Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jsem byla na kurzech kojeni, vcera… Cerstve odstrikane mlicko do termolahvicky vydrzi 4 hodiny. Ohrate z lednicky ci mrazaku 1 hodinu. Takze pokud odstrikas cerstve, nemusis se niceho bat ![]()
Ahojky, no já tedy nevím, ale mi nedělá problem kojit venku ani teď a to už jsme velký chlap
, máme hlad tak jíme
a v 6- ti měsících, to je ještě malé mimi ![]()
Petulda píše:
Bebatko - mě to prostě nikdy nějak nešlo, kojit tak, aby nebylo nic vidět. Mišák totiž ze začátku pil tím stylem, že se každou chvíli pustil a já chytala stříkající mlíko. Měla jsem trauma už je z představy, že mi něco takovýho provede venku, tak jsem to pak už radši nezkoušela a radši se šla vždycky někam schovat. Ale zvládli jsme to i bez kojení venku, takže myslím, že to tak zvládnem i příště.
Peťuldo, tak to je opravdu hloupé…
Já měla naštěstí dítko vždycky přisáté jak vývěvu
, takže jsem takové starosti neměla. V babyvaku by možná i to mlíko šlo chytat „tajně“, ale nemusela jsem to zkoušet (naštěstí). Teď jsi mi ovšem na:,–(ila brouka do hlavy, budu se třást, aby se i to moje nastávající mimi drželo cecíku jako to první… ![]()
Miškovi bude 13 měsíců a kojíme kdykoliv a kdekoliv chce, teď u toho ani nechce ležet, prostě příjde (zatím ještě přileze sám ještě nechodí) a ukáže si na prso a ve stoje se nakojí
, takže je to asi vydět, ale nijak to neřeším ![]()
Vitkovi je 21mesicu a kojime temer vsude. Driv se venku kojit nechtel. Zajimalo ho vsechno, co se sustlo, takze nemel klid a sam proto nevyzadoval.
No a ted jsem ta matka, ze ktere " potomek rve saty". Delam si legraci. Ale hlasite se dozaduje a siroko daleko vsichni vi, o co jde. Vetsinou mu odvedu pozornost nebo, pokud je to mozne, tak mu vyhovim. Treba v tramaji bych teda uz nekojila. Ale ne proto, ze by mi vadily pohledy lidi. Oni se totiz stydi vic nez my a koukaji jinam. Ale Vitek vystrida prsa behem kojeni nekolikrat a v ruznych intervalech, tak to spis obtezuje me. No ale na koupalisti proste zalehneme na deku a nakojim. Prikreju nas plinou a je to. Vitek sice neni prikryty rad, ale nejak pochopil, ze jinak nedostane.
Jak ja pocitala, kdy bude Vitkovi 6m a pomalu prestanu kojit. Ted myslim, ze neprestaneme nikdy:-)
Myslim, ze jakesi soukromi si clovek vzdycky najde. Nekde stranou na lavicce a splinkou pres rameno. Jen bacha na nastydnuti:-)
Navic tvemu ditku je 6 mesicu. Takze zacnes prikrmovat a to neznamena, ze prestanes kojit. Nakojite nez pujdete ven a ven vezmete lahvicku s pitim a treba nejaky prikrm nebo to odstrikane mlicko.
Jeste me tak napada, ze treba tvoje dite nakonec bude odmitat prikrmy- ne ze bych ti to prala. Ale jako ze se pak nemusis bat, ze prestanes brzy s kojenim.
A jeste musim rict, ze jsem se pri kojeni nestydela ani tak na ulici, jako treba pred myma rodicema:-)
Aladino,
kamarádka přestala kojit nedávno, klukovi jsou skoro 4 roky, kojila tedy už jen odpoledne a večer a pak jí kluk slíbil, že jakmile budou mít štěňátko tak už nebude chtít mlíčko
a fakt to dodržel
a byl úplně v pohodě ![]()
Ahojky,
já taky nikdy proti kojení nic neměla. ALe nikdy mi nešlo kojit někde na lavičce, v restauraci, venku. Viki u prsa usínala - musela se budit. Jedla i 45 minut - vystřídala obě prsa. Pak když byla větší tak se pouštěla při jakém koliv hluku - no já si to opravdu nedovedla představit. I doma jsme musela být jen sama s ní v pokoji nedej bože přijít někdo za mnou.
Takže když nepočítám auto tak jsme nekojili na veřejnosti nikdy.
Ovšem kojili jsme jen do půl roku - pak se mi bohužel odstavila. ![]()
Takže fandím všem kojícím - obdivuju. A těm co se stydí těm posílám porozumění.
holky a myslite, ze vetsim detem kojeni jeste neco „dava“???
Jinak ja jsem odstavila je to cca dva tydny. Uz to bylo jen takove dudani na uklidnenou.
R.
Radulka, ano dava. Ozaj, kedy nastane ten zlom, ze vcera to mlieko dietatku este nieco davalo a dnes uz nie? Preco by malo byt vcerajsie kojenie este potrebne a dnesne uz zbytocne?
V druhom roku zivota (12-23 mesiacov), 448 ml materskeho mlieka pokryje:
29% energetickych narokov
43% potrebnej davky proteinov
36% potrebnej davky kalcia
75% potrebnej davky vitaminu A
76% potrebnej davky kyseliny listovej
94% potrebnej davky vitaminu B12
60% potrebnej davky vitaminu C – Dewey 2001
WHO cize svetova zdravotnicka organizacia odporuca kojit minimalne do veku 2r, dalej podla toho, ako to mame a dietatku vyhovuje.
Mam pocit, ze malokto oponuje nazoru, ze deti maju pit mlieko a jest mliecne vyrobky. Ak si mozes vybrat, tak preco nedat dietatu mlieko, ktore je nadizajnovane priamo pren? Kravske mlieko je a bude vzdy menej vhodne pre ludske mlada nez to „najslabsie“ materske. Kravske mlieko kopiruje poziadavky na vyzivu teliat, MM kopiruje poziadavky na vyzivu ludi.
Nikto sa neskriepi, ze jest ovocie a zeleninu je zdrave. Zoberme si napriklad taku mrkvu. Jest mrkvu je zdrave, aj ked ano, musime pripustit, ze nam mrkva neda vsetko to, co potrebujeme. Napriek tomu ju z jedalnicka nevylucime, pretoze je dolezitou sucastou nasej stravy. Ano, ani MM pre starsie dieta neobsahuje vsetky potrebne latky, ale je to napokon iba mlieko. Latky, ktore sa nachadzaju v MM, su tam ale v lahsie stravitelnej forme, nez v inych potravinach. MM je tiez dolezitou sucastou stravy deti - dokonca lepsou nez napriklad ta mrkva, kedze travenie MM zatazuje detsky organizmus menej, nez travenie mrkvy.
Prepac, trosku som sa rozpisala, ale temu „ved to MM uz tak velkemu dietatu aj tak nic nedava“ vnimam velmi citlivo… ![]()
Kojenie na verejnosti - zaujimave je to, ze zapadna spolocnost nema problem s reklamou na hocijaku blbost, kde je zobrazena naha zena, ale ma problem s takou prirodzenou „nahotou“, ako je kojenie deti. Pisem to v uvodzovkach, kedze pri kojeni skutocne nie je nic vidiet. V islamskom svete, kde chodia zeny zahalene, je uplne prirodzene, ze zena vystrci prsnik, ked ide kojit!
Ak sa predsa len hanbite, je mozne si kupit ci usit oblecenie na kojenie, v ktorom mamicka, co koji, vyzera, akoby len tulila svoje dietatko.
Ja osobne uz vonku nekojim, lebo kojenie mame spojene uz len so spanim (pred, pocas a po), ale kojenie starsich deti vonku ako problem vobec nevidim. Je ovela viac inych omnoho viac pohorsujucich veci, co sa na verejnosti deju - napr. curajuci chlapi v parku ![]()
Tak smelo do toho!
Drzim palce, nech detickam mliecko chuti
Radulka - Ja myslim, ze to detem rozhodne neco dava. Psat uz to nebudu, jen bych nedostatecne opakovala Schamku.
Lalwen_ka , ja zase, kdyby mi nas tatinek dovolil pejska, klido budu kojit do 18ti:-) Snad jsem nezkomolila prezdivku.
Schamka, musim se priznat, ze me kojeni uz moc nebavi a vzdycky, kdyz prectu neco od tebe, zase me to trochu nakopne. No zakazovat to potomkovi nebudu, takze odstaveni necham na nem. Nastesti neni zavisly, jako ze by neusnul, kdyz ho pred spanim nenakojim. Pokud k nemu jde nekdo jiny a nebo ho dava spat nekdo jiny, tak prso nepotrebuje. Takze nejsem nijak omezena. Kazdopadne jsem si nechtela stezovat nebo zacit v teto diskusi resit neco jineho, jen dodat odvahu, ze kojit dite je UPLNE NORMALNI.