Jak mluvit na dvojjazyčné dítě?

kockodanka
4.4.11 21:45

Jak mluvit na dvojjazycne dite?

Ahoj maminky..
Muj syn je jeste maly, ale ja uz ted resim, jak na nej mluvit. Zijeme v UK, pritel Anglican. Malyho vidi jen rano na par minut a pak o vikendech. Ale i kdyz je doma, tak se mu nejak extra nevenuje, takze 90% komunikace s mimcem je na me. Je mi jasne, ze bude v budoucnu mluvit anglicky lip nez cesky, ale i tak chci, aby cesky mluvil co nejlip (vcetne toho, ze je schopen si precist knizku atd). Nez pujde do skoly (tady se zacina pred-skola ve ctyrech letech), tak by mel umet slusne anglicky a nemotat to. Zalezi nam na dobre skole a ty jsou tu vyberove i v tomhle veku. Kdyby byl v CR, tak to samozrejme neresim, ale tady je to skolstvi obecne na desne urovni, takze je lepsi to od zacatku podchytit… No nicmene ale Anglictinu bude mit tim padem i ode me, od nikoho jinyho toho moc nepobere. A ja mam des, ze se mu to vsechno smota, kdyz budu pouzivat dva jazyky. Vsude se rika, ze se ma pouzivat pravidlo jeden rodic jeden jazyk, v nasi situaci.. Co myslite??? Jak to provest? Zatim to mame tak, ze na nej mluvim anglicky, kdyz je okolo pritel (cesky neumi a nebude schopen se naucit) a cesky, kdyz jsem sama. Ale tak ta Anglictina stacit nebude, budu muset pridat, aspon aby to bylo 50 - 50 s Cestinou. Ale jak, abych ho totalne nematla? Mate nekdo zkusenost?? Diky predem za rady…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
4.4.11 21:52

Já zkušenost nemám, ale myslím si, že když uslyší angličtinu tu trošku od tatínka + všude okolo (televize, rádio, v obchodě, na hřišti… - prakticky každý, kdo na něho promluví, bude mluvit anglicky), bude to stačit bohatě. Ty vlastně budeš jediný člověk, který na něho bude mluvit česky… Pravděpodobně první slova budou česká, ale časem se to srovná, řekla bych.

Ale můžu se samozřejmě mýlit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
4.4.11 21:52

no osobní zkušenost nemám, ale vedle nás žije ukrajinka, má dceru ted tak 3 roky tipuju, a mluví na ní obojetně, chvilku česky, chvilku rusky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
4.4.11 22:13

Spolužák se v austrálii potkal se Švýcarkou na výuce Angličtiny :lol:

Vzali se, žijí ve Švýcarsku - manželé spolu komunikují Anglicky, spolužák mluví na malého česky, ona některým z švýc. jazyků se svou rodinou a to malý taky slyší..... a taky AJ.

Neboj se, ono se to utřepe. od tebe by se ale měl učit jak čj tak AJ, aby se pak chytal v AJ školách…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
787
4.4.11 22:15

ahojky :-)

ja bych na nej mluvila rozhodne cesky:-) nebot tam kde zijete bude umet urco mluvit
pujdete do parku pak nejaka kamoska proste kdekoliv a skym koliv kde zijes budes vzdy mluvit anglicky a to dite to bere automaticky .. vubec ho tim nebudes motat,, neboj ,, cesky na nej mluv co nejvice pac to muze chytat jen od maminky :-)) coz jsi ty :-)

vim o cem mluvim ,, mame tri jazyky :-)) cesky , italsky a anglicky :-)) jsou mu tri roky rozumi vsemu ,, a nijak zvlast jsem nicemu duraz nekladla ale kdyz jsem mezi ceskymi detmi dobre vi jak mluvit a kdyz napr rika i me neco cesky jako niiizku, niizku ,, niizku a ja rikam cesky zpet co?/ prosim?? ja ti nerozumim ukaz tak se zamyslel a rika book:-) proste vyzkousi vse a ja se musela smat a rikam jo Kniiizku?? heheh , zavola babi z italie a vi presne jak ma prepinat,, sama to nechapu ale proste jsou to machri :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
4.4.11 22:17

Ja ziju take v cizine, mam 8 mesicniho chlapecka delam to uplne stejne. Sama na nej mluvim cesky, kdyz jsme vsichni pohromade ( i s pritelem ) mluvim na nej spanelsky a pritel jenom spanelsky. Jinak ja jsem tu pracovala asi rok ve skolce, kde bylo dost deti cizincu,kteri casto predtim neumely spanelsky vubec a jedna 3 leta holcicka (cinanka) se za pul roku naucila uplne vyborne spanelsky a to jen kontaktem s detmi a ucitelkami. Co treba predtim nez pujde do skoly dat ho na pul roku do skolky ? par hodin denne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
4.4.11 22:26

ahoj
urcite pouzij to pravidlo, jeden rodic- jeden jazyk.
Deti tohle zvladaji mnohem lepe nez dospeli a zvladnou to oddelit.
My zijeme v Anglii pul roku, me dceri byly pri prijezdu 4 roky, zacala tedy chodit hned do skoly a zvlada to paradne, vubec ji nevadilo, ze jim nerozumi. Dneska si u nas hrala s kamaradkou a ja zirala jak s ni mluvi. skvele se dorozumi. Za to ja :zed: porad neumim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
4.4.11 22:34

ahoj, my to mame trochu jinak, manza i ja cesi, zijem v cizine, takze s malym mluvime jen cesky. Honzik chodi poslednich par mesicu do skolky a tam se mluvi jen anglicky, na hristi, u doktorky, kdyz jsme se znamyma, tak slysi vsude anglictinu, takze se nebojim, ze se nenauci, uz ted presne vi, co se po nem chce, kdyz na nej mluvi ucitelka ve skolce.
Pokud chces, aby se tvuj syn naucil cestinu, tak bys na nej mela co nejvic mluvit cesky. Anglictinu pochyti rychle, ted je malej a asi tolik nechodite mezi ostatni deti, ale az bude starsi, tak urco nebude jen s tebou doma a jazyk pochyti i jinak nez od tveho pritele nebo z TV :wink: Spis bych se bala, ze se nenauci dostatecne cesky, pokud na nej budes mluvit cesky jen napul :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
4.4.11 23:44

Rozhodně doporučuju variantu: ty výhradně Čj a manžel výhradně Aj.
My jsme taky anglicko- česká rodina v Anglii a, podobně jako u vás, manžel vidí malou v podstatě jen o víkendech a asi hodinu ve všední dny večer a navíc je dost málomluvný. Než šla malá do školky, mluvila přepychově česky a průměrně anglicky, ale za pár měsíců se to srovnalo. Já spíš vymýšlím kličky jak rozvíjet češtinu, o Aj se nebojím. Jak píšou holky - v anglickém prostředí děti nasajou angličtinu bez problémů. Rozhodně bych se nepokoušela o 50-50 ze tří důvodů. 1)Až ti bude děcko chodit do školy na celý den, bude převažovat angličtina, a tak bych teď radši pilovala čj. 2)Dítě by mělo mít jazyk spojený s určitou osobou, takže až se na tebe syn podívá, měla by automaticky naskočit čeština. Jestli ukážeš ochotu s ním mluvit anglicky, je nebezpečí, že časem odmítne češtinu úplně. 3) Teď se prosím neuraž, mluvím všeobecně. Jestli není tvoje angličtina, ať už gramatika nebo přízvuk, stoprocentní, mohla bys ho naučit svoje chyby.
Víš, já být tebou, ještě bych přehodnotila, jestli nemluvit na malého česky i v přítomnosti přítele. Výuce češtiny by to prospělo a přítel by se za chvíli taky určitě chytal, alespoň pasivně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
5.4.11 04:21

jen bych opakovala, co bylo napsano prede mnou ;-) . o AJ bych se vubec nebala, spis o CJ. ja jsem tu chybu udelala a nebyla jsem dusledna, starsi syn tak akorat rozumi, ale sam od sebe nemluvi, mladsi .. no skoda mluvit :oops: .

no vlastne o AJ bych mela strach na zaklade bodu c. 3, ktery popsala Babeta ;-) . chtela jsem napsat v podstate to same. bez urazky, ale 100% jako rodily mluvci asi nemluvis, to uz by muselo byt opravdu velke nadani na jazyky, takze bych se radeji drzela sveho rodneho jazyka ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
5.4.11 07:22

Kočkodanko, žijete v UK, mluv na něj výhradně česky, tu angličtinu pochytí z okolí, to nebude sebemenší problém. U nás je to horší, že za podobných podmínek žijeme v Česku, takže té angličtiny dostávají děcka opravdu málo, ale ty máš dobrou startovací pozici v tom, že ačkoli je u vás čeština minoritní (žijete v majoritní angličtině), češtinu užíváš ty, která se o něj staráš.
Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12667
5.4.11 08:45

my sme anglicko slovenska rodina (zijeme v CR ale to je vedlajsie) a ja na maleho hovorim vyhradne slovensky a manzel vyhradne anglicky. Maleho nesmies pliest s recou, musi vediet, ze toto je maminkina rec a takto hovorim na tatinka. Ked zijete v UK, anglictiny by som sa nebala, viac by som sa bala o cestinu. Hovor na neho vyhradne cesky a vela, vela!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kockodanka
5.4.11 10:00

Hm… No ja vim, ze idealni by bylo, kdybych mluvila jen cesky, ale uz jsme se dohodli s pritelem, ze za jeho pritomnosti budu mluvit anglicky, protoze on opravdu neumi cesky ani n… a i kdyby byl vic ochoten se naucit (trochu to zkousi, ale moc snahy nevidim), tak stejne s jazykama je dost na stiru a nikdy mu to nepujde tak, aby rozumel. To bych si pripadala v totalne nefunkcni rodine, kdyby on byl uplne vynechanej z toho, co rikam. To neberte prosim spatne vy, kdo to praktikujete,ja myslim, ze je to o nazoru a osobnim pocitu. Me by to proste nedelalo dobre. Cetla jsem, ze jeden zpusob, jak tohle obejit, je proste prekladat tem okolo. Ale to jsem si nekolikrat vyzkousela pri kontaktu pritele s nasima a je to za chvili pekne na hlavu. A u nas je opravdu problem v tom, ze bychom chteli, aby ditko mluvilo dobre anglicky PREDTIM, nez pujde do te skoly ve ctyrech letech. V UK zalezi na tom, kde clovek bydli. U nas jsou statni skoly pekne na h… (ale totalne, a nejde jen o vyuku, ale i o deti, ktere tam chodi, jak se chovaji a podobne). A do soukrome musi uz umet poradne mluvit. Jak rikam, v CR bych to naprosto neresila, skoly jsou u nas mnohem lepsi myslim, ale tady mam trochu strach.. Tak asi do te skolky predtim, jinak to nepujde… Jinak vim, ze s Cestinou to pujde dost tezko, jakmile zacne chodit do skoly, tak potom budu extra pracovat na motivaci a tak… Hodne ceskych pohadek, navstev doma atd… Ale je to asi tezke… Asi taky zalezi na diteti. Pokud si postavi hlavu, bude se treba stydet mluvit cesky, tak to pujde hur..

• Citovat
  • Upravit
kockodanka
5.4.11 10:11

Jo jinak moje Anglictina je dobra :lol: Nejsem rodilej mluvci, je to tak na 90%, samozrejme sem tam chybu udelam a prizvuk taky neni 100%. Teda zvlast ted, kdyz malo spim, tak ta gramatika jde ale uplne do haje :lol: :lol: Ale bohuzel Cestina uz davno teda stoprocentni taky neni, taky mam strach, ze mu predam ty chyby!! :oops: :poblion:

• Citovat
  • Upravit
36544
5.4.11 10:21

Tak to ti neporadim…

Ale mam kamaradku, ta ma dva syny, a mluvi na ne chvilku cesky, chvilku anglicky, chvilku nemecky, a pak i tim jejich africkym jazykem (ona je cernoska) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A za manzela ma cecha… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí