Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
nevíte náhodou některá, jak často a na jak dlouho můžu mít dítko v klokance? U nás bohužel je kočár tabu a ve vaku malá sice občas vydrží, ale teď mám půjčenou klokanku a slaví úspěch, mám malou zádama k sobě, má rozhled a je spokojena, tak si říkám, že budu podnikat vycházky v ní, je moc často např. 3× po 1,5h? Nevím koho se zeptat, k dr. jdeme až za 14 dnů a nevím, jestli by mně vůbec odpověděla.
dík sany
Ahoj Sanynko,
jak asi vís, klokanka se nedoporucuje. My jsme ji ale pouzívali a také slavila úspech
Peta v kocárku moc dlouho nevydrzel, tak to pro nej byla zmena.
Takze my jsme ji pouzivali vzdy tak na 2×20 min a to tak, ze jsem ho v klokance unavila a pak supla do kocarku.
Petrik mel ve trech mesicich 7300 g, takze jsme ji moc dlouho neuzivali.
Asi jsem ti moc neporadila, ze?
Alca a Petrik 15 mes.
Ahoj
Taky souhlasím že to nemá být na dlouho.
My se blížíme 7kg, využiju ji na nákup a jinka kočár.
Malý se teď moc líbí, když leží v kočáru na bříšku. V zádu v boudičce je totiž síťovina a tou se tak kouká dopředu kam jedeme a je to zábavnější.
Je taky hodně zvědavá a tohle ji uspokojuje. Některý boudičky jsme koukala jdou dokonce tak sklopit, že mimčo kouká dopředu když je na bříšku a není tam vůbec nic.
Sanynko,
v klokance by se prý nemělo nosit zády k sobě, že to pro mimčo není dobré (i když výrobce mnohdy píše, že takto nosit lze). Říkala to paní na kurzu vázání šátků. Klokanka prý není problém, ale mělo by se nosit čelem k sobě. My jsme klokanku používali občas tak zhruba od těch tří měsíců, máme Babybjörn a ta je taková dost pevná i okolo hlavičky. Později jsme přešli výhradně na šátek, protože nacpat mimčo do klokanky bylo sice rychlejší, ale měla jsem pocit, že dítě váží nejmíň tunu
V šátku nosím doteď (máme skoro 10 kilo).
Ulrika
Klokanku maximálně nárazově - když potřebuješ nakoupit a tak.
tak děkuju, máme zase po ptákách, a já se radovala, že se konečně dostanu víc ven ![]()
jo a kočár nehrozí ani na bříšku, malá sice výstavně pase, ale na břichu snese být jen pidiminutu.
mám pocit, že u nás tento stav skončí, až si bude moct v tom kočáru sednout ![]()
máme prostě smůlu smůlovatou
sany
Ahoj Sany,
měla jsem s malou stejný problém a jak tak koukám na věk Tvého dítka, začlo to ve stejnou dobu. Kolem tří měsíců si totiž vzala do hlavy, že si musí v kočáru sednout, což jí samozřejmě nešlo, a zuřila jak čert. Hodně mi pomohl šátek, když už drží hlavičku, tak ideální je úvaz kříž s kapsou. Pokud si ho nechceš kupovat, možná že by Ti ho někdo na pár měsíců půjčil. Taky se občas osvědčovalo jít s malou ven v době, kdy byla utahaná a usínala, takže v kočárku spala.
Nechuť ke kočárku přešla, až když začala sedět a přešly jsme na sporťák.
S klokankou nemám zkušenosti, ale prý se nedoporučuje, maximálně na jednorázově na krátkou chvíli.
Přeju brzké zlepšení.
Renata
Kolkanku nemám a ani jsem o ní neuvažovala. Vím, že ji používala známá už od malička pro svoji holčičku a výsledek byl ten, že ve 4 měsících neuměla držet hlavičku. Vím, že to není tvůj problém, protože jak píšeš, malá pase ukázkově
… ale asi opravdu není dobré ji v tom dlouho tahat. Moje mimčo je zatím ještě malé, a navykli jsme ji na babyvak a je to v pohode. Až bude mimčo větší a já už bych ji na jednom raději pořádně neutahla, pořídím šátek a budu ji nosit v něm. Joo … víte, že ho používala i moje babička ? Na svoje děti - tedy mého tátu a strejdu a pak také na mého bratra a mě. Měla hospodářství a velkou zahradu, tak všechny ty dětičky nosila při práci u sebe ![]()
Klokanku podle typu prý maximálně dvě hodiny.
Ale co Ti brání dát děťátko do babyvaku do pozice Klokánek ? Bude taky zády k tobě, s rozhledem, jen nebude mít celou váhu na zadečku a můžete běhat po venku, jak se ti zlíbí
.
Já jsem si tuhle polohu sice moc neoblíbila, měla jsem pořád (iracionální) obavu, že tam to dítko moc nedrží, ale asi od tří měsíců nosíme v babyvaku na boku, tam taky sedí a vidí,navíc to tak nezatěžuje záda - moje - a prý je tö zdravé na vývoj kyčlí - dítěte.