Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holky prosím vás jak čistíte střibrné šperky-řetízky,prstýnky…
Ja je dávám do alobalu posypu je kypřícím práškem,zabalím,a dám to do hrnce vařit tak na 5 minut.
Neznáte ještě nějaky fígl? ![]()
My čistíme stříbro obyčejnou zubní pastou Flora:-)) pěkně hadřík, nanést pastu a vyčistit..
vím, že v klenotnictví se na to prodává i speciální utěrka, která stříbro vyčistí..
jako ty…mám i ten hadřík a nejlepší je vodička na čistění barevných kovů…je to rychlé a hlavně pořádně a všude..
ahoj, já si koupila obyč. čistič stříbra v drogerii za 30Kč, odliju si do skleničky, na chvíli odmočím a je to pak krása.
majo - tak to aby nekuřáci začali kouřit, nebo chodili na návštěvy ke kuřákům se stříbrem v kapse
![]()
Ahoj, v drogérii kupuji čistič stříbra, je to malá lahvička a funguje nepřekonetelně, je to bez námahy.
Jo o popelu z cigaret vím ,ale já i partner jsme přestali kouřit,tak asi zajdu ke tchýni ať mi odsype trošku popela
![]()
myslím že existujou i nějaký vatičky napuštěný nějakou emulzí na čištění stříbra..
a já dám do misky na kousek alobalu, zasypu solí a pak zaliju horkou vodou..
Osobně doporučuju ten čistič stříbra z drogerie, ale pozor na šperky s perlami, perletí a pod.(čirým kamenům nevadí), ty by s roztokem neměly přijít do styku, poškodí se. Pokud se vám to podaří, přetřete kameny olejem. Důležité je šperky před ponořením odmastit jarovou vodou, pak ponořit na pár vteřin a hned důkladně opláchnout ve vodě. Pokud se čistič dostane do nějakých dutých částí a nevypláchne se, po vyschnutí „vykrystalizuje“ ven, znovu to opláchněte. Ale pozor, šperky pouze ztratí patinu (neboli začernění - kdo máte na šperku patinu záměrně, raději nepoužijte, nebo namočte na 1-2 vteřiny a rychle opláchnout!), takže aby se leskly, vypucujte je do lesku flanelovým hadrem.
Rhodiované šperky údajně nečernají, ale jako holka od fochu mám jinou zkušenost, některé ošklivě zešednou a už s tím neudělá nic ani pánbůh.
Ale základ je šperky sundávat, prodloužíte tím životnost minimálně o polovinu, když pominu hygienu (klepat s prstýnkem řízky, pak si zajít na záchod, nakrémovat obličej, zaskotačit si s manželem, pak uhníst těsto…nejednou jsem viděla zespod prstýnku plíseň
) a jednou za čas je nechat vyčistit ve zlatnictví, rozpočet vám to určitě nezruinuje ![]()
Ahojky tak já to čistím podobně,ale dávám alobal,kypřící prášek a
ještě kapku jaru a je to dokonalé pak jen přeleštím froté hadříkem nebo kouskem flanelu.
Ahoj, mám zkušenosti s tekutým čističem na stříbro, vyčistí spolehlivě. Jenom pozor, je to žíravina a poleptá prsty…Pak ještě dobře funguje taková vatička, jmenuje se tuším Auron nabo nějak podobně. Ta je lepší na věci, které mají zůstat záměrně začerněné - nebostane se do záhybů apod. Já osobně vlastním dva stříbrné saxofony (altku a tenora), takže si dokážete představit, co dá leštění práce - je to na celý den ![]()
…najrýchlejšie je bieliaca zubná pasta,ako tu už bolo spomínané,potom usušiť čistou bavlnenou handričkou a suché prechádzať bielou školskou kriedou,dôkladne vyčistiť suchým kartáčikom na zuby a na koniec preleštiť čistou suchou handričkou.Určite budeš spokojná !
já takovou vodičkou za pár korun z drogerie. Jméno nevim, jen vim, že mi to nesmí přijít na chrom ve vaně.