Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. Máme téměř 10měsíční dcerku,která zatím neleze po 4, ale plazí se jako had a je rychlá jako blesk.Na 4 se staví jen u schodů a u nějaké překážky.Taky se zatím nějak nezajímá o chůzi.Ale to je zatím předčasné, vím. Máte taky některá takový problém? Malá si zatím ani sama nesedne. Byli jsme 2× u fyzioterapeutky na rehabce,říkala, že malá je šikovná a máme s ní cvičit (spíš ji motivovat) podle Bobatha.Ale malá se u toho vzteká a nespolupracuje, takže je to zbytečné.
Díky.Hanula
Ahoj,
nase Julda uz sice chodi kolem nabytku a drzi se jednou rukou, ale presne to, co popisujes, delala jeste pred sesti tydny. Pak se najednou jeden den sama po:,–(ila, druhy den si klekla a treti zacala lezt, za dalsi dva dny si stoupla a za dalsi tyden zacala chodit kolem nabytku.
Takze bud v pohode, muze to byt kazdou chvili.
Mroe
Hani, ani nevíš jak ti závidím a 30× denně bych si to s tebou vyměnila.
Ten můj rarach od 10m chodí, teď už jenom běhá a já nevím, kde mi hlava stojí. Pořád řeším karamboly, bebínka.......
Já chci taky chvilku klídku
![]()
Ono to přijde a ještě s láskou budeš vzpomínat. Zatím si užívej a nenech se vykolejit.
Ahoj maminy,
je to opravdu hodne individualni. Nase batole zacalo chodit v 15ti mesicich. Pred tim chvili lezl po ctyrech (uz si to moc nepamatuju, je to skoro 10 let), a do te doby se plazil po brise rychlosti blesku - hezky doma vytiral
Skoro do roka. Ale sedel.
Mel to proste vsechno ruzne na preskacku. Taky jsme chodili na nejake cviceni, kdyz byl hodne malinkej.
No a dneska - je z nej fotbalista, a jestli chodil v 10ti, 12ti nebo 15ti mesicich je opravdu docela jedno, ze jo ?
![]()
Ahoj
Lenoska
HOlky,díky.Taky si to furt opakuju, že každé dítě je jiné, ale takové ty narážky a řeči, co děti už mají umět a ten či onen už leze a je mladší než naše malá mi hodně lezou na nervy a pak si říkám, jestli nedělám něco špatně, že malá neleze a nechodí.Vytírá krásné podlahy (denně je špinavá a to jsem dosti pořádná ženská), dlažbu atp.:o) Taky nemáme ani zub.
) NEvím proč nás Dr. poslal na rehabku, když jiná maminka to měla stejné (její syn si sedl v roku a začal chodit kolem postýlky taky v roku) a ji neposlal. Naše malá má slabé ručky a prostě to tělíčko neudrží. A mamka mi říkala, že my jsme s bráchou nelezli vůbec, zato brzo chodili, protože jsme byli furt zavření v postýlce.
A ještě: je fakt, že naše malá později pásla koníčky, později se otáčela na bříško a zpět, pak hodně dlouhou dobu jen válela sudy a k přemísťování jí to stačilo, tak teď jí asi zatím stačí jen plazení rychlostí blesku. ![]()
Ahoj Hanulo, bud v klidu. Ja jsem rehabka, cvicim s detmi Vojtovu metodu a muj syn v deviti mesicich take nedela tabulkove, to co jine deti. Ale zas jine veci umi driv. Ono je lepsi, kdyz si treba nestoupa, nez aby to delal spatne a na spicky. Jinak v tech tabulkach je to proste zprumerovane. Nekdo to umi trochu driv a nekdo pozdeji. Rehabka tve dite videla a urcite te uklidnila, ze je to zdrave dite. Jinak byste necvicili jen bobatha, ale i Vojtu a to je teprve revu. I kdyz pokud neni nazbyt, je to skvela metoda, ktera opravdu pomaha.
Ahojky,
vůbec si z toho nic nedělej
. Naší dcerce bude 5.září 11 měsíců a neplazí se, neleze, ani nestojí, jen se na bříšku otáčí kolem dokola a taky se dokáže o trošku posunout v sedu. Doktorka říká, že je to v pohodě a že je naopak dobře, že je takhle rozvážná. Ona je totiž naše Nika hrozně opatrná.
Tohle téma už se tu několikrát rozebíralo. Je fakt, že lidi v mém okolí mají taky takové ty otázky typu: „ona ještě neleze, ani nechodí?“, ale já si jich nevšímám. Verunka zase umí jiné věci - a je jich opravdu spousta, je bystrá, taky vypočítavá
. Ale důležité je, že je zdravá a chození jí stejně nemine
! Akorát je teď větší klid - nemusím ji nikde honit
.
Měj se moc krásně a uvidíš za pár dní, týdnů…
Ahoj Hanulo,
máme doma podobný případ. Taky se začal docela pozdě obracet -v 6,5 měsíce na bříško i zpět. Od té doby válí sudy a jako přemisťování mu to stačí. Docela nedávno se začal plazit a trochu se pohupuje na kolínkách. Sám si nesedne. V kočáře se teda přitáhne, tam už ho ve vodorovné pozici neudržím, ale že by se po:,–(il, když je na zemi?? Ani náhodou ![]()
Na rehabilitaci nechodíme - podle Dr. mámé líné mimi. Teda fakt je, že je to pohodář
Byly doby, kdy mě to taky trochu znepokojovalo, ale teď už to neřeším.
Tak buď v pohodě, oni se to někdy naučí ![]()
Taky se pripojuju do klubu opatrnych( nemotivovanych?
) deti. Nas syn tez petri k tem netabulkovym, hodne veci dela se skluzem, ale nas dr. to nikdy nevyhodnotil jako nutne k rehabilitaci. Ted momentalne slychame udivene dotazy, jak to, ze jeste nechodi (+ soucitne pohledy
). Vydrzte, vsak ony si deticky zacnou lezt, obchazet nabytek, az se jim bude chtit.
Veru
Mamče, díky.Pomůžou takové příběhy jako jsou naše.malá je jinak živá jako drak, chvíli na klíně neposedí.Ale v kočárku sedí ukázkově, nemusí být připásaná.Ale ležet tam už nebude.To si furt sedá a sedá.Snad se to za pár dní, týdnů změní.V úterý budeme mít 10 měsíců.
Ahoj, našemu malému je zítra také 10 měsíců a neleze vůbec. Sedí s pomocí od konce 5 měsíce a sám začal v 6 a půl. Je to asi jediné co dovede.Krásně vyskakuje, natahuje se, převaluje se, ale lézt se mu nechce, ani dozadu ani dopředu a tak jsem zvědavá kdy začne. Kamarádky malá začala lézt v 8 měsíci jen dozadu a v 10 už se jí to podařilo dopředu a chodit začala v 11 měsíci, tak jsem zvědavá na našeho cvrčka… on je trošku línej, když ho dám na čtyři a držím ho, tak chvilinku drží a pak bum a ruce se mu rozjedou a jen leží, nožičkama se odstrkuje, ale nikam to nejde.....
Doktorka mi ale na to nic neřekla, řekla že začne sám až bude chtít…
Pa pa Janina a Tomík
Tak naše mala ma taky deste mesícu a je to velký rychlík sice nemáme ani jeden zub ale už chodíme.. každe dítko je jine.. jednou chodit budou všechny. mala začala se vsím stracne brzo v týdnu pasla koníčky.. ve 4mesících sedela.. a od 5-6lezla.. a no je to s ní fičak, jsem si to miminkovské období moc neužila..