Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No tak teď tady trénujem a malá se odtlačila asi metr, ale dozadu… Prostě trdlo
Když ji motivuju hračkama, otočí se na tu stranu kde jí to jde líp a dotočí se kam potřebuje. Na druhou to umí taky, ale nepoužívá to.
luciaasek píše:
No tak teď tady trénujem a malá se odtlačila asi metr, ale dozadu… Prostě trdloKdyž ji motivuju hračkama, otočí se na tu stranu kde jí to jde líp a dotočí se kam potřebuje. Na druhou to umí taky, ale nepoužívá to.
Tak to určitě budete cvičit.Moje malá má taky jednu stranu slabší - takže cvičím obě souměrně,aby nebyl problé.Jinak některé dětičky se plazí do zadu jako ráčkové
toho bych se nebála.Každé dítko je originál a tabulky jsou jen orientační
já si tuhle mantru říkám pořád
zase lepší pěkně v klidu a pomalu a pořádně,než něco někam uspěcha…to mají ty dětičky pak opravdu problémy,bolí je záda,špatně chodí aj.Ono to příjde.Třeba později ale přijde
jako u nás.
Ahoj holky,
prosím o radu - je lepší jako podpora plazení/lezení koberec a nebo ty pěnové puzzle? Máme doma plovoučku, která klouže a naše cácorka je buď přímo na ní a nebo na hrací dece, která ale také klouže. Teprve před měsícem (v 5měsících) se otočila na bříško, doteď se točí jen na jednu stranu. Chodíme cvičit, má slabší hypertonus. Když je na bříšku, je vidět, že by i popolezla, dává nohy na strany a snaží se odrazít, ale klouže jí to.
Napište mi, jak jste nakonec své prcky „donutily“ plazit se nebo lézt
. Diskuze už je poměrně „stará“,tak předpokládám, že už to všechny máte za sebou a vesele chodíte ![]()
Určitě koberec, ty puzzle taky kloužou. A jinak nám neuroložka radila - nepodporovat plazení, podporovat pouze lezení, ale nejprve jen „pivotování“ - tzn. že si doručkuje po rukou na stranu, nohy má přitom na místě. Až pak zvládat tohle „otáčení“, podporovali jsme lezení, a to nejprve tak, že jsme ho ručně nastavili do polohy na čtyřech a nechali s podepřeným zadkem pérovat (ruce jsme mu drželi pod zadkem, aby ho měl ve vzduchu), nebo jsme ho houpali na overbalu. A pak samotná podpora lezení, že jsme mu zarazili nohy, aby mu to nepodjíždělo.
(Těžko se to popisuje, vám na cvičení nedoporučili/neukázali, jak to podpořit? Možná je na to ještě brzy).
@maritimka Tak my máme v obýváku na prostřed koberec a jinak byla na puzzle, ale naší teda neklouzalo. Máme takové veliké čtverce a je hrubší. Jinak si myslím, že v 5 měsícíh je celkem brzy na nějakou cílenou podporu. Takže bych to zatím řešila jen tou neklouzající podložkou.
Máme toto: http://dekoraceprodeti.cz/…velke-dilky/
Koukám, že tady někdo má problém jako my - náš malej se v 6měs. párkrát přetočil na bříško, ale jen na jednu stranu a to je vše. cvičíme už 1,5měs. vojtovku a jak tu někdo psal, syn se šíleně propíná do luku. ale teda neřekli nám kuli čemu, ale říkali, že je celkově motoricky trochu pozadu, protože ho u oprordu křísili. což mi neřekli a dozvěděla jsem se to ve 4 měs. od neuroložky, která dostala zprávu z porodnice (já ji odevzdala pediatričce při první návštěvě, neokopčila si jí a ona na nic nepřišla) ![]()
@lafayette Paní na cvičení nám ukazovala jedno - prcek je na břiše a já mu vezmu zadní nohy a dám mu je pod břicho a držím je. A prcek by se měl narovnat na rukou. Tak to neděláme ani náhodou, ruce má natažené před sebou nebo vedle sebe, hlavu zabořenou v podložce a za chvilku řve…
@xpisk03 jestli se ti propíná do luku, tak máte taky hypertonus (zvýšené svalově napětí). Elina to dělala taky dost, teď už méně.
Naše malá se v 5ti měsících přetočila, platení začalo až v devíti měsicích. Na rehabce kontola vše v pořádku jen se ji nechce. A motivace? nasypala jsem na zem neco co ješte nevidela:) těstoviny, čočku fazole… jak to uvidela zacala se odražet jak drak:) přimo na rehabilitacích
to jsme na ni hleděly se sestrou
takže plazení až devátý měsíc ukončeý, sedla si v desíti apul, lozit začala těsně před rokem, a ted má 13 měsíců a stojí a obchází:) vše prostě měla až později…
@Sofiee to jsi mě uklidnila - včera u mě byla kamarádka co má kluka o 4dny staršího a ten jel. z břicha na záda ze zad na břicho, popolazit se za hračkou..a ten můj jen nevěřícně koukal, co se to kolem něj děje ![]()
@maritimka a co jste na to cvičili? my máme vojtovku takovej ten cvik jak leží na břiše, jednu ruku podél těla druhou jakoby nad hlavu a já mačkám loket a patu, pak máme že leží na zádech, tlačim mu na žebra jakoby proti protilehlýmu ramenu a otáčim mu hlavu na druhou stranu a pak máme že leží na boku, má spodní nohu pokrčenou, druhou držim nataženou a spodní ruku má mít v pravém úhlu s tělem(to se mi moc nedaří, vždycky se nějak hne) a já mu držim tu horní lopatku a ramínko a tlačim dopředu..doufám, že jsem to popsala aspoň trochu srozumitelně..
@xpisk03 My chodíme na rehábku, ale cvičíme obyč cviky, né vojtovku. Ta je prý pro nás zbytečná
. Máme spíš takové motivovací cviky na přetáčení, pak na bříšku dáváme nohy pod ní a pak něco na míči, ale to popravdě moc necvičíme. Beru to asi tak - každé dítě jednou začne chodit i mluvit. Dřív se necvičilo a taky z dětí vyrostli chodící a mluvící lidé. Teď se to moc řeší. Ale pro klid v mé duši chodíme cvičit do centra a k tomu ještě na rehábku. Takže je malá pod dohledem fyzioterapeutky, doktora a já se k tomu trochu zabavím a vypadnu ze stereotypu. A modlím se, aby už třeba za měsíc se plazila a měsíc nato lezla, protože pak bude možná samostatnější a bude to s ní větší zábava ![]()