Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Nám zase nutriční terapeutka říkala do roka, pak že to nemá smysl… Si stejně vyber, když každý říká něco jiného. Asi bych se řídila v tomto instinktem…
Já chci kojit do roka určitě, jestli to půjde a pak se uvidí…
Já kojila do roku a třičvrtě a od roku jsem pomalu zvykala na KM - takže holky neznají UM. S kojením jsem začala končit postupně cca od roku a půl. A od půl roku bylo kojení jen jako jídlo, takže žádné kojo v noci a jen tak mezi jídly.
Upřímně, myslím si, že pokud kojo jde a mimču chutná, tak je naprosto zbytečné přecházet na UM. A také si myslím, že dítě bez předpokladu zdravotních problémů je zbytečné držet na UM do tří let
- ale pozor, nikomu to nenutím.
Je to prostě můj postup, který se mi osvědčil.
L.
Tak se říká: Do roka nedávat KM kvůli případné alergii, do 3 let nedávat KM, bo ho děti blbě trávěj
tvůj doktor říká: po půlroce nekojit,
na kojeni. net tuším píšou, že dítě na příkrmech má mít mléka nejméně 500 ml denně
Závěr: tvůj doktor je podplacený výrobci UM
![]()
Další závěr: to bych se z těch rad mohla jít picnout
Než ho zvykat na UM, tak radši budu do roka kojit a pak přejdeme na mléčné výrobky, asi si to každý musí přebrat po svém ![]()
Lesi, tvůj postup se mi moc líbí, asi že se nechám inspirovat
![]()
Souhlasim s vyse uvedenym, Julca byla kojena do roku a trictvrte, Violka je zatim take plne kojena. Je to nejzdravejsi, nejpohodlnejsi, nejlevnejsi, nevidim duvod do ditete cpat UM. Coz bych podle sveho rozumu pri absenci kojeni do roka asi musela. Po roce to uz mozna takovy smysl nema, ale kdyz to jde a nejsou problemy, proc toho nevyuzit. Nechapu, co ma za smysl resit, do jakeho veku to diteti presne prinasi uzitek, ridim se svym instinktem, navic bych chlapovi v tomhle proste nemohla verit, kdyz to sam nezazil(kojeni neni jen o jidle a krmeni), tot muj nazor.
Lexxie,
tak ten doktor asi nerespektuje doporuceni Svetove zdravotnicke organizace (WHO), podle ktere ma kojeni prinos do 2 let urcite (samozrejme pak uz s prikrmy- no, jak to pises
). (Ale nevim teda, ve ktere zemi ted pobyvas- mozna nekde, kde se moc dlouho nekoji, ne? To by bylo vysvetleni, proc takhle smysli- ale stejne bych tomu dr. asi neco rekla
)
K.
Ja jsem kojila do roka a Emca odmitala UM, takze do roka a pul, nez ji zacal Sunar chutnat, byla asi tak na pul jogurtu denne
, proste skoro zadny mlicny vyrobky, tak mi to bylo lito, teda ja bych skoncila i tak, ze zdravotnich duvodu. Ted s Tomem uvidime, UM jsem zkousela, odmital, tak po roce asi zachovam aspon ranni a vecerni kojo…
Chci tim rict, ze ne vzdycky dite prijme UM a je skoda, aby zustalo uplne bez mlicka jen kvuli tomu, ze se v jinych zemich koji min nez tady…
taky to teď řeším. Nevím jak odbourat teda to noční kojení (Lesi?). Malej přes den NIC nepije, odmítá veškerá pítka ,tak proste pomalu začínám učit z normálního hrnečku který si chytne a jakoby usrkává..ale o žádném velkém pití nemůže být řeč..Tak mu to noční kojení nechávám, mám pocit, že v noci zahání tu žízen…ale nevím..
Jo a k otázce- me prijde blbý když batole přijde a cpe se mamce pod triko. Pokud se kojí, měla by to být v tomto věku intimní záležitost matky a dítěte. (tady ovšem teoretizuju).
Ahoj, já jsem první dceru kojila do 1,5 r., ona by samozřejmě ráda pokračovala, ale já už nechtěla
S druhou předpokládám, že to bude podobné :wink
Janac noční kojení není o žízni, ale o návyku ![]()
No, ja nevim, ale po roce, kdyz dite uz chodi, jsem aspon ja kojila uz vetsinou jen rano a vecer, takze o nejakem cpani pod triko nebyla rec…po roce uz se kojeni da nahradit pri nahlem hladu nejakym jinym jidlem - kukuricna krupka, chleba apod… ne, ze by se to nikdy nestalo, ale urcite to nebyla bezna zalezitost, po ktere bych vyhrnula triko na ulici a dala diteti, co zada…
janac píše:
taky to teď řeším. Nevím jak odbourat teda to noční kojení (Lesi?). Malej přes den NIC nepije, odmítá veškerá pítka ,tak proste pomalu začínám učit z normálního hrnečku který si chytne a jakoby usrkává..ale o žádném velkém pití nemůže být řeč..Tak mu to noční kojení nechávám, mám pocit, že v noci zahání tu žízen…ale nevím..Jo a k otázce- me prijde blbý když batole přijde a cpe se mamce pod triko. Pokud se kojí, měla by to být v tomto věku intimní záležitost matky a dítěte. (tady ovšem teoretizuju).
Kojení v noci odbouráš tak, že prostě nedáš. Jde to
Ale musíš věřit, že to je správné. Ale proboha, nenutím ti to - pokud kojíš v noci a jakkoli si to zdůvodníš, je to jistě správně.
Díky tomu, že jsme měly kojo jen jako jídlo, nikdy jen na chuť mimo, jsem NIKDY nezažila cpaní se pod tričko - a to jsem měla doma kojené batole třikrát. Odstavení bylo taky pokaždé bez jediné slzy - až mi to bylo trochu líto.
L.
Já jsem na to noční odbourávání asi málo drsná
Včera Samík kňoural už o půl desáté, tak jsem ho statečně uklidňovala, uspávala, ucpávala dudlíkem, pak si ho i nevšímala… Že je ještě brzo a tak… A co udělal on? Přitvrdil
A já vyměkla
Protože vím, že by přitvrdil ještě víc a víc a mnohem víc…
Nevím, jak jsem četla ty různé metody, které počítají s tím, že „sice vám bude dítě v noci 2-3 hodiny řvát, ale výsledky se dostaví“, to mi přijde zatím pořád jednodušší ho v noci nakojit
U nás je to tak, že vezmu, napije se, položím a spíme dál, takže žádná křeč ![]()
Jé, já budu mít asi mazánka rozmazleného
![]()
lexxie,
tak neco podobneho jsem slysela taky od jedne odbornice pres vyvoj deti (health visitor) v Anglii, pokud jsem si vsimla, ty bydlis v Holandsku, tak asi pouzivaji stejnou ucebnici nebo co. V osmi mesicich mi vytykala, ze moc kojim (pres den 2× ke svacine a 1× k ranu) a tvrdila mi, ze od roka vys nema kojeni zadny prinos, ba naopak vede k nezdrave zavislosti ditete na matce. Tak jsem ji to odkyvala a kojila do dvou let.
Jestli chces slyset dalsi perlicky, tak mi napr. v tech 8-mi mesicich venovala pro malou dospelackou zubni pastu s obsahem floru 1500 jednotek a tvrdila mi, ze to je ta jedina prava. Zavolala jsem teda sve zubarce v Cechach a ta se zhrozila.
V sesti mesicich se me ptala, jak dlouho mala vydrzi sedet podeprena polstarem a ze je to potreba trenovat. Na to jsem ji rekla, ze to nedelam a delat nebudu, zmlkla teprve, kdyz jsem ji dala cislo na detskou neurolozku v Cechach, at ji zavola a zepta se.
Omlouvam se, ze jse se tak rozepsala, ale jak jsi mi pripomnela nase zacatky, tak me to zas nadzvedlo. Babeta
ahoj, jj. ziju v Holandsku a tady se moc nekoji, po 6 mesicich pry jen 20% matek, nevim, kolik to je u nas.
KM tady se muze po roce, do te doby UM
Jinak Babeto, tady si s nicim hlavu moc nelamou, ale zvykla jsem si, ze treba kasel, ryma a mirna teplota je normalni a chodi se s tim do skoly i skolky. Ja syna kojila docela dlouho, ale dcerunka je taky zavislacek.
Jinak tady nic neresim, jen mne zajimalo, jak to je..prave jsem to slysela i z vic stran, ze kojeni po urcite dobe uz smysl nema. Samozrejme to je pohodlnejsi a levnejsi, takze pokud to jde, tak proc ne.
ahoj, je mi jasne, ze to je individualni, ale zaujalo mne, kdyz mi tady dr. rekl, ze kojeni nema po 6 mesici moc smysl, ze je dulezity ten zaklad ze zacatku. .ale nekde zase slycham, ze to smysl ma az do 2 let i pri prikrmech, i kdyz to je v daleko mensi mire, nez ze zacatku.
neprihlasena lexxie