Jak je placeno OČR?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak je placeno OČR?
Byla jsem dva dny doma se synem na OČR. Doktorka mi říkala, že první 3 dny se to neplatí stejně jako u neschopenky. Na internetu jsem si našla, že to tak je. Nicméně v práci mi mzdová tvrdila, že je to hrazený. Tak kde je pravda? Máte s tím někdo aktuální zkušenost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
co ja vím, tak co byla zrušená ta snížená mateřská (tuším květen), tak zároveň s tím bylo zrušené i to opatření neplacení prvních tří dnů u OČR a teď se jako předtím platí všech první 9 dní nemoci.
H.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahojki, zrovna jsem druhý týden na OČR, takže platbu ještě nemám, ale počítám s tím, že je placeno od prvního dne,,,,, opravdu to opatření bylo zrušeno. A.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahááá, ja se pravda dívala k 1.1.2010
To jsou pořád nějaký změny a jak se v tom má člověk orientovat, když nevím, k jakýmu datu to hledat
A kolik je to %?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Platí se to od prvního dne a je to 60% redukovaného vyměřovacího základu, tj. u menších příjmů cca 50% hrubého, u vyšších ještě méně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ošetřovné od 1.1.2010
Pokud jste rodina a zůstáváš doma s dítkem, tak je to takto:
1-3. den … neplaceno
4-6. den … 60% z vyměřovacího základu, jako u nemocenské.
Pokud jsi samoživitelka s dítětem, tak:
1-3. den … neplaceno
4-9. den … 60% z VZ
Je možné být na ošetřování člena rodiny (OČR) doma déle, ale to už není placeno nikým. ![]()
Bohužel je to takto podle zákona o nemocenském pojištění. Poslanci to zkrátili, tak nevím, když se tehdy dítě nevyléčilo za 9/13 dní, tak nevím jak se stihne vyléčit za 6/9 dní ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
KačuliKačka píše:
Pokud jste rodina a zůstáváš doma s dítkem, tak je to takto:1-3. den … neplaceno
4-6. den … 60% z vyměřovacího základu, jako u nemocenské.Pokud jsi samoživitelka s dítětem, tak:
1-3. den … neplaceno
4-9. den … 60% z VZJe možné být na ošetřování člena rodiny (OČR) doma déle, ale to už není placeno nikým.
Bohužel je to takto podle zákona o nemocenském pojištění. Poslanci to zkrátili, tak nevím, když se tehdy dítě nevyléčilo za 9/13 dní, tak nevím jak se stihne vyléčit za 6/9 dní
Tohle jsem si prave nasla taky, ale uz neplati.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alenka píše:KačuliKačka píše:Tohle jsem si prave nasla taky, ale uz neplati..
Pokud jste rodina a zůstáváš doma s dítkem, tak je to takto:1-3. den … neplaceno
4-6. den … 60% z vyměřovacího základu, jako u nemocenské.Pokud jsi samoživitelka s dítětem, tak:
1-3. den … neplaceno
4-9. den … 60% z VZJe možné být na ošetřování člena rodiny (OČR) doma déle, ale to už není placeno nikým.
Bohužel je to takto podle zákona o nemocenském pojištění. Poslanci to zkrátili, tak nevím, když se tehdy dítě nevyléčilo za 9/13 dní, tak nevím jak se stihne vyléčit za 6/9 dní
Krom toho, že už neplatí, že jsou ty první 3 dny zadarmo, tak tahle blbost neplatila nikdy. Od 1.1.2010 bylo v zákoně uvedeno:
- V období od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2010 činí podpůrčí doba u ošetřovného podle § 40 odst. 1 písm. a) nejdéle 6 kalendářních dnů a podle § 40 odst. 1 písm. b) nejdéle 13 kalendářních dnů. Podpůrčí doba počíná od čtvrtého dne potřeby ošetřování nebo péče.
Takže ne že by byl placený 4.-6. nebo 4.-13. ale placený byl 4.-9. nebo 4.-16.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Manzel mel na nas OCR v rijnu, byl doma 5 pracovnych dni, podle sumy co prisla na ucet, byla OCR placena od prvniho dne.
- Citovat
- Upravit
Ahoj,od 25.10 do 4.11. jsem byla se synem doma na očr.
Chci se zeptat,jestli má někdo zkušenost,kdy chodí peníze najednou třeba v prosinci,nebo jestli to v prosinci přijde za říjen a v lednu teprve za listopad?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit