Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj vsem, obracim se k vam pro radu. V pondeli me ceka oGTT jsem objednana az na 9:15 a mam napsano, ze uz od 22:00 nejist, nepit. Ja mam dost problem vydrzet bez tekutiny, behem noci vypiju dost vody a neumim si predstavit jak vydrzim az do cca 11 bez napiti. Ptala jsem se sestricky jestli se muzu trosisku napit a ona ze jo, pak jsem se jeste zeptala v nemocnici a tam mi rekli, absolutne NE! jinak ze test bude ovlivnen a nemusim na nej vubec chodit.
Proto se ptam, jak jste to mely vy?? dovolili vam se napit, nebo opravdu se musim trapit 12 hodin bez vody??? Na testu mi zalezi, patrim do rizikove skupiny. Dekuji predem za odpovedi.
já jsem pila v noci jen vodu a ráno tedy už nic,je to hrozné,ale vydržet se to dá.pak jsem za odměnu slupla dva chlebíčky,dortík a capučino a bylo nám s mimísem zas fajn.
Většinou se to děá od sedmi ráno, hned jak laborka otevře. Je to zvláštní, že ti řekli až takhle pozdní čas
No trochu vody se v noci napít můžeš podle mě, zvlášť, jdyž to máš až od devíti. A oni tam budou mít určitě lehátko, tak se neboj říct, kdyby se ti udělalo zle a klidně se jim tam nakyblíkuj
![]()
Vodu jsem pít mohla. I během testu mi sestřička vodu sama nosila.
Klidně se vody napij. Ne tedy moc, ale bez vody nemůžeš takhle dlouho vydržet.
Já jsem si ráno udělala i neslazený teplý čaj, jinak bych tam snad ani nedošla… Výsledky OK.
Taky jsem pila, míň, ale jo. Až od těch sedmi ne. To max loka.
Já teda koukám
, ale my jsme normálně mohli pít. Jen jsem měla přijít na lačno a asi na sedmou hodinu.Na 9,15 už je docela dlouho na to, že nemáš jíst ![]()
Během testu jsme tedy pít nesměli, ale švagrovka mi poradila vzít si nějakou pořádnou žvýkačku bez cukru, což se tedy asi nesmí, ale mě to pomáhalo ![]()
Celou tu čekačku jsem strávila s mokrým hadrem na hlavě s hlavou vystrčenou z okna ![]()
taky jsem z toho testu měla hrůzu, protože jsem byla bez snídaně nepoužitelná ![]()
vzala jsem si vodu a svačinu, kterou jsem hned po posledním odběru v čekárně zbaštila…
co nemůžeš, je chodit…a to nejen kvůli zkreslení testu, ale i kvůli slabosti a případnému kolapsu…
pít všechno neslazené rozhodně můžeš..
při odběrech krve máš být taky nalačno, ale vodu nebo neslazený čaj můžeš pít !
já jsem se ptala sestřičky, jestli můžu žvýkačku a prý, jestli je bez cukru, tak jo…
ještě jedna rada :
zkus se zabavit..
a to doslova ![]()
já jsem celou dobu testování prokecala s jinou maminou a oběma nám to uteklo… ![]()
Me rekli ze muzu pit, ale nesmi to byt nic slazeneho, tzn. vodu nebo neslazeny caj. Podle me se vody muzes normalne napit, rekla bych, ze hladinu cukru v krvi moc ovlivnit nemuze, protoze zadny neobsahuje. Behem testu, po vypiti te sladke sra*ky, jsem uz pak pit nesmela. Doporucuju si s sebou vzit svacu, aby sis po testu mohla hned neco dat:-) Ja si ji nevzala a nez jsem dosla k nejblizsimu obchodu s necim k jidlu, tak jsem s sebou dvakrat malem svihla jak mi bylo blbe z hladu. Kazdopadne preju at to ve zdravi prezijes a at jsou vysledky ok:-)
no jestli ti v 9.15začne test tak to bude trvat do 11.15.když jsem byla těhu, nevydržela by jsem to a skácela se na čekárně
já by jsem tam zavolala a řekla že jsi těhotná a že omdlíš jestli se nebudeš moct najíst ani napít.mě totiž objednali až na 11.hod
tak jsem jim hned řekla, že to v žádným případě že nevydržím nejíst, že mě bude zle, tak mě řekli ať dojdu v 7 ![]()
Já bych na vodě neviděla nic, co může zkreslit výsledek OGTT. Myslím, že je to celkem zbytečná buzerace.
mě zakázali pít až do skončení testu, a to od večera…
mě ten test navíc dělali před pár týdny v těch největších horkách ![]()
dá se to, hned jak mi nabrali druhou krev, tak sem ještě v ordinaci vyžunkla na posezení půlllitrovku vody, co sem měla připravenou s sebou…
ale nic extra příjemného to tedanebylo…
já budu mít spíš problém, že se z toho pobli
u nás to probíhalo tak, že jsem vypila v ordinaci glukozu v pulitru na ex..něco děsnýho.. a pak mi brali krev..vždy ze žíly.. pít jsem před tím mohla vodu.. ale čekala jsem v čekárně před ordinací..