Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Krásnou neděli všem maminkám
, prosím o radu. Mám 7 týdenního chlapečka, který se narodil předčasně v 35tt. Ráda bych věděla, jak dlouho v průměru tak staré dětí během dne bdí. Náš šikula
je totiž spáč a bdí tak max 3-4 h denně, někdy více. Podle tabulek sice umí vše, co má, zvedat hlavičku, otáčet jí, usmívá se a i při kontrole na neurologii v 5 týdnech ho lékař shledal v pořádku. Ráda bych proto znala (jen tak pro klid duše) vaše zkušenosti. Já osobně jsem taky spáč, ale manžel je zase prototypem hyperaktivního jedince.
Jinak se malý přes den budí na kojení po třech hodinách v noci po 4-5h. A velmi dobře přibírá.
Děkuji předem všem za reakce.
Kubulko, co ti na to rict? Bud rada ![]()
Protoze ten opacnej pripad, kdy dite pres den spi 3×20minut a v noci spi dele jenom pred pulnoci a od pulnoci po 1,5h. Porad se koji a pribira taktak- je ver mi mnooohem horsi
Jana
Záááávist bledá, Kubulko! ![]()
Neboj, je úplně v pořádku a užívej si to! Bude podstatně hůř (třeba ne - nechci tě strašit ![]()
Hodně radosti s dětmi
přeje
Peta
Kubulce závidím a upřímně přeju (podle hesla Přej a bude ti přáno).
Jsme na tom podobně jako Jana, naše 10týdenní dítko po velkých obtížích usne dopoledne na 15 min. a odpoledne na 20 min. Víc NE. Mezitím řve a řve, protože zřejmě chce spát, ale nejde to. Je to k nevydržení. Není to na konzultaci s neurologem?
V mém okolí jsou podobné děti jako tvoje Kubulko, jste normální, můžeš být v klidu …
Timča
ahoj,
je to normální.moje dnes roční holčička do 5m spala taky takhle a já se každého ptala,zda je to normální,hihihi.co bych za to dnes kolikrát dala!buď ráda za spavé dítě,lepší než nespavé!ať vám to vydrží co nejdéle přeje
luka
Podle vývojolé psychologie spí novorozenec (do 6 t.) 22-23 h denně. Tvoje je o týden starší takže se to může začít trochu zkracovat. Ale bud v klidu, maš hodný miminko, který spí a bdí podle tabulek ![]()
Alenka
Timčo,
měli jsme to také tak - malá byla stále vzhůru a často plakala. Byla tak unavená,ale usnout nemohla, jen v náručí, po položení byla hned vzhůru a byla z toho celého dne vyřízená, my taky.. Ale naučila se spát.. Jen to chce čas… Pak najednou začal zázračně režim a ona usínala v 19h místo ve 22.. spala najednou víc hodin v kuse v noci, začala spát konečně i přes den déle než 1-2×20min.. takže myslím, že i u vás jde jen o prví týdny a věř, bude líp. Na neurologii jsme nebyli.
E.
Kubulko, to že ti malý spí kolik spí, si myslím, že je naprosto vpořádku, nakonec to dokazuje i to že krásně prospívá. Jinak děti které se narodili dřív se tím, že více spí snaží neplýtvat energií a dohnat to. Můj první klučík první 2 měsíce snad jenom prospal, napil se a zase spal. Když se narodil neměl ani 3kg, ve 2. měsících dohnal většinu dětí které měli i o 1kg navíc.
Takže opravdu je to normální a buď za to ráda, není to napořád! ![]()
Timčo, tak tebe můžu uklidnit taky i toto je normální. Můj 2. klučík je opak toho prvního. Od narození asi do 3. měsíců spal přes den pouze tzv. mikrospánky. Ale vytvrvale jsem ho nosila do postýlky, kde jsem ho třeba půl hodiny uspávala a on pak spal 5min, 10min. V kočárku to bylo mnohem lepší, ale taky ne pokaždé. Měl a má neodolatelnou chuť k jídlu.
Ale všechno se časem upravilo a přes den se spát naučil, v noci to zatím taky není slavný ale vzhůru není, jen se budí třeba 6× za noc, napije se a spí. Včera jsme oslavili 5měsíců, tak uvídíme co nám přinese čas. ![]()
jéééé buď ráda!
Ale je fakt, že Kačenka taky hodně spinkala..asi to mají nedonošenci tak dané.
Hezký večer,
děkuji všem za odpovědi, budu si teda našeho miláčka hýčkat
a doufat, že mu to vydrží co nejdéle.
Ještě jednou díky, jsem o moc klidnější.