznat dávno např.podle toho,že se mi malá hodně propínala do luku už jako miminko.Já na to upozorňovala snad 100× ale bez úzpěchu a nikoho to moc nezajímalo.Chodila jsme k paní MUDr.Vurmové na Praze 8 - takže ji nedoporučuji!Nyní cvičíme Vojtu,už se malá plazí,zvedá se na kolínka a péruje ale stále lezele,nesedí a nezvedá se na nožičky a to jí ted bude 11 měsíců.Takže nepropadej panice ale určitě na to upozorni MUDr. a že chceš jít na vyš. a cvičení!!nenechávej to.Já byla upozorněna,že kdybych to neřešila malá sice začne časem sama ale bude pak dítě,které bude buťo chodit po špičkách,nebo bude šmajdat a beztak se cvičení nevyhneme.Hlavně radím v žádném případě nedávej dítě do chodítka to je to to nejhorší.Hodně sil a buď v klidu
![]()
peggy.sl píše:luciaasek píše:Můžu se jenom zeptat, proč potřebuješ aby se začla plazit?
Některé děti se vůbec neplazí- třeba to moje, prostě začalo rovnou lézt. Je důležitější, jestli je na kolínkách, jestli se začíná pohupovat.Chápu, že ztřeba máš obavy, ale že se neplazí, to nevaadí ![]()
luciaasek píše:
panuška - díky za dudlíkem bysme to taky mohli zkusit
peggy - no jo mám být ráda, že leží co???
No přesně tak, bud ráda, že leží… Dělám si srandu…
Tak u nás se žádný pérování zatím nekoná, ale je vidět jak by chtěla dopředu, ale nejde jí to. Pak se vzteká, tak bych jí chtěla nějak pomoci. Dr. jsem to říkala a jí se zdá malá OK, prý má svaly dost pevné, takže jí dává ještě čas. Na neurologii sice jdeme, ale to kvůli tomu, že se malá točí na jednu stranu. Tak uvidíme, vyzkoušíme ty lákadla a víc asi stejně dělat nemůžu že?
luciaasek píše:
Tak u nás se žádný pérování zatím nekoná, ale je vidět jak by chtěla dopředu, ale nejde jí to. Pak se vzteká, tak bych jí chtěla nějak pomoci. Dr. jsem to říkala a jí se zdá malá OK, prý má svaly dost pevné, takže jí dává ještě čas. Na neurologii sice jdeme, ale to kvůli tomu, že se malá točí na jednu stranu. Tak uvidíme, vyzkoušíme ty lákadla a víc asi stejně dělat nemůžu že?
Myslím, že ne. My bojujeme s přetáčením, je takový fígl s nožičkama. A když motivuješ hračkama tak se ti na druhou stranu taky nepřetočí?
luciaasek píše:
Pokud bude důvod, tak budete cvičit Vojtu a určitě vše rozcvičíte!
Ale mě třeba děti se fakt neplazily, rovnou začly lézt
luciaasek píše:
A to jsi ho na ty parkety dávala přímo? My bydlíme v baráku a je tu od země dost zima, takže pod ni zatím dávám pěnové puzzle. Tak nevím jestli to bude v povrchuKoberce taky nevedem…
Ty pěnové puzzle jsou lepší.nám na rehábce říkala že plovoučka nic moc,že se pak ty děti jen plazí a nelezou.a když nelezou je vynechaný jeden článek a neni to dobře.Ale určitě to řekni na té prohlídce a klidně chodte cvičit.Tím malé pomůžeš a rozhodně neublížíš ![]()