Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,mám takový problém, a nevím, jak ho taktně vyřešit,aby se druhá strana neurazila.
Loni jsme byli s našimi známými a jejich dětmi na dovolené. Jezdili jsme spolu ještě než jsme měli děti, a bylo to fajn.Teď se to ale změnilo, ten známý je hrozně vznětlivý, každá blbost ho vytočí. Loni se se mnou ani ne po 24 hodinách na dovolené pohádal. A zbytek dovolené byl hrozně náladový. Už jsem se zařekla, že s nima nikdy na dovču nepojedu. Je to přece jen jednou za rok, tak proč si to kazit nějakým „blbcem“.
Teď se mě však ta kámoška zeptala, jestli s nima letos budeme chtít jet znovu. Já absolutně nechci. Ale nevím, jak jí to mám říct, aby se neurazila? Mému manželovi jsem řekla, že jí řeknu, že nechci s nima jet kvůli jejímu muži,ale ten můj řekl, že to je dost blbé, že jim to chce říct jinak. Jenže já jsem docela upřímný člověk, nejradši bych to řekla narovinu.Ale jak se zdá, tak asi ne vždy je upřímnost v pravou chvíli to nejlepší řešení. Prosím, poraďte mi. Opravdu s nima nechci jet.
Jestli je to dobra kamaradka se kterou jinak vychazis, tak by ji poznamka o jejim muzi mohla docela mrzet. Ja bych rekla, ze chceme jet letos na dovolenou sami. To podle me staci. ![]()
To je fakt těžký, když nechceš lhát, ale ani neurazit.
Já bych asi lhala
. Prostě že chcete pro změnu zkusit jet sami, protože ještě stejně nevíš, kdy vám to přesně vyjde, nebo že si chcete udělat program podle sebe a ne to koordinovat s někým jiným. Nebo to můžeš svést na mnžela, pokud mu to nebude vadit. Že se třeba cítí raději sám jen s nejbližšími, nebo prostě že mu její manžel moc nesedl a že si tu dovolenou úplně neužil.
Já se zkouším vžít do tvé situace. Taky mám pár kamarádek, se kterýma bych z fleku někam jela, ale u manžela je to jen přes jeho mrtvolu. JO, asi bych fakt zvolila variantu, že chcete jet tentokrát sami, a pokud to zkusí příští rok, tak říct, že to bylo lepší, že jste se cítili uvolněněji, když jste si o programu mohli rozhodovat jen vy a podle potřeb vašich dětí.
M.
Já bych to řekla narovinu - chce to odvahu, ale pokud to bude důvod k přerušení vztahů, tak to asi není správné kamarádství - „víš, nezlob se, neber si to osobně, ale moc rádi bychom jeli na dovolenou sami.“ a pokud bude diskuse pokračovat, tak klidně uvedu pravé důvody. Držím palce!!! ![]()
no, já osobně jsem hodně přímý člověk, ale takovéhle věci se kamarádce dost špatně říkají. jak už tady holky psaly, tak bych řekla nejdřív jenom část, tedy že chcete jet letos sami. Přece taky byla u toho, jak jste se s jejím manželem pohádali ne? pokud je trošku chytrá, tak jí to trkne a nebude se pídit dál. no a kdyby i tak chtěla vysvětlení, tak bych to trošku zaobalila, že ta loňská dovlená vám 100% nesedla a že bysto to letos chtěli vyzkoušet trošku jinak.
možná pro její uklidnění jí nabídni nějaký společný víkend jako náhradu
ten víkend by se dal přetrpět… ale fakt záleží jak to cítíš a jak velké jste kamarádky.
Holky,je to těžký,jelikož jsou to naši sousedi - bydlí fakt hned vedle,mezi námi je jen zahrada. Stýkáme se spolu každý den, i se navštěvujeme. Občas jedeme i na výlety spolu, to je v pohodě. Ale na dovču fakt s nima nechci. Mýmu manželovi to je celkem jedno, ale mně fakt ne. Dřív ty naše společný dovolený byly super,ale teď,co jsou děti, a jsme o něco starší, to už stálo za prd.
Ani kvůli tomu nemůžu spát, jak jsem na nervy z toho, jak jí to říct.
Asi bych řekla, že nechceš kvůli dětem, protože dají zabrat a tak byste byli s nimi rádi sami. My navíc máme i důvod, že chceme být spolu sami s manželem - to se nám přes rok nedaří…
Loni jsme si naplánovali i dovolenou tak, že jsme sice byli doma, ale nejezdily nám návštěvy… Všichni to vzali v pohodě
L.
No a umí se ten bezdětný manžel přizpůsobit také vašim dětem? Někdy jsou takoví pavouci docela těžko přizpůsobiví. Já vím, že je to drsné, sama mám často problémy jednat na rovinu a učít se to. (diplomaticky, ale po pravdě).
Takže bych jí řekla, že jí mám jako kámošku hrooozně ráda, že se s ní dá o všem mluvit atd…, ale že jsem si nějak nesedla s její polovičkou. Že se s ní chceš scházet dál, protože o ni stojíš, ale raději na dovolenou ne navíc, že se třeba programově musíte hodně prizpůsobovat dětem, coz by se mu třeba také nemuselo líbit. (ať už třeba výběrem činností, časovým rozvrhem).
Mám lepší zkušenosti jezdit na dovču s rodinkami s dětmi. Každý známe nějaké ty problémy dětí, takže nikdo se na nikoho nedívá jako na nemožného, když řekne, jak by se to nejlépe hodilo zrovna jemu, a pak se vyjádří zbytek a nakombinujeme to tak, aby se to prostě dalo.
Moniko, oni mají děti - dvě. Takže děti by byly v pohodě,kdyby si mohly hrát spolu. Ale problém je ve mně - fakt s nima nechci, hlavně kvůli němu.
No, musím si nějak připravit odpověď, až se mě kamarádka zeptá. Nebude to lehký, ale snad to pochopí.
Jinak vám všem děkuji za rady.