Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
srdečně zdravím a žádám o radu.
Mám skoro měsíčního chlapečka a trpíme na koliky, jsme nejspíš v období růstového spurtu a můj maličký je dráždivé miminko. Co nám univerzálně pomáhá k celkovému uklidnění, tak je zavinování do zavinovačky, pěkně zavinuté i ručičky. Bohužel musím zavinovat téměř nonstop, protože maličký mi jinak neusne. Mává ručičkama a je velmi neklidný. Zavinutí vždy pomůže. (samozřejmě pokud je v klidu příp. v kočárku,tak to nedělám, ale takových situací moc není) Jen mne napadlo jak dlouho tuto metodu mohu provozovat…mám strach,abych tím neomezila jeho vývoj…nemyslím si , že je v pořádku trvalé „svázání“ i když mu dělá dobře na usnutí. Jak dlouho jste zavinovaly vy? Myslíte, že z toho neklidu vyroste, příp. jak dlouho ten neklid trvá? Četla jsem, že ráždivost a neklid souvisí s vývojem a zralostí jeho nervové soustavy. Děkuji za rady popř. Vaše zkušenosti.
ja jsem zavinovala jen na spani.
pevne zavinuti i s rucickama(zamotani do plinky)asi do dvou nebo tri mesicu(i kdyz ona uz si pak ty rucicky dokazala uvolnit).v zavinovacce snad i do peti mesicu,ale to bylo spis misto periny
Do sedmi a půl měsíce. Stále to vyžadoval, jinak se budil. Od cca 4m už jen ruce, nohy ěl v pytli. Možná to není zdravé, ale to není ani přerušovaný spánek a trvalá únava. Bez zavinutí se budil klidně po 15 min s řevem.
V těch 7mi m jsem odnaučila ze strachu z přicházejících veder v létě.
Já jsem taky zavinovala, Maxík jinak neusnul…přestala jsem cca v 6 týdnech, protože se během usínání z plíny i zavinovačky vysoukal. Přešli jsme na spací pytel.
Klidně na spaní zavinuj, tím nic nezkazíš ![]()
Aňula byla komplet zavinovaná na spaní do 13 měsíců!!! Teď už zavinuju jen ruce do deky, spí ve spacím pytli, takže nohy má v něm a ta deka je přes.
Jinak prostě neusne. pochybuju, že se tady najde větší rekordman… A je úplně v pořádku, morotricky spíš trochu napřed oprpti bráchovi, ten byla zavinovanej do 4m.
V měsíci bych to vůbec neřešila a dopřávala mu zavinutí co hrdlo ráčí… na odbourání bude času dost. Takže klid, vůbec mu neubližuješ ![]()
Ahoj,my jsme taky zavinovali dlouho-už mu koukaly nohy ze zavinovačky-počítam 7-8 měsíc.
momi33 píše:
Ahoj,my jsme taky zavinovali dlouho-už mu koukaly nohy ze zavinovačky-počítam 7-8 měsíc.
kdyz neslo jinak,porad jsem aspon prehazovala ty dva cípy.
Kapsarecek píše:momi33 píše:kdyz neslo jinak,porad jsem aspon prehazovala ty dva cípy.
Taky jsme přehazovali 2 cípy-a nohy přikrejvali dekou
a pak-asi v 10-11 ti měsících-po těch vedrech co byly-jsme začali dávat spací pytel.
zavinovala jsem do rychloz. do 9m. Až pak začal spát normálně ![]()
J.
Zavinovali jsme cca do 6 měsíců, dokonce jsem si kvůli tomu nechala ušít speciální velkou zavinovačku. Pokud budeš zavinovat jen na spaní, nebude to žádný problém.
Ani neviete ako ste ma potešili…ja riešim podobný problém…snažím sa naučiť Sofi spať bez zavinovačky,ale vydrží v spacom pytli tak hodinku a je hore, ona je celkovo ako z divých vajíčok…mece rukami nohami,bije sa, no proste bez zavinutia je spanie pre ňu utrpenie, cez deň zaspí na boku pri hraní,a pospí tak aj dve hodinky a aj v kočíku spí navoľno,ale v noci to proste nevie..Tiež som sa obávala toho, či nebude motoricky zaostávať za ostatnými deťmi,lebo nám doktorka povedala, že má svalovú stuhlosť a že budeme musieť asi na rehabilitácie,tak som si to dávala za vinu, že ju tak zavazujem v noci…s manželom sme z toho zúfalí, lebo chceme aby spinkala normálne a nie ako taká húsenka,ale keď to malej tak vyhovuje,tak asi budeme pokračovať…len sa chcem spýtať, či sa nemôže na tej šnúrke uškrtiť, ja keď jej to zaviažem nad lakťami,tak za štyri hodinky sa nejak povrtí a už má tú šnúrku skoro na krku…spím len tak napol, lebo sa bojím o ňu, možno je to prehnané,ale snáď mi vy skúsenejšie mamičky poradíte…
a ešte som zabudla napísať, že malá má 4 mesiace…