Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj už totu bylo několikrát, ale ráda bych stějně konkrétní rady. dostala jsem od kamarádky botičky po její princezně. ty botičky vypadají jako nové a pořicovací cena nebyla malá. ( kvalitní drahé )je mi škoda je novyužít, zvlášt když penízky na nové nemáme ( ale pokud je to pro dítě veliké zlo tak třeba nebudu jíst
jen aby bylo v pohodě. ) jo teprve začíná chodit takžýe doma je bos, ale brzy poletíme i ven tak by to botky chtělo. jde konkrétně o kotníkové kožené botky s pružnou podrážkou. moc děkuji za názor a radu. ![]()
Já několikrát dostala boty po sestřiné dceři, a díky za ně..ale většinou byly jako nové, uvnitř také, protože jí rychle rostla noha. Každá bota se přizpůsobí noze sama, ovšem u obnošených už to pravidlo není.
Podle mě záleží i jak dlouho je dítě nosí. Pokud dítě je má na noze jednou, dvakrát třikrát, zvláště málo chodící ani nestačí nějak botu vevnitř pokazit, tak to nevadí, ale asi když je dítě starší tak to prošlápne víc ten vnitřek boty..
Já jsem zastáncem nových botiček, boty po jiném dítěti bych nechala jen jako rezervní a jen tehdy, kdyby byly ve veeelmi dobrém stavu..A taky neoperuju zbytečnými penězi.
I v tomto případě jsem zatím použila jen boty po svých dětech a vyjímečně, protože vím, jak dlouho první dítě botu nosilo..
Dětská noha se vyvíjí a já osobně bych ročnímu dítěti poděděnou botu nedala ani omylem..Něco jiného by bylo u čtyřletého dítěte dát poděděnou botu třeba do lesa nebo na chatu..
Co se týče vad nohy, někdo může namítnout, že je to genetické,dané. Částečně souhlasím, ale myslím si, že správným obouváním se může hodně napravit nebo taky zhoršit..
U ročního dítěte bych opravdu s díky odmítla ![]()
Nevadí vůbec, pokud je nebude mít na nohách 24 hodin denně - což nebude ![]()
ahoj, já jsem tedy zastánce nových botiček, ale nikoho za děděné neodsuzuji, je pravda, že děti rostou rychle a kolikrát ty botičkny nejsou vůbec zničené, ale taky je pravda, že se nožička stále tvaruje a roste a každý má nohu jinou. já sama mám problémy s nohama, propadlou klenbu, vybočený palec atd. a tak jsem si slíbila, že malé raději ušetřím na oblečení, ale botky vždy nové a kvalitní (kupuji v renu se symbolem žirafky).
Jo a pozor, mě doktorka řekla, že jakmile dítko více stojí, tak šup s ním do kvalitních bačkůrek nebo sandálek.
U malych deti nevadi, tam to nestihnou osmajdat. Nededila bych boty po vetsim ditku, ktere v nich litalo treba cely rok, jsou ochozene, sesmajdane, tam by to vadilo noze.
Taky bych to až tak nehrotila, pokud jsou v dobrém stavu, kolik tak asi prdolka nacapká při prvních vycházkách…
Myslela jsem si, že pro děcko musím mít boty nové, radši, abych neuškodila noze… ale za poslední dobu jsem četla několik názorů odborníků, že hlavně u malé nožky cca do 2 let to není tak zásadní, dokonce už ani nepovažujou za nutné kotníkové obutí - takže jsem dospěla k názoru, že pokud se jedná o kvalitní boty, které nejsou výrazně sešmajdané, tak proč ne
, když je to třeba navíc na střídačku s novýma botama.
Mě to nevadí-pokud nejsou zničené a vím od koho.Když tak alespoň na lítačku. ![]()
me nevadi ani trochu, tedy pokud nejsou sesmajdane a jinak znicene. a je mi jedno, jestli jsou podedene od pribuznych nebo od nekoho ciziho
Já jsem velká cíťa na boty. Ale i tak malá nosí boty po sousedce. Pokud vypadají jako nové, jsou skoro nenošené, neřešila bych to.
Pokud byly trochu nošené, dávala bych je jako náhradní. Ne každý den a už vůbec ne na celodenní výlet, kdy dítě pořád někde lítá. Pokud jen sedí v kočárku, to je jiná.
Sešmajdané, hodně nošené boty bych rovnou vyhodila. Nebo bych použila jen ve vyjímečných případech jako náhradní boty a jen po starším sourozenci.
Edit.: Jinak sousedka kupovala jsen drahé boty z lékárny s všemožnými atesty a holka má zničené nohy. U mladšího kluka to už vůbec neřeší ![]()
Podle mě jsou boty poděděné a poděděné. Záleží po kom. Buď po dítku, které v nich chodilo nebo spíše capkalo měsíc (když začínalo chodit) a po dítku, které v nich odchodí sezónu a rozkřápne je vně i uvnitř…
Mě známá říkala, že raději poděděné- neprošlapané, málo nosené, než od vietnamců. Že si koupí na sebe tepláky občas i malé, ale jediné co ne tak boty…že je to větší zlo..
Já bych to taky tak nehrotila. Já jsem si koupila v bazárku gumáčky nosené minimálně, je to na nich i vidět, jakoby nové, a taky jichy bude mít třeba dvakrát do týdne, když bude mokro na hodinu, taky se mu nic nestane
.
Možná je něcjo jiného koupit třeba botasky na denní nosení a na několik hodin, to bych asi nedala onosené ![]()
jsem schopná šetřit na jídle, oblečení z druhé ruky, hračky po někom apod., ale boty bych brala vždy jen nové z obchodu, ale jak u všeho - co člověk, to názor ![]()