Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, ve čtvrtek budu 41+0 a v nemocnici mi řekli, že se porod vyvolává kolem 41+3. Máte některá zkušenosti s informacemi, které by mi pomohli vypátrat, zda přenášet týden po zjištěném termínu je normální nebo bych se měla začít obávat..???Informací od lékaře moc není. Kardio je v pořádku, ve čtvrtek jdu na ultrazvuk. Pohyby cítím, jen řádné kontrakce nepřicházejí. Před 14dny jsem měla CS 6..od té doby nevím. Už mě ty myšlenky lehce tíží a ráda bych měla uzlíček už v náručí..
Myslíte si, že při 41+0 si mě tam nechají??? otoky nebo vysoký tlak nemám…děkuji za jakoukoliv zkušenost.
Nebezpečné není, o přenášení se defacto jedná až ve 42+… Já byla na vyvolání ve 42+4 malá měla normální váhu, plodovku čirou. Vím, že je to dlouhé, ale vydrž, je lepší, když se to spustí samo než se cpát léky.
@Mišulína-Žatec píše:
Ahoj maminky, ve čtvrtek budu 41+0 a v nemocnici mi řekli, že se porod vyvolává kolem 41+3. Máte některá zkušenosti s informacemi, které by mi pomohli vypátrat, zda přenášet týden po zjištěném termínu je normální nebo bych se měla začít obávat..???Informací od lékaře moc není. Kardio je v pořádku, ve čtvrtek jdu na ultrazvuk. Pohyby cítím, jen řádné kontrakce nepřicházejí. Před 14dny jsem měla CS 6..od té doby nevím. Už mě ty myšlenky lehce tíží a ráda bych měla uzlíček už v náručí..Myslíte si, že při 41+0 si mě tam nechají??? otoky nebo vysoký tlak nemám…děkuji za jakoukoliv zkušenost.
neboj bud v klidu doktoři vědí co dělají, a pravděpodobně ti ve čtvrtek stanoví kdy půjdeš na vyvolání -)
Tak vy ještě nepřenášíte… přenáší se po 42tt. Do té doby je to po termínová gravidita. Můj malej se narodil 42+1 a byl naprosto v pořádku. Když je vše v pohodě, tak se nebojte. Ještě užijte ten klídek a za chvilku bude venku… ![]()
@Sibyla0 píše:
Nebezpečné není, o přenášení se defacto jedná až ve 42+… Já byla na vyvolání ve 42+4 malá měla normální váhu, plodovku čirou. Vím, že je to dlouhé, ale vydrž, je lepší, když se to spustí samo než se cpát léky.
asi tak a doktoři tě proto ted více kontrolují, jsi pod dohledem lékařů a když se ti nebude něco zdát můžeš klidně zajet pro jistotu do nemocncie, strach je nejhorší, mysli pozitivně
a chápu, že ted už je to otravné, ale řekni si pár dní a malý bude u mě,
, nechci strašit ale možná si občas řekneš, jestli nebylo lepší že byl v bříšku,
![]()
Tak to je super, já slyším kolem sebe jednou tak a pak zas tak a člověk pak neví, co je dobře a co ne.. čekáme první miminko a myslela jsem, že vše musí jít podle vypočítaného data, ale náš maličký se rozhodl jinak a moc ven nechce.. zkoušíme všechny rady, kterou se tradují, ale drží se jak klíště..:-) Kdyby mi tedy ve 41+0 nabídli vyvolání, tj. přes víkend budu 41+2, mám už na něm trvat? nebo ještě odmítnout a čekat na maličkého až bude chtít sám? Já už bych nerada čekala, ale včera mi lékař říkal, že vyvolaný porod také není nic extra, že kontrakce nastoupí dost intenzivně po sobě a maminka je rychle unavená..
U mne se přenášení projevilo jen tak, že jsem od 40+0 byla „předána“ do péče porodnice a chodila jsem pak co 2-3 dny na kontrolu. Zkontrolovali průtoky pupečníkem, řekli, že je to ok a byli v klidu. Já na 41+0 byla ještě normálně objednána na kontrolu, o vyvolání nebyla řeč.
@Mišulína-Žatec Pokud budeš ty i dítě v pořádku, nešla bych do toho. On je to určitě i stres pro dítě, nemluvě o komplikacích, které může vyvolávaný porod s sebou nést, pokud není tělo připravené.
@Mišulína-Žatec normální zdravé těhotenství trvá 38-42 týdnů.
Na západě nevyvolávají, pouze v případě, že jde o možné ohrožení plodu, nebo matky, tudíž ze zdrav. důvodů. Maminy tam s přehledem rodí i 42+3 a pod.
Pokud jsi v pořádku, dítě taky, nešla bych na vyvolání, odmítla bych. Na to máš svaté právo, vyvolání porodu není povinnost, je to jen návrh.
Jestli půjdeš v nejbližší době do porodnice, zažádej o Hamiltona.
A ŘEKNI, ŽE CHCEŠ NA POROD PŘIROZENĚ POČKAT AŽ DO 42 TT. Tělo není nachystané, mnohdy vyvolání končí císařem-zbytečně.
Přenášela jsem týden, pak mi porod vyvolali. A vše bez problémů. Je to první dítko, kontrakce byly jaké byly, nemohu srovnávat. Hlavně nic nečíst a neděsit se, vše je individuální.
Samo o sobě nebezpečné není. akorát je riziko stárnutí placenty, a ta už nemusí fungovat jak má. ale to není až tak častý. potermínová gravidita je celekm běžná záežitost, klid ![]()
@CokeLady Já měla odhad plodu 3,1 kg a po narození to bylo 3,85
Takže to jaksi moc neodhadli, ale prostě u nás dávají 7 dnů a vyvolávají. Malá byla uplakaná 3 měsíce a nespavá doteď. Nevím, zda to bylo z vyvolávání ![]()
Dcerka se narodila přirozeně 41+1, ale byla maličká 2950g, voda čirá, placenta malá, prý hůře vyživovala. Na vyvolání jsem měla nastoupit 41+3
Nespěchej na něj, pokud jste v pořádku - dej mu čas!
Já vím, je to dlouhý…
Nejlepší je navštívit nějakou řádnou oslavu nebo akci ![]()
Ségra taky vždycky rodila po oslavě, holčina co se mnou byla na hekárně šla taky z grilovačky…
To je zjevně navnadí ![]()