Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já jsem čistila poprvé až tento týden, už jsem měla prstýnky i řetízky úplně černé
V drogerii jsem si koupila vodičku, je to teda děsivej driják, smrdí a na lahvičce je asi milion upozornění co všechno to způsobuje a co se s tím nemá dělat
… takže jsem šperky naházela do skleněné lahve, zalila roztokem a hodila za dveře na terasu, abych s tím nesmrděla doma. A fakt to funguje! Nejkrásnější jsou naušnice, to je vážně lesk jako blesk
O víkendu zkusím druhé kolo ![]()
@CokeLady jde to vycistit v pohode. kup v drogerii cistic zlata a stribra a bude to vsechno jako nove
@CokeLady píše:
Holky, jdou takhle vyčistit i zčernalý stříbrný věci? Já si šperky nesundávám na koupání, takže už je mám trochu zčernalý a manžel už má řetízek ještě černější. Je to vratný nebo to už vyčistit nejde?
jasně že jsou. Vždycky jsem kupovala čistič stříbra a ok. Teď mám sitol a ten je ještě lepší, akorát tam nesmí kamínky…
Sitol se používal na čištění kliček u oken, klik z mosaze, prostě kovy co barví a chceš je mít zlaté nebo stříbrné a né černé. Jinak Sitol seženeš jen v těch obyč drogeriích v DM ho mít nebudou
.
@Blanka S píše:
Sitol se používal na čištění kliček u oken, klik z mosaze, prostě kovy co barví a chceš je mít zlaté nebo stříbrné a né černé. Jinak Sitol seženeš jen v těch obyč drogeriích v DM ho mít nebudou.
mají, právě jsem sháněla ten klasickej, ale měli jen sitol
@CokeLady píše:
Supr, díky. A nevíte, zda na zčernání taky působí ten domácí recept s kypřícím práškem a alobalem nebo jen koupit nějakou speciální potvoru v drogerce? A ten Sitol to je co za srajdu?
ne, mě to nezabralo. I když jsem to drhla kartáčkem
Já čistím stříbro ve vodě, přisypu jedlou sodu, hodím starej desetník (nebo kus alobalu), povařím a vyleštím ![]()
Používání pasty na zuby nedoporučuju, pak to rychleji černá.
ale jeden zlatník mi prozradil jeho trik. stříbro (zlato nebo jiný drahý kov) namočit, posypat jedlou sodou vydrhnout kartáčkem, nebo promnout v ruce a pořádně opláchnout. pozor na šperky s kamínky, většina je lepená a nemá se namáčet…
Doporučuji toto , vyzkoušeno - minimum práce, neodírá se stříbro a je to levné.
Já čistím v nějakém speciálním prostředku na čištění stíbra a zlata, ale co mi vadí, je že je to pěklný driák, nemělo by se to vylévat do odpadu a chodit s 5 ml nějaké kapaliny do ekodvora mi taky přijde blbý, tak to u nás vžky stojí na lince než se to vapaří
![]()
Ahoj holky,
mám trochu jiný problém. Mám prtýnek s kamínky, uvnitř prstýnku jakoby zezadu těch kamínků je stříbrný kroužek ve kterém jsou malé 4 otvory v průměru cca 3mm kudy je vidět zadní část kamínků. Bohužel se v těchto otvorech drží bordel a špína, takže ta špína, co se tam dostane těmi otvory na zadek kamínku prosvítá a jde to vidět
už jsem zkoušela to vyvařit, sodu, alobal - už nevím co s tím, jak to vyčistit
![]()