Jak mluvit na dvojjazyčné dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
139
13.10.11 14:37

Ahoj Ja mam opacny problem. Ziju v Cesku a memu synovy je teprve 15 mesicu ale mluvim na nej Anglicky i Cesky, rozumi obe treba clap your hands, ci pacicky ale myslim, ze pokud chci aby mluvil obe reci mela bych na neho mluvit vyhradne Anglicky protoze Cestinu ma vsude kolem no ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
21.10.11 18:37

helet, já myslím, že asi jo, pak se to naučí všude: ve školce, atd. četla jsem , že by měl každý mluvit svým mateřským jazykem, i kdyby ho pak třeba neměl používat nebo by neměl být jeho co bude používat dál, jako třeba když máš chůvu atd.
my zase zijeme v cizině, oba jsme češi, zatím na něj mluvíme jen česky, ale až bude víc mluvit, tak asi začneme mluvit i tím jazykem tady, aby pak ve školce nebyl vyděšený. ale nevím, kdy máme tak začít. zatím je mu 8 měsíců a do školky půjde asi tak kolem 2. tak taky nevím, ale přijde mi to divný mluvit cizím jazykem, když to není můj mateřskej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
22.10.11 09:52

Ahoj vsichni..jsem moc rada za tuhle diskuzi..ja sice bydlim v Italii, ale mam trochu jiny problem..jsem jedinna co si mysli, ze ta metoda 1 rodic 1 jazyk je dobra..vsichni me tu bojkotuji v cele smou tchyni!!muj pritel porad rika jak to bude az mala pujde do skolky (male je 14 mesicu), ze nebude nicemu rozumet (to je urcite naockovany od maminky) a ta baba me stresuje kazdou navstevu u ni..napr. mi jednou durazne rekla, ze kdyz jsem uni doma mam mluvit jen italsky..pak zase kazdou navstevu se me pta jestli nani mluvim jen cesky nebo oboji, ze musim aspon oboji jinak nebude nic vedet..a ja uz jsem na prasky a nevim jak argumentovat nejak specificky..ja proste porad jen rikam: ne, mala musi umet oba jazyky a ja jsem jedina kdo mluvi cesky a tak musim byt dusledna..zavidim vsem co maji oporu v partnerovi, to je vazne nejdulezitejsi!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
22.10.11 14:38

no,jasně, mluv na ní česky, a jestli všude kolem slyší italštinu, tak bych asi zatím mluvila JEN česky, ale jasan, občas i italsky, ale ta mateřština je asi nejdůležitější, já bych taky chtěla aby mi malej rozuměl, je to takový jinačí, než mluvit v cizím jazyku s vlastním dítětem.
takže mluv česky a nenech si do toho kecat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
22.10.11 23:12
Puffi81 píše:
Ahoj vsichni..jsem moc rada za tuhle diskuzi..ja sice bydlim v Italii, ale mam trochu jiny problem..jsem jedinna co si mysli, ze ta metoda 1 rodic 1 jazyk je dobra..vsichni me tu bojkotuji v cele smou tchyni!!muj pritel porad rika jak to bude az mala pujde do skolky (male je 14 mesicu), ze nebude nicemu rozumet (to je urcite naockovany od maminky) a ta baba me stresuje kazdou navstevu u ni..napr. mi jednou durazne rekla, ze kdyz jsem uni doma mam mluvit jen italsky..pak zase kazdou navstevu se me pta jestli nani mluvim jen cesky nebo oboji, ze musim aspon oboji jinak nebude nic vedet..a ja uz jsem na prasky a nevim jak argumentovat nejak specificky..ja proste porad jen rikam: ne, mala musi umet oba jazyky a ja jsem jedina kdo mluvi cesky a tak musim byt dusledna..zavidim vsem co maji oporu v partnerovi, to je vazne nejdulezitejsi!!

Nenech se zviklat, vydrž, dcera to jednou ocení.
Já mám tchyni podobného ražení, už snad milionkrát jsem ji musela vysvětlovat pravidla výchovy dvojjazyčného dítěte a stejně vidím jak děsně ji češtinou štvu. (Jsme aj-čj rodina.) Nicméně mám plnou podporu manžela, takže tím obrovskou výhodu. Nepomohlo by, kdybys příteli vyhledala výsledky výzkumů dvojjazyčných dětí, kde se uvádí, že tyto děti mají lepší výsledky ve škole - například i v matematice, snadněji se učí další cizí jazyky, dokáží lépe porozummět textu, mají lepší všeobecné znalosti, apod.? A k tomu samozřejmě patří určitá pravidla,např. jedna osoba jeden jazyk, která je třeba dodržovat, jinak je snažení k ničemu. Já teď asi nedám dohromady, kde jsem to všechno vyčetla, ale zkus pohledat sama a vytáhnout na manžela argumenty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
13.3.14 16:43

Ahoj! Uz dlouhou dobu ziju v Anglii, manzel je Anglican a v cervnu se nam narodi prvni miminko. Trosku se tedy zacinam zajimat o dvojjazycnou vychovu atd. a tak me zajimaji zkusenosti maminek, co uz takove deti maji. V podstate mi hlavne jde o to, aby se v pohode nase dite domluvilo s prarodici a pra prarodici v CR…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2307
13.3.14 16:54

@Kaya05 Ahoj, já žiju v Řecku, mám 4,5-letou dcerku s Řekem. Od začátku na ni mluvím důsledně jen česky, tatínek a všichni ostatní tady řecky. V současné době mluví plynně oběma jazyky. Je schopná i překládat z řečtiny do češtiny babičce a dědečkovi, co řekl tatínek. Od necelých tří let chodí do řecké školky a neměla nejmneší problém. Fakt je, že jako první začala mluvit česky, ale jelikož všichni ostatní (můj muž, tchyně, švagrové, sestřenice, bratranec) na ni mluví řecky, nebyla ani v řečtině nijak pozadu. Teď už na ni občas mluvím i řecky, hlavne když je u toho i tatínek, aby si nepřipadal vyloučený z konverzace…
Doporučuji začit už od miminka a koupit i české knížky, DVD, zpívat české písničky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
13.3.14 17:50

@Foteini Moc dekuju za odpoved :) Taky doufam, ze se mi to jednou takhle podari - nepotrebuju, aby umel cesky spravne gramaticky psat atd. ale hlavne aby mohl treba k nasim na prazdniny atd. Doma posloucham ceske radio, koukam i po internetu na ceskou tv, takze se urcite budu snazit poustet ceske pohadky, pisnicky atd. Uz ted jsem od kamaradek dostala ceske knizky a DVDcka s pohadkami, takze myslim budeme zasobeny…

A kdyz jste treba chodili ven s nejakyma dalsima reckyma maminkama a jejich detma, mluvila jsi pored jenom cesky? Nebo treba kdyz jste s partnerovou rodinou atd.

Ja mam hodne kamaradek s miminkama (a mam i 15 mesicni neter), takze az budeme chodit spolecne treba na hriste na ty ostatni deti budu mluvit anglicky…tak nevim, jestli v tom pripade bude lepsi mlucit na vsechny stejne, nebo to pored rozdelovat…

Vim, ze vsichni rikaji, ze je to hlavne o peclivosti a nepolevovat…snad budu dusledna :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
13.3.14 19:49

Já na své děti mluvím česky a manžel zase svojí řečí. Už od narození. Nejstarší syn umí výborně oba jazyky slovem i písmem a když začal mluvit, tak první slova říkal česky. Do druhého jazyka přešel postupně docela plynule. Jen je zvláštní, že jako hodně malý měl tendence na dotaz v manželově řeči odpovědět tou mojí. A obráceně. Byla to docela sranda, ale rychle se to spravilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2307
14.3.14 07:44

@Kaya05 Za začátku jsem na ní mluvila jen česky, aby se jí to nepletlo. Chce to být důsledná, na okolí se neohlížej, já se s žádnou negativní reakcí nesetkala. Pokud je s jinými dětmi a mluvím na ně na všechny dohromady, tak mluvím řecky, pokud jen na ni, tak i ve společnosti česky. Občas se spletu, ale z toho se nestřílí…v tomhle věku se jí to už neplete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
14.3.14 10:27

Dekuji moc obema za zkusenosti a rady. Myslim, ze teorii mam zmaknutou, uvidime jaka bude praxe! :) Moje svagrova tady v UK je Nemka a na jejich malou vubec nemecky nemluvi, jenom anglicky…coz mi prijde strasna skoda (tim spis, ze jeji rodice neumi Anglicky ani slovo). Nastesti mam i kamaradku Slovenku a ta je naopak dusledna a uz ted je videt, ze jeji 18ti mesicni holcicka rozumi vsemu co oba rodice reknou.

Uz se tesim az budu s malym koukat na vecernicky a cist pohadky…:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
17.3.14 09:14

Mela by se dodrzovat zasada „jeden rodic, jeden jazyk“. Ja to zase tak striktne nedodrzuji. Kamoska mluvi na deti pouze nemecky, jeji manzel italsky a ziji v Holandsku. Deti umi vsechny 3 jazyky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
17.3.14 09:16
@Kaya05 píše:
Dekuji moc obema za zkusenosti a rady. Myslim, ze teorii mam zmaknutou, uvidime jaka bude praxe! :) Moje svagrova tady v UK je Nemka a na jejich malou vubec nemecky nemluvi, jenom anglicky…coz mi prijde strasna skoda (tim spis, ze jeji rodice neumi Anglicky ani slovo). Nastesti mam i kamaradku Slovenku a ta je naopak dusledna a uz ted je videt, ze jeji 18ti mesicni holcicka rozumi vsemu co oba rodice reknou.Uz se tesim az budu s malym koukat na vecernicky a cist pohadky…:)

Tak to je skoda, ze tvoje svagrova na dite nemluvi nemecky. Pozdeji se to bude ucit daleko hur. Ve svem pribuzenstvu mam pripady, kdy rodice na deti mluvili pouze jazykem zeme, ve ktere zili. Bohuzel se muj bratranec a sestrenice cesky uz poradne nenaucili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.3.14 11:14

Jak myslíte, že jde naučit dítě vlastně 3 jazyky? Manžel je Ital, já Češka a spolu mluvíme anglicky…mám strach, aby se to malé nepletlo a kamarádka s vystudovanou lingvistikou mně upozorňovala že dítě z takové rodiny často chytá spoustu „zlozvyků“ a dělá více chyb…co si o tom myslítě vy, někdo nějaké zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1531
24.3.14 11:18

Zkušenosti nemám…ale asi bych asi primárně učila ten jazyk, ve které zemi žijete a kde bude chodit do školky a do školy…takže asi češtinu, vid? a potom anglicky, a taťka by na malou měl asi mluvit anglicky…italsky se může naučit až bude větší, ne? a doma stejnak bude slýchat angličtinu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí