Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
tak o tom pití nevim, já musela jít nalačno, ale večer mi o jidle nic neříkali…
Každopádně u nás ředí tu glukozu něčím citronovým, takže jem sice pila půl litru, ale zase se to dalo vypít v pohodě, chutnalo to jak vybublinkovanej sprite, měla jsem z toho šílenej strach a nakonec pohoda, jen nakonci už mi bylo blbě z hladu… ![]()
Já šla na lačno, ráno jsem se ale napila normálně vody. Krev mi brali z prstu (ne ze žíly), toho sladkého bylo asi 3dcl a laborant mi do toho přidal trošku citronky (takže to bylo docela fajn pitíčko). Na můj dotaz, jestli to můžu trošku zapít vodou udělal ksicht a pak řekl - trošičku.
(tak jsem dala jednoho či dva loky)
Hlavně se nesmí nikam odcházet a musíš sedět v klidu v čekárně (fyzická aktivita by test zkreslila). Nicméně jsem tam byla ráno, do 11h bych bez jídla nevydržela, to bych se složila. Jako těhotná jsem měla co dělat, abych to bez jídla zvládla i na tu 7h.
Čistá voda se samozřejmě pít může ale opravdu nic nejíst a hlavně nic sladkého. Zvládnout se to dá a pokud test vyjde dobře tak do konce těhu je klid. Já měla cukrovku jak v prvnim těhu, ve 2 těhu hned na začátku a cukrovka mě už zůstala ![]()
Podle mého vodu pít můžeš, neslazená totiž nemá na toleranci glukózy a její vstřebávání vůbec žádný vliv, větší průser by byl, kdyby ses něčeho najedla, to by výsledek byl dost zkreslený.
Holky, ono je to asi všude jinak, my jsme normálně chodit mohli.
Tedy ne že bychom si mezi tím šli nakoupit, to ne
, ale normálně jsem chodila po chodbě a poslední hodinu jsem byla venku před vchodem, jinak bych to nedala.
A taky koukám, že se někde bere jenom krev z prstu ![]()
Mně pít zakázali, tak jsem se zeptala kamarádky, která dělá sestřičku na odběrech ve VFN a ta protáčela oči, že jsou zase papežtější než papež - že se čistá voda normálně může. Takže jsem udělala kompromis, pila jsem, ale míň než obvykle, spíš jsem sem tam ucucla. A na test samotný mi dovolili přinést si černý hořký čaj + citron - ne že by to s tou koncentrovanou glukozou byla nějaká extra mňamka, ale docela se to dalo. Jediný co se nemá je pohyb během testu, ten hladinu glukozy v krvi opravdu ovlivňuje. přeju ať to v pohodě přežiješ a ať ti to dobře dopadne ![]()
Jo ještě mě napadlo: nevím, jestli je to nějaká bajka, ale prej se někde dělá OGGT místo s čistou glukozou se dvěma koblihama, to bych si dala líbit
.. ale asi je to spíš pohádka, protože to množství cukru musí být asi dost přesný a to u koblih nikdo nezaručí .. škoda ![]()
Z prstu mi brali před vypitím glukozy, kdybych měla už nalačno zvýšenou glykemii, zátěžovej test by se samozřejmě nedělal, aby mě a miminko neohrozili.
madi píše:
Holky, ono je to asi všude jinak, my jsme normálně chodit mohli.
Tedy ne že bychom si mezi tím šli nakoupit, to ne, ale normálně jsem chodila po chodbě a poslední hodinu jsem byla venku před vchodem, jinak bych to nedala.
A taky koukám, že se někde bere jenom krev z prstu
No hlavně dvě koblihy mají té glukózy až moc a navíc se vstřebávají pomaleji než tekutý cukr, to bys tam musela čekat tak půl dne, aby byl výsledek průkazný ![]()
On je ten tekutý cukr sice opravdu hnusný, ale vezmi si to tak- test přežiješ a už to nebudeš muset nikdy pít. Já jich mám třeba v zásobě spoustu, na hypoglykémii jsou totiž nejlepší ![]()
Asi jo, jak říkám, považuju to spíš za starý pověsti český, ale vem si, jak by se z obávaného testu stal rázem ten nejoblíbenější ![]()
Mňa to čaká zajtra, od dnes od 20.00 nesmiem nič jesť (no problem, po ôsmej večer už nejedávam). Objednaná som na ôsmu ráno, vodu piť môžem… Neviem neviem, ako to s tým hladom vydržím, keď zvyčajne rajňajkujem už okolo siedmej rána. Ale určite si beriem so sebou niečo na zobnutie až budem môcť jesť, holt tam budeme 3 hodiny, tak dúfam, že to prežijem
. Len som zvedavá, ako do seba dám pol litra toho sladkého hnusu…
No já taky nemohla pít ani předem ani během toho.A to prý ani čistou vodu
To přežiješ,když se napiješ tý glukozy..mě to chutnalo jako citronová šťáva ale měla sem toho taky snad pul litru.Je ale na tobě,jestli se během toho napiješ,já to radši vydržela,což se dalo uplně v pohodě ![]()
mě teda dali vypít hodně sladkej čaj…ten byl v pohodě, dokonce sem se ještě musela ozvat o lžíci, abych si ho mohla zamíchat, protože ten cukr tam nebyl pořádně rozpuštěnej (sem se bála, abych pak ten cukr neměla moc nízko, když bych jim tam jednu lžíci cukru nechala
)- a ony prý, že mi v tom horku nechtěli dávat teplý čaj, tak v tom studeném se to blbě rozpouští ![]()
holky, tak to jste me teda potesili, ze vam vetsine dovolili tu vodu
me se jedna hlavne behem noci aspon si trosku loknout, jinak fakt omdlim
S tim casem to je tak proto, protoze ziju v zahranici a tady se otvira az se dokturci vyspinkaji tj v 9:00
Neni to ani zadna laborka, dela to obvodacka, kde je cekarna plna malych brecicich deti, tak jsem si rikala ze si radeji pujdu lehnout do auta, nebo k nekomu skocim na gauc, domu to mam daleko, tady se odebira krev jen po tech 2 hodkach. Tak snad to preziju, jen me ta sestra v nemocnici vystrasila, kdyz rekla ze vodu vubec ne a jeste tak skarede se na me podivala
Jo a pije se tu sladky napoj, ktery se bezne dostane v obchode a je moc dobry. Tak problem vypit 500 ml mit urco nebudu ![]()