Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já si myslím, že záleží také na tom, jestli bydlíte na Slovensku na trvalo. Pojišťovny mají nějaký termín, bydlet v zahraničí déle jak půl roku? Nejsem si přesně jistá tou dobou. Každopádně my jsme žili v Anglii, a po čase jsem se odhlašovala ze zdravotního pojištění. Ale pozor, človek musí být pojištěn pořád. V Anglii jsem žádné neplatila, protože jsem byla na mateřské, ale po návratu do ČR jsem jim musela dokladovat, že jsem v Anglii byla pojištěna. Určitě stojí za to se zeptat v pojišťovně. Já jsem byla pojištěná u Vojenské a ti teda sami nevěděli, jak to řešit a co odpovědět. Dobrá na to je Všeobecná ZP. Tam tomu rozumí.
Mám pocit, že mi na pojišťovně VZP poradili to, že dokud pobírám mateřskou (půl roku po narození), tak jsem účastna pojištění v ČR, ale pak když jsem přešla na rodičovský příspěvek, tak jsem se odhlašovala a taky dítě. Rodičák jsem z Česka pobírala, i když jsme žili v Anglii, protože Anglie žádný takový příspěvek nemá, tak podle zákona jsem na něho měla nárok z Česka.
No, snad to trochu pomůže.
Hledala jsem podobné téma, ale žádná odpověď pro mě. Když je mimi pojištěné v čr a k doktorovi bude chodit na slovensku, jak to je? Není nutné nějaké připojištění když jsme v rámci EU, tak asi ne, ne? I hrazení očkování atd. Četla jsem, že není nic třeba, jen se u mudr holt podepíše nějaký papír a pojišťovny si to vyúčtují mezi sebou.