Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
poradite některá, jak mám osmitýdennímu mimískovi formovat hlavičku, aby ji neměl placatou na jedné straně? Zkouším ho polohovat a fixovat jednu stranu podloženou plínkou, aby nemohl ve spaní hlavičku otočit…ale on si stejně pomůže k pohodlnější poloze sám:-) Dávat ho na bříško? Mám strach, že se mi udusí.....máte některá zkoušenost jestli se třeba přeležená „šiška“ nějak nezformuje sama časem? Jen, ať ho netrápím.
Přeji hezký začátek léta
Gábi
Když se můj syn narodil, měl tak šišatou hlavu, že se sestry i doktor rozesmáli a říkali mu jednorožec. Tlačila jsem ho ven totiž skoro čtyři hodiny a při tom se mu hlavička prostě hezky protáhla. Bylo téměř neuvěřitelné sledovat, jak se mu pak hlavička během několika týdnů krásně zakulatila. Také měl svou oblíbenou stranu na které ležel, ale nějak se to na tvaru jeho hlavičky nepodepsalo.
Na druhé straně, mám příbuznou, jejíž syn musel nosit asi šest měsíců tzv. Korektivní helmu, protože jeho hlava byla tak šišatá, že se lékaři obávali, že by to mohlo mít vliv na pozdější vývoj. Dneska má hlavičku kulatou jak fotbalový míč.
Takže, jestli se miminkova hlavička kulatí, dej tomu čas…
I muj klucina mel hoodne sisatou hlavicku. Ale nedelala jsem nic. Nechala jsem to tak a dala mu cas, aby se to spravilo samo.
Behem par tydnu se jeho hlavicka zacla zakulacovat sama.
Vsechno potrebuje svuj cas, tak mi to rekl muj doktor. Tak se neboj, hlavicka se mu urcite zakulati sama ![]()
preju tobe i minisku hodne zdravi a stesti
papa
Eva a Kubicek
Ahoj! Taky se tím teď trápím!
Moje Eliška (2,5 měsíce) je taky dost vynalézavá a všechny moje snahy obrátit ji hlavičku i na „neoblíbenou“ stranu úspěšně hatí! Už jsem se tu na to ptala maminek, včera i zdr. sestřičky. Nemělo by se to podcenit, už od dvou mamin jsem se dozvěděla, že jejich děti mají hlavičku z jedné strany spláclou a už se to nespravilo (děti jsou 3leté, pod vlasy to prý není moc vidět, ale hlavička je na pohmat nesouměrná). Doporučovaly mi nechat se poslat na neurologii, že prý na to jsou nějaké rehabilitační cviky… No, při 3měsíční prohlídce se na to důkladně přeptám doktora.
Byla by přece škoda, aby naše krásné dětičky měly v dospělosti „šíšu“ ![]()
Hezký den,
Baghira
Ahoj,
jak tady řešíte ty šišaté hlavičky, tak musím potvrdit, že následky to mít může, můj přítel má pěknou plošku na hlavě.....takže pozor na to
![]()
Můj syn také důsledně otáčel hlavičku na jednu stranu a tak jsem mu důsledně hlavičku otáčela na druhou stranu, podepírala stočeným ručníkem, později jsem ho nechávala hodně spát na bříšku. Měla jsem z toho šišatění hlavičky strach, protože jsem měla na základce spolužáka, který měl hlavu vzadu sleženou úplně naplocho a bylo to podle mě pěkně hnusné už v těch 8 letech..... I kdyby to nemělo mít vliv na vývin mozku, pak už jenom to estetické hledisko není zanedbatelné. Tak ať mají ty naše dětičky pěkně kulaté šišulky ![]()
Ahoj, moje 4 měsíční holčička měla také tendenci pokládat hlavičku jen na jednu stranu takže jsem jí na radu z porodnice ze začátku pokládala spát na druhý bok a na zádech hlavičku otáčela (až když usnula, jinak se vztekala) a podkládala plínkou. Jinak podle slov pediatra se hlavička časem srovná sama až se mrně začne víc hýbat a pást koníčky na bříšku a opravdu dneska už má hlavičku skoro souměrnou a pokládá ji bez problému na obě strany. I dospělí člověk má svou oblíbenou stranu na spaní ![]()
Gábi, buď úplně v klidu a hlavičku nijak neformuj. Jsem z generace dětí, které si užili pytlík s pískem a doufám, že už se podobné pokusy na miminkách nebudou opakovat. Vše se upraví samo
!
Ahojte,
nechcem vás sklamať, ale moja malá má hlavičku vzadu tiež placatú, ale na chrbterovno za celých 5 mesiacov neležala ani jediný raz, vždy má hlavičku otočenú nabok. Má proste taký tvar lebky a hoci ma to mrzí, nič s tým nenarobím. A že to vyzerá hnusne? Prepáč, Radina, ale to aj keď tvoje dieťa bude mať krivé nohy alebo veľký nos, povieš to isté? Trochu ma to zamrzelo, v živote sú predsa oveľa dôležitejšie veci…
Pekný deň a trochu viac voľnosti detičkám, presne ako napísala Gabi2.
Lulu
Ahojky,
zítra tomu bude týden co nás pustili z porodnice a tak mám ještě v živé paměti rady neuroložky ohledně upřednostňování jedné strany na spaní. Jak už se tu někdo zmínil nejde jen o estetické hledisko, ale také o to aby se správně vyvíjely obě části mozku. Obě moje holky upřednostňují pravou stranu, první co bylo, že doktorka obrátila postýlky tak, aby světlo šlo z té strany, kam se nekoukají, tedy z leva. Mimča automaticky koukají do světla. Stejně tak mi převěsila medvědy, které jsem měla připnuté za hlavou (a spíš jen pro svoje potěšení a zútulnění postýlek než pro holky) a dala je také na levou stranu. Nejlepší je prý červená barva a mohou to být třeba srolované ponožky, na tom nezáleží. Také doporučovala hračky zavěsit nad postýlku a nemusí to být zrovna nákladný kolotoč, stačí něco vyrobit, prckům na tom moc nesejde co to bude, hlavně že to bude červené a splní to svůj účel. Dále pak mi doporučila přistupovat i k postýlce zleva (což blo poněkud náročnější a nepraktické a né vždy to jde) a brát dítě do náruče tak, aby se na nás zase otáčelo na levou stranu, tedy hlavičku mít na pravé paži, ikdyž je mi přirozenější pravá. Náš prcek Anežka začala točit hlavičku na levou stranu hned druhý den, větší Alžbětku jsme podkládali, ve spánku otáčeli (dost často se zase převrtěla a spala na pravé straně). Hlavičku šišatější snad nemá, ale dost si roluje pravé ouško a dělá si z něj plachťáček, ale prý se jí to zase srovná. Doma holky spějí v jedné postýlce a také tak, aby je to nutilo koukat vlevo, jen jsme měli blíže oknu Anežku a když jsme je včera přehodili, tak se dostavil první úspěch, ráno Alžběta koukala na žlutého medvídka Pú v červené vestičce
))) Takže je to na dobré cestě, chce to trpělivost, prckům to může trvat i 2-3 týdny než začnou hlavičku otáčet na druhou stranu a i pak to chce střídat. Takže vydržte, za zdravý vývoj mozku i souměrnou hlavičku to stojí (a není to nic moc náročného
)))
Monča a princezny (3 týdny)
No, víš Lulu, já jsem jenom chtěla povědět, že jeho máma udělala velkou chybu, že ho takhle zanedbala a to, že jsme si toho už jako malé holky dost všímaly. To nebyla jenom přírodou deformovaná hlava. Když můžu pro svoje dítě něco udělat, tak to udělám a nejenom proto, aby se mu jednou spolužáci třeba nesmáli.Proti chybám přírody nemám nic, můj syn má na hlavě velkou jizvu. Moje (velká)chyba, neuhlídala jsem ho na průlezkách, třeba se mu budou jednou děti smát.....
OK, Radka, napriek tomu si myslím, že nič sa nemá preháňať. Áno, deti vedia byť kruté, ale rovnako platí, že nejaká tá nedokonalosť sa vždy nájde. Zdá sa mi, že sa teraz okolo toho robí veľké haló. Naša dcérka tri týždne preferovala pravú stranu a keď sme spanikárili a chceli začať niečo podnikať, začala zo dňa na deň preferovať ľavú. Takto to prestriedala ešte niekoľkokrát, dokonca mala obdobia, keď bola v kurze počas dňa jedna strana a počas noci druhá, ale prirodzene si to vyregulovala. Určite sú aj prípady, kedy je to nutnosť, ale určite nie takto masovo. Zo začiatku, kým je dieťatko v zavinovačke, je to veľmi jednoduché, stačí ho uložiť po každom kojení na druhý bok. Správny vývin mozgu je, samozrejme, dôležitý, ale to estetické hľadisko až tak veľmi ovplyvniť nejde, tak ma zamrzel ten ostrý výraz. Neviem, ale keď má niekto akýkoľvek estetický „problém“, zväčša je zvonka neovplyvniteľný a povedať, že to určite zanedbala mama toho chlapca… Nemienim sa dopredu zamýšľať tým, za čo sa prípadne môžu dcérke deti smiať, v prvom rade sa ju budem snažiť vychovať tak, aby verila sama sebe a svojim schopnostiam, pretože najmä nimi môže presvedčiť. Ja som si toho posmechu v detstve užila viac než dosť a môžem ti povedať, že praví kamaráti sa vždy nájdu a tí ostatní časom a vekom pochopia, že podstatné sú iné veci.
No, radšej to už nechám tak, je to príliš ťažká téma a pôvodne to bola diskusia trochu z iného súdka, tak to tu už nebudem viac kaliť.
Krásny večer prajem,
Lulu.
Ahoj, mám týdenní holčičku a pořád mi otáčí hlavičku na jednu stranu, na které spinká. trošičku jí jde vidět že má tu stranu sploštělou. Tak jsem se chtěla zeptat jestli se jí to samo srovná? teď ji dávám na bok z druhé strany, které strany budeme střídat.. Mám strach jestli jsem něco nezanedbalá
![]()
My jsme s tím taky bojovali, střídali jsme strany, podkládala jsem ho ručníkem, aby se neotočil zase na pravou stranu a stejně se nám to nepodařilo a má trošku šišatou hlavu. Hlavně jí měl vzadu zploštělou, to se mu naštěstí už srovnalo (je mu 11 měsíců), ale malinko jí má doleva. Na tu hrůzu na začátku to je ok.