Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Holky, omlouvám se za anonym, ale je to pro mě dost osobní téma. Podělte se, jak jste začaly žít s partnery. Přemýšlím nad tím, jak mohou mladí lidé začít bydlet tak, aby nemuseli platit vysoký nájem, např. postavit si dům nebo koupit byt. Ale jak se na to dá našetřit, aniž bychom se museli zadlužit až do důchodu?
v dnešní době ti nezbyde nic jiného, než si vzít hypotéku, pokud teda nemáš plat 100000měsíčně
já si jí vzala když mi bylo 22,sama na sebe, koupila jsem starej dům, hypotéku mám levnější než nájem a s teď již manželem pomalu dům opravujem a k tomu máme dítě.
Tak z mýho okolí žijou všechny páry v podnájmu- většinou garsonce nebo 2+1. Jsme z velkoměsta, takže drahý to je ale jiná možnost většinou není.
My žádali byt od města. Dostali jsme ho po půl roce (v místě mého trvalého bydliště). Pak jsme se chtěli stěhovat dál, tak jsme zase žádali byt od města (v místě manželovo trvalého bydliště) a dostali jsme po půl roce. Nájem tak vysoký opravdu nemáme.
Znám spoustu lidí, kteří to tak dělají
(ale ne všechna města byty nabízí, to se musí zjistit)
Každý začne bydlet v podstatě podle svých možností. Znám hodně co jeden z partnerů zdědí byt nebo RD, nebo to neřeší a jdou bydlet do podnájmu. Jiní nemají možnost a tak si vezmou hypotéku, úvěr něco si koupí nebo začnou stavět.
Bohužel patřím do druhé kategorie, nic jsme nezdědili
takže máme hypotéku na RD (starší) měli jsem našetřeno asi 100-200tis. a za tyto peníze jsem udělali menší rekonstrukci a zařídili se
Hypotéka je otázka další, no nevím jak bychom to jinak udělali? Bohužel, zvykneš si ![]()
U nás to bylo tak, že manžel získal za 150tis. obecní byt 1+1, za 2 roky se prodával do osobního vlastnícitví, koupil ho za dalších 150tis a obatem prodal za 550tis. Ty potom použil na vyplacení příbuzných z domku po babičce, kde měl poloviční podíl. Další milion jsme poté investovali do rekunstrukce. Šlo to postupně, takže jsme nepotřebovali jedinou půjčku s výjimkou rodičů, kteří nám půjčili bezúročně a do roka to měli zaplaceno. Takže máme domek 5+1 celkem levně, díky dědictví. Pokud bychom nedědili, asi bychom byli někde v bytě max. 3+1.
Praha, cihlový dům, v podnájmu, 2+1, Libeň (cca 15 minut do centra), cena 12.500,– i s inkasem (a to je myslím na Prahu ještě slušné, když nebydlíme v paneláku) - nic příjemného, žijeme z jednoho platu, já mám teď teprve před státnicemi. Píšu anonymně, nemusí všichni známí vědět, kolik platíme ![]()
@Terezka111
Přesně tak, máme to úplně stejně.
Pokud nemáš astronomickou výplatu, nebo někoho, po kom máš šanci v budoucnu zdědit mamon, nebo něco v majetku, co bys prodala, jako třeba lukrativní pozemky, nemovitosti a tak, z běžné výplaty nemáš šanci našetřit. Ta hypotéka je pak jediná možnost a je to lepší, než cpát někomu peníze za pronájem, to samé můžeš splácet do hypotéky a za čas máš naději, že to bude tvé. Takže optimálně asi svatba a pak společně hypotéka. No to jsi ale asi slyšet nechtěla, viď?
Ale je to realita.
Tak já se v 18 nastěhovala do bytu po tátovi a platila nájem, byl to městský byt tak to šlo, pak když už jsem byla s přítelem, měla jsem novou práci ve vzdálenějším městě takže od něj to bylo blíže, takže rok jsem byla s ním v jeho pokoji u rodičů a pak jsme si ve stejném městečku našli byt podnájem, platili jsme napůl. ted se chystáme stavět ale to bez zadlužení holt nejde ![]()
Taky máme s přítelem hypotéku na domeček, v této dobĕ to bohužel jinak nejde.
No bohužel to asi jinak nepůjde. Dědit nebudeme ![]()
Spíš se té hypotéky bojím. Sice oba pracujeme, ale v dnešní době člověk nikdy neví, jestli bude práci mít i za rok, 2, 5 let…Takže si pořídit bydlení a platit ho dalších 20, 30 let mě trochu děsí
Ale bohužel asi jiné řešení neexistuje.
Hihihi, to je zase téma. Jak bydlet, abychom nemuseli platit nájem ani kupovat byt ![]()
No, můžeš bydlet v nějaké díře, tam pořídíš byt za cenu ojetého auta. Nebo si tamtéž byt pronajmout
Nebo si najít chlapa s bytem/domem, počkat na dědictví a tak.
@Žirafátko píše:
My žádali byt od města. Dostali jsme ho po půl roce (v místě mého trvalého bydliště). Pak jsme se chtěli stěhovat dál, tak jsme zase žádali byt od města (v místě manželovo trvalého bydliště) a dostali jsme po půl roce. Nájem tak vysoký opravdu nemáme.Znám spoustu lidí, kteří to tak dělají(ale ne všechna města byty nabízí, to se musí zjistit)
Kde bydlíš? Maloměsto, městys nebo venkov?
U nás - město cca 50 000 obyvatel, žádost taky podat jde, ale žadatelů hodně, takže „v nedohlednu“, stojí to 500 Kč za rok, podání žádosti a ty byty, to je hnus. Město nemá peníze na jejich opravení, je tam vybavení často ještě z dob dávného komunismu, vše univerzální, prostě „králíkárny“, ještě mají ty paneláky takovéto červené nebo modré žebrování, omítku.
Jiným řešením je nájem a čerpat příspěvek na bydlení, pokud nemáte, zakladatelko, moc vysoké příjmy.
Jinak hypotéka.
Když budeš hledat „kdyby“ budete mít houbec ![]()
Většinou jsou hypo pojištění, je důležité mít u hypo aspoň našetřeno na 3-5 splátek a v pohodě… opravdu to jinak nejde… když člověk chce tak to jde… já jsem na rodičáku, je to krušnější, ale zvládáme to ![]()
Příspěvek upraven 14.01.13 v 15:07
Holky, omlouvám se za anonym, ale je to pro mě dost osobní téma. Podělte se, jak jste začaly žít s partnery. Přemýšlím nad tím, jak mohou mladí lidé začít bydlet tak, aby nemuseli platit vysoký nájem, např. postavit si dům nebo koupit byt. Ale jak se na to dá našetřit, aniž bychom se museli zadlužit až do důchodu?