Jak na kotě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1261
30.10.10 11:01

Terrad, tak na nějaké fotky jsem zvědavá, tak až něco pořídíš, tak pošli :wink: Jinak mě napadlo - co zřídit nějakou skupinu pro milovníky koček, kam by se daly třeba posílat fotky nebo nějaké informace ohledně péče o kočky atd.? Netuším, jak se to dělá a jestli by o to byl vůbec zájem, ale jen mě to napadlo… Poslední dobou se to tu kočičími dotazy hemží…

Cernus: Tak jsem s šéfkou v útulku zkonzultovala to venčení koťátka a prý jde skutečně o týrání a podle nároků koček na péči by za to takový majitel mohl být skutečně trestán dle zákona o ochraně zvířat. Jinak jsem nebonzovala, neboj, jen mě zajímal názor. Co jinak? Kotě v poho? :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
1.11.10 11:14

Nouky,

kotatko je porad neodcervene, neoockovane. Porad mu davaji krabicove mleko. Zkousela jsem to i na svagrovou, ktera to kote nasla, bez vysledku.
O vikendu ho vyvezly na chalupu, cestu nastesti zvladlo jen s jednim poblinkanim a jinak spalo.
Porad chodi vencit, jinak asi chodi doma do kytek. V noci k nemu samozrejme nevstavaji. Maji v planu ho mit jako venkovni kocicku, takze asi az povyroste, daji ho na zahradu.
Oni si proste mysli, ze lidi, co maji doma kocici zachody, kupuji kockam konzervy a granule, peci prehaneji. Urcite pochybuju, ze jednou pujdou na nejakou kastraci. Vypada to, ze to bude kocicka, tak se jim asi budou kotatka dost mnozit.
Nabizela jsem, ze bych jim koupila alespon neco na odcerveni,ale odbyli me s tim, ze si dojdou na veterinu, ale jeste nebyly. Me maji za blazna, co vsude vidi zbytecne nemoci. Vzdyt kotatko vypada zdrave, co by mu bylo. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
2.11.10 08:11

Gravidita a toxoplazmóza

Ahoj Cernus, no - s tím už fakt nic neuděláš, tak nezbyde, než se s tím smířit. Spousta lidí takhle chová kočky - tady na vesnici je tento způsob naprosto zaběhnutý a lidi s tím nehodlají nic dělat… Do lidí se hučí těžko…

Jen jsem chtěla (ale nevěděla jsem, jestli je tahle diskuze pořád aktuální) - něco o toxoplazmóze. Našla jsem skvělý několikastránkový článěk v časopise Naše kočky 4/2009 (str. 18 - 20), pokud někde v knihovně seženeš, dočteš se tam velkou spoustu informací na téma Gravidita a toxoplazmóza. Vytvářím si webové stránky o kočkách, ale jsem na začátku, takže mi bude chvíli trvat, než se rozhodnu je publikovat (prázdné je do světa pustit nechci) a tam bude tenhle článek celý. Tady se stručně pokusím o nějaký výcuc nejdůležitějšího:

Takže: Toxoplazmóza je všeobecně velmi podceňovaným onemocněním. Vždy se mělo zato, že onemocnění není tak časté, jak se ukazuje. Hlavním zdrojem nákazy je nedostatečně tepelně upravené maso (alespoň 67 stupňů Celsia) - a to jakékoli maso - vepřové, z ovcí, koz a to z volných chovů i ekologické produkce!!! Takže při práci se syrovým masem velký pozor, dobře si omývat ruce, prkénko a jiné kuchyňské náčiní - riziko nákazy z kontaktu se syrovým masem je mnohem vyšší než nákazy přímo od kočky.

V Evropě má protilátky proti toxoplazmóze asi 10 až 60% obyvatelstva. V ČR je pozitivita kolem 20-30%. Onemocnění se projevuje zvýšenými teplotami, bolestmi hlavy, únavou, zduřením uzlin - ve všem se podobá chřipce. Často infekce proběhne úplně nepozorovaně. Větší vnímavost vůči toxoplazmóze je při snížené imunitě organismu. Citlivý k nákaze je zejména plod v těhotenství. Třetina Čechů v sobě nosí nebezpečného parazita Toxoplasmu grandii, který způsobuje toxoplasmózu. Tohoto prvoka má v sobě třetina českých žen a čtvrtina mužů.

Toxoplazmóza se dělí na vrozenou a získanou. Onemocnění se dělí taky podle toho, který orgán je postižen - toxopl. uzlinová, oční, mozková…

Nejvíce riziková je primoinfekce v době těhotenství - tzn., že se žena s nákazou nikdy v minulosti nesetkala - poprvé až během těhotenství (moje pozn.: kdo vyrůstal s kočkama, má to jistě za sebou). Když se totiž člověk nakazí dřív, vytvoří si dlouhodobě protilátky. Primoinfekce matky v době těhu znamená riziko přenosu infekce přes placentu na plod (v případě neléčených primoinfekcí až 50%). To je u dítěte tzv. infekce vrozená. Pro další vývoj plodu je velmi důležité, v jakém období těhu se žena nakazila - nejnižšíí riziko je na počátku těhotenství. Pokud k tomu přes tuto malou pravděpodobnost dojde, jsou důsledky vážné a těhotenství často končí spontánním nebo řízeným potratem. Při nákaze v dalším průběhu těhotenství riziko nákazy roste, ale důsledky jsou pro dítě méně vážné, a pokud je matka léčena, jsou sníženy na minimum.

Původcem onemocnění je prvok, který se ukládá po stovkách do tkáňových cyst nebo orgánů (mozek, oči). Pohlavní množení probíhá ve střevech kočky, zde vznikají tzv. oocysty, které jsou vylučovány v kočičích výkalech a kontaminují okolí. Oocysty se k dalšímu hostiteli dostávají zažívacím traktem (i k člověku) - čili jen zažívacím traktem - ne jinak! Toxoplazmóza potřebuje ke svému vývoji vystřídat několik hostitelů, a tak se musí přemisťovat. Může přebývat na savcích i ptácích. Toxoplazmóza zvolila vhodnou strategii - nechá svého hostitele zemřít a přemístí se s jeho masem (tak to v přírodě funguje). Hlavním zdrojem toxoplazmózy jsou myši (tady se opět dostáváme k tomu, proč by se kočky neměly živit myšmi, jak si mnoho venkovanů myslí, že je to přirozený a nejideálnější způsob stravování koček!!!). Experimenty prokázaly, že myši nakažené tox. jsou pomalejší a nebojí se pachu kočky, jsou tudíž snadněji chyceny…

Jak je možné se nakazit: nejčastějším zdrojem nákazy je syrové maso - nejíst jej v těhu a přísně dodržovat hygienu po práci se syrovým mase. Dalším (nicméně mnohem méně pravděpodobným) zrojem nákazy je kočka domácí - při péči o kočku, ošetřování, úklidu, práci s výkaly a práci s kontaminovanou zeminou. Toxoplazmóza je nejvíce onemocněním dětí, protože parazit se dostává do jejich těla s kontaminovanou hlínou nebo pískem na nekrytém pískovišti. V půdě nebo písku vydrží tato infekčnost několik měsíců až let.

Diagnostika onemocnění se provádí vyšetřením vzorku krve pacienta. Přítomnost protilátek chrání ženu proti onemocnění v době gravidity. Inkubační doba onemocnění je 10 dnů. Akutní toxoplazmóza probíhá jako chřipka. V lidském těle zůstanou jen neškodné tkáňové cysty a to až do smrti. Toxoplazmóza v Česku zabíjí jen jedince s oslabenou imunitou a novorozence v případě čerstvé nákazy těhotné ženy. Proti tox. dosud neexistuje účinný lék nebo vakcína.

Prevence:
Toxoplazmóza je pro mnohou nastávající maminku velkým strašidlem, když se však ženy budou řídit těmito pravidly, nemají se čeho bát:

Před početím a v prvním trimestru a pokud možno i v dalším těhotenství by se žena měla vyhnout:
1. Užívání všech léků bez konzultace s lékařem
2. Kouření a pasivnímu kouření, alkoholu, drogám
3.Přímému styku s chemickými látkami, pesticidy, rozpouštědly a jejich výpary
4.Zvedání těžkých předmětů

Prevencí toxoplazmy dále je:
1. Nepoužívat jakékoliv syrové a nedostatečně tepelně upravené maso a vnitřnosti
2. Po manipulaci se syrovým masem si vždy důkladně umýt ruce
3. Nekrmit domácí kočky syrovým masem nebo vnitřnostmi
4. Při chvu koček v bytě nemanipulovat s kočičími výkaly. Jejich úklid a dezinfekci kočičí toalety nechat na partnerovi.
5. Vnější prostředí, zejména pak dětská pískoviště, hřiště a zahrady chránit před kontaminací kočičími výkaly. Při práci s hlínou na zahrádce používat rukavice.
6. Udržovat přísnou osobní hygienu při styku se všemi zvířaty.

Tak to je asi tak souhrnně všechno. Snad jsem přinesla nějaké nové informace o tomto onemocnění. Protože se taky snažíme o miminko, četla jsem článek s větším zaujetím, než dřív :-D :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
2.11.10 08:43

Nouky,

ty jsi sikulka. Moc dekuji za informace. Take chcete druhe mimco? To vam budu moooc drzet palecky, aby se vam povedlo co nejdrive.

Ja se te toxoplazmozy desim, mamka si tim prosla a nekolikrat potratila a se mnou to take vypadalo ruzove. Je ale pravda, ze k tomu clovek muze prijit kdekoliv.

Jeste se te na neco zeptam, da se nejak zabranit tomu, aby nam toulave kocky chodily na zahradku? Mame tady okolo pekne dablice, chodi az na terasu a kakaji Stepovi do piskoviste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
2.11.10 09:22

Není zač :wink: Jojo, taky pracujeme, zatím měsíc, takže jestli se povedla nějaké superoplodňovací rychlovka, tak to zjistím do konce týdne. Jinak to přes koleno nelámu, až to bude, tak to bude :-D

Pro jistotu jsem si koupila Savo prim momentálně mořím domácnost desinfekčními výpary, protože aspoň ta kočičí toaleta jednou za čas pobít ty mikroneřády potřebuje… Co se výměny kočičí toalety týče, tak k tomu parnera asi nedonutím, takže i přesto, že je to dost rizikové, tak to budu čistit dál. Prostě gumové rukavice, po práci smočit do dezinfekce…

K těm kočkám na zahradě - v tom jim asi nezabráníš… Leda pořídit psa :lol: Jsou odpuzovače koček - takové chemické látky, které se nastříkají na místa, kam nechceš, aby kočky chodily, ale ve venkovním prostředí by to nefungovalo - zaprší a je po nastříkání, nehledě na tu plochu a na to, že venku ty pro kočky nepříjemné pachy zas tak nevynikají jako někde v interiéru… Prostě bych pořídila nějakou plachtu nebo něco, čím zakrýt pískoviště (to určitě) - my máme takové to kryté s deklem, takže z toho strach nemám. No a po návštěvě zahrady, kdy se prckem hrabe v hlíně nebo v písku, tak dobře umýt ruce mýdlem. U těhotné není špatné oželet dlouhé nehty a ostříhat je nakrátko (taky to musím ostříhat), protože ty potvory docela bezproblémově přežívají za nehtama, dokud se nedostanou do pusy nebo na jídlo - protože se nakazit můžeš jen tím, že je sníš… U dětí toxoplazmóza zas tak vážný průběh nemá - prostě chřipka, ani nezjistíš, že to toxoplazma byla, ale v těhotenství je to nebezpečné…

Někdo (třeba při chovu čistokrevných koček) používá po obvodu pozemku na vršek plotu dráty, v nichž je elektický proud (jako na elektrické ohradníky), dá se tím zabránit útěku kočky nebo naopak jejímu pobytu na pozemku, ale je to poměrně složité, nákladnější a ne úplně spolehlivé řešení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
2.11.10 12:30

Mi pejska mame, ale je to mops a kocicky se vubec neboji. Aguska si jich vubec nevsima, klidne jsou na zahrade i spolecne. :lol:
Asi k nam hodne chodi i proto, ze mame jezirko s rybickama.

Ja to nam taky koncem tydne dostat, tak jsem zvedava. Mam ale pocit, ze se ms blizi. Mi uz se snazime treti mesic. Taky to nejak vyrazne neresim, ale uz bych rada videla nejake vysledky nasi tvrde prace. :lol:
Budu drzet palce, abyste meli tenhle mesic uspesny. :wink: :wink: :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
3.11.10 19:03

Nápodobně :-D Taky držím palce, ale jak říkám, až bude, tak bude, pokud to nepotrvá rok, tak z toho nebudu zoufat a počkám si :lol: No, tak Váš pejsek se s kočkama evidentně kamarádí, ten je holt neprožene :lol: Tak leda nějakého trhače :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
9.11.10 11:35

Ahoj Nouky,

tak hlasim, ze kotatko uz je oockovane a odcervene. Dokonce bude mit snad i doma zachudek, z pekace, asi aby to bylo co nejlevnejsi. Ale alespon, ze tak.
Jinak me zatim ms nedorazila, ale testik jsem jeste nedelala, tak nejak citim v kostech, ze to nevyslo. :-(
A jak u tebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
22.12.23 16:38

Koťata

Máte někdo zkušenosti tři měsíční kotě má průjem a problém s ušima svrab. Nemůžem se ani jednoho zbavit lítáme na veterinu olej na uši na průjem léky a nefunguje nic. Žere jak zjednané a lítá tu jako ďábel první dny stále spala asi ji nebylo dobře teď nic jinak je v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný