Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Joo, mám zkušenost. Hypotonické dítě na protetice ve Studgartu. Holka - 2 roky, neměla tělo vůbec připravený na stoj a chůzi. Těžký hypotonik. Chodit začala ve 4 letech. Místo, aby pořádně vojtili nebo bobatili, tak jí rvali nohy do takových stojících aparátů - aby jí naučili stát. ![]()
Naštěstí rodina byla příliš líná na to, aby jí aparát pravidelně nandavali. Bohužel byli i líný s ní cvičit.
Ale jak říkám. Před třetím rokem si stoupla a ve 4 letech začala chodit.
Jo já jsem fyzioterapeut - vojtovec. Ale spíš bývalý. Vlastní syn hypotonik mi vzal veškerý elán v tý práci pokračovat.
Nebo to tak není úlplně pravda. Začala jsem ještě před těhotenstvím studovat něco jiného a k rehabilitaci se prostě vrátit nechci. Ale Jonáš mě bohužel skutečně dorazil.
Ale jinak bych se na Vašem místě držela toho, co řekl fyzioterapeut a rehabilitační dr. v Čechách. V tomto směru jsme fakt na vysoké úrovni.
Jste zacvičení ve Vojtově metodě? Kam jste chodili? Osobně doporučuju setrvat u Vojtovy metody - i když je jistě náročnější, než dítko učet sezení tím, že se prostě posadí. ![]()
Zili jsme v Anglii, resp. ve Skotsku. Vojtovku tam moc neznaj nebo kdyz uz, tak neumej. Ja byla na rehab jenom dvakrat a to sama se sebou a muzu rict, ze mi slecna pomohla rychle a zabralo to. S pristupem vasi Dr. me napada jenom to, jestli treba ona pozna, ze dite ma svaly silny dost, ale neumi udrzet balanc a tak se boji sedat
Ale navim, to me jen tak napadlo.
Bohuzel z CR nemame naucene zadne cviceni, tady dela Vojtovku jedna Nemka v Londyne, ale mala ma epilepsii a to muze byt kontraindikace pro Vojtovku. Ta Nemka mi napsala, ze i pro takoveto deti maji nejake specialni cviceni, je to od nas dost daleko a tak jsme dali [prednost teto britske" odbornici" a takhle to dopadlo.
Mmoni - třeba dělá ta Němka Bobatha? Zkuste jí ještě koontaktovat. A nejezdíte sem tam do Čech? Ono by šlo určitě něco zařídit. Třeba být tu 14 dní a každý den se učit Vojtovku - nebo něco dle rady dobrého rehabilitačního dr. a odjet zpět do Anglie. Víš, třeba jestli nepřijedete na prázdniny. A do tý doby sem tam k Němce?
ta u ktere jsme dnes byli dela Bobatha take, ale podle ni ma nase Ana vsechny svaly a pohyby v poradku, je ve stadiu tesne pred lezenim a co nam doporucila je byt hodne na brichu, to posazovani a mit ji posazenou na noze se skrcenymi kolinky, aby si hopsala
A co malá umí? Otáčí se na břicho a záda, vyhoupne se na kolínka? Nevo se plazí? Hraje si na boku opřená o ručičku - boční sed?
Jonáš si poprvé stoupl ve 14,5 měsících. V 15ti začal lézt a chvíli a to si i stoupat. V 16ti obcházet nábytek. Sed - správný s nohama před sebou v 18ti měsících. Jinak seděl zadečkem mezi patama kolem toho roka asi. No a chodit začal ve 22 měsících. Do té doby chodil jakoby v kleče. Ale stále je opožděný a zůstala mu vada nohou - kotníků a musí nosit dlahy.
Je to šílený s miláčkama, co? Malá je taky hypotnik, že? A tu epilepsii jste tu řešili? A odkdy jí má?
Jinak svaly dítě připravený nemá na sezení - pokud si samo nesedne. Ale i Bobath dělá takové cviky, ze sedu. Ale této metodě já nerozumím.
pohybuje se koulenim, a toci se kolem sve osy (pivotuje), snazi se posadit z lehu, ze by byla hypotonik nam nikdo nerekl , ma za sebou neurologicke vysetreni v Praze a dnes u te rehabilitacni, tak by snad nekdo neco rekl ?Epilepsii ma vyresenou , leky zabiraji, jemnou motoriku ma v pohode a vynikajici socialni dovednosti
jo a dela svicku, opre se nohama o horni okraj postylky a snazi se postavit na hlavu a na zemi zveda zadecek do mostu
Já bych zkusila důvěřovat rehabilitačce,to že nedělají vojtu neznamená,že to neumí,počkej jestli budou nějaké pokroky a pak hodnoť.PS-taky jsem fyzioterapeut. ![]()
Tak treda nevím ale můj názor je teda že bych jí vojtovou metodou zbytečně netrápila pokud má všechny svaly OK.Mě zase připadá že tu cvičí vojtovku i ten co nemusí protože je to práve v „modě“ ![]()
verisek píše:
Tak treda nevím ale můj názor je teda že bych jí vojtovou metodou zbytečně netrápila pokud má všechny svaly OK.Mě zase připadá že tu cvičí vojtovku i ten co nemusí protože je to práve v „modě“
Taky mam prave pocit , ze v CR se Vojtovka dost zneuziva
pavučina píše:
Já bych zkusila důvěřovat rehabilitačce,to že nedělají vojtu neznamená,že to neumí,počkej jestli budou nějaké pokroky a pak hodnoť.PS-taky jsem fyzioterapeut.
Pavučino - evidentně jsi fyzioterapeut, který rozumí psychomotorickýmu vývoji dítěte. ![]()
Vojtova metoda se dá zneužít?
![]()
Dítě, který si samo nesedne, nemá tělo připravený k sezení. To dá snad selskej rozum. nebo si myslíte, že si nesede, protože nechce? To snad ne?
Mmonica- je to samozřejmě na tvém citu a píšu, že i Bobath je dobrý.
Aladina píše:
Pavučino - evidentně jsi fyzioterapeut, který rozumí psychomotorickýmu vývoji dítěte.
Vojtova metoda se dá zneužít?![]()
![]()
Dítě, který si samo nesedne, nemá tělo připravený k sezení. To dá snad selskej rozum. nebo si myslíte, že si nesede, protože nechce? To snad ne?
Mmonica- je to samozřejmě na tvém citu a píšu, že i Bobath je dobrý.
Zneužít?To tady ale napsal někdo jiný,ode mě bys něco podobného nikdy neslyšela.Tak příště prosím lépe číst,než se do někoho pustíš. ![]()
Dobry vecer,
mame rocni holcicku se zpozdenou hrubou motorikou, neleze a nesedi. Dneska jsme byli v Anglii na rehabilitaci a nestacila jsem se divit, jak tu jsou rozdilne nazory. Vim, ze v CR plati, ze se nema posazovat, dokud se dite z kolinek neposadi samo. Nam tu bylo naopak dnes doporuceno malou posazovat a drzet ji u toho v oblasti kycli, aby se naucila stabilite. V kocarku pry ji muzeme posadit taky. Kdyz jsem ji rekla, ze u nas se to nedoporucuje, ze se ji muzou znicit zada, tak mi rekla, ze je to nesmysl, protoze uz na to ma svaly, musela by pry byt mensi a nebo sedet cely den. Podotykam, ze je to soukroma detska rehabilitacni s 25 lety praxe a podilela se na napsani dvou knizek o cviceni pro deti. Na zminku o Vojtovce mi rekla, ze to zna, ale se to tu nedela. Mate nekdo zkusenosti s podobnymi nazory ze zahranici ? Nekdy se nestacim divit, jak moc odlisne nazory na ruzne veci tu jsou