Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám trápení s naší 3týdenní holčičkou - má hrozně opruzený zadeček, až do živa, přímo okolo „dírky“ a k tomu průjem, že si s každým prdíkem trochu ukákne a tím si zadeček stále dráždí. pořád nám pláče, musí jí to děsně pálit. Takhle si ukákne co 10 min. Jediné co pomáhá je, když je nahatá a já po každým prdíku zadeček opláchnu řepíkem. To ale nemůžu dělat 24hodin, takže jakmile je delší dobu zabalená v plíně (používáme látkové) zase se jí opruzení shorší. Nezabralo nám nic - bepanten, pityol, imazol, imakort, zásyp…jen ten řepík po každém prdíku. Je mi jasné že to způsobuje ten průjmík, nevíte jak se ho zbavit? Už nevím co jíst, sama mám problém opačný.. V po budu volat dr, ale jestli bude takhle plakat celou neděli, tak se zblázním. Děkuji za rady
Stased píše:
Ahoj, mám trápení s naší 3týdenní holčičkou - má hrozně opruzený zadeček, až do živa, přímo okolo „dírky“ a k tomu průjem, že si s každým prdíkem trochu ukákne a tím si zadeček stále dráždí. pořád nám pláče, musí jí to děsně pálit. Takhle si ukákne co 10 min. Jediné co pomáhá je, když je nahatá a já po každým prdíku zadeček opláchnu řepíkem. To ale nemůžu dělat 24hodin, takže jakmile je delší dobu zabalená v plíně (používáme látkové) zase se jí opruzení shorší. Nezabralo nám nic - bepanten, pityol, imazol, imakort, zásyp…jen ten řepík po každém prdíku. Je mi jasné že to způsobuje ten průjmík, nevíte jak se ho zbavit? Už nevím co jíst, sama mám problém opačný.. V po budu volat dr, ale jestli bude takhle plakat celou neděli, tak se zblázním. Děkuji za rady
ahojky dcera to take mela kdys byla malinka a kdys pises z opravdu nemas doma nic tak at ti pritel nebo kdokoliv zabehne do nake lekarny pro nakou masticku nebo vyhledat lekare
ktery poradi co a jak …
já právě už mám doma všechno a nic nám nezabírá.. Byli jsme s tím už dvakrát na kožním, ve středu už to vypadalo dobře, ale pak jí zase začaly ty mokré prdíky a zadeček je zase do živa
myslím že jediné co pomůže je zbavit se těch mokrých prdíků - ty jsou příčina…nemáte někdo zkušenost co zabralo u takle malého miminka?
Mokre prdiky, ale nemusi znamenat prujem, ale naopak zacpu. Ma jen ty mokre prdiky nebo i normalne kaka?
tohle měl i náš Vojta,co prd, to hovňous mezi půlkama a opruzenej až to mokvalo.
Je potřeba to hodně osušit a máznout třeba imazolem - ale pozor jen na to červené místo, ne na celej zadeček. A jinak zkus sudokrém.
U nás to taky průjem nebyl, ale to, že ho bolelo bříško, tak ty prdy tlačil tak, že se z toho trochu vždy trochu pokakal ![]()
Já by ji nechala nahatou pořád - takhle malé mimčo se ještě moc nemele, tak nepromokavou podložku pod ní, na to 2 ručníky, přikrýt taky ručníkem a pravidelně měnit. Já tak občas nechávám malého, ale ten už se začíná otáček, tak je ohroženo celé okolí ![]()
Případně po nakojení vzít do klubíčka nad umyvadlo, třeba toho vytlačí najednou víc, praktikuji a funguje nám to
akorát jsem tedy začala později, u 3 týdenního mimča jsem si ještě nevěřila, že ho správně chytím a udržím.
Jinak z mastiček nedám dopustit na Calcium Pantothenicum, udělá ochranný film a má hojivé účinky.
Přes den se asi tak dvakrát normálně vykaká, jinak má jen ty prdíky.. Nahatou ji mam celou noc, přes den musím taky něco dělat, tak ji nemůžu mít pořád strčenou v postýlce a hlavně se chce malá taky někdy chovat
hlavně se jí ale u toho zadečku drží mokrý i když je nahatá, takže co 10min to omývám řepíkem, což nelze dělat celý den (musím například vyprat to kvantum plen co takovým způsobem pokadí
). Kdyby to ale byla zácpa, tak by asi pokaždý tlačila, ale někdy ukákne i bez tlačení a potichu že si toho ani nevšimnu.. myslím že dokud se nezbavíme těch mokrých prdíků, bude opruzená pořád ![]()
Tak já bych NA NĚJAKOU DOBU POUŽÍVALA JEDNORÁZOVÉ PlÍNKY,nemusela bys to prát a mohla bys sis užívat dcerky.
na prujem Smectu a Lactobacilky.
A jaky krem zabere, to musis vyzkouset, kazdemu pomaha neco jineho, mohou to zhorsovat i plenky ( zkus vymenit znacku)
Ja resi uz mesic to same. Tak nekolik rad:
Sucho- casto prebalovat, prdku susit fenem, vetrat
Nepouzivat vlhcene ubrousky- na omyvani repik, cerny caj.
Mazat- podle me nej. Imazol, Genciana
Já chovám na nahato
pravda, pak místo plen peru svoje trička, ale co… my tedy problém z opruzeninami nemáme, ale malý miluje být jen tak.
A podle toho co popisuješ mi nepřijde, že by měla průjem, se bojím, že bude mít extrémně citlivou kůži
a vůbec ti to nezávidím ![]()
tak nad tím tak uvažuju a opravdu - průjem to nebude, ale ty prdíky - začne se svíjet, zrudne a pak vytlačí mokrej prdík. Vlhčené ubrousky mi nesmí do baráku - používala jsem je v poro, kde nám řekli že je máme používat a ten zadeček jsme si přivezli domu červený, do toho jsem doma měla vyhlášené pemprsky a opruzenina jak blázen během dvou dnů. Ted při každém přebalení zadeček olachuji ve škopku s vodou, pak opláchnu řepíkem a bud zasypu, nebo nechám jen tak a šup do látkový plíny, mám ještě od kožařky doporučený tano-hermal (něco jako tekutý pudr), ale nezdá se mi to zabíralo, jedině ten řepík a větrat.. Jenže pak jednou zabalim a vyjedem na 2 hodky s kočárem (když je tak pěkně) a vrátíme se paviáním zadkem.. Malá bude asi po mě - taky nic nesnesu na kůži a na prdy trpím celý život…paráda, ještě aby to byl nervák po tatínkovi a vybrala si to nejlepší ![]()
veverunka11 píše:
Tak já bych NA NĚJAKOU DOBU POUŽÍVALA JEDNORÁZOVÉ PlÍNKY,nemusela bys to prát a mohla bys sis užívat dcerky.
jenže v těch se mi zapařuje
nemáte nějakou zkušenost které jsou nejlepší? Ty pemprsky ji uplně rozežraly půlky, měli jsme ještě tesco plíny, ale jsou dost tlusté a ted se mi nejlepší zdají hugies..ale zatím musím furt látkovat..
Stased píše:veverunka11 píše:jenže v těch se mi zapařuje
Tak já bych NA NĚJAKOU DOBU POUŽÍVALA JEDNORÁZOVÉ PlÍNKY,nemusela bys to prát a mohla bys sis užívat dcerky.nemáte nějakou zkušenost které jsou nejlepší? Ty pemprsky ji uplně rozežraly půlky, měli jsme ještě tesco plíny, ale jsou dost tlusté a ted se mi nejlepší zdají hugies..ale zatím musím furt látkovat..
ahojky mi pouzivaly sleap end play sou opravdu super dcera mi po nich nikdy opruzena nebyla