Jak na kotě

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3802
21.10.10 08:26

Jak na kote

Ahoj Devcata,

Svagrove dcerka prinesla domu babicce(tchyni) kote. Sebraly ho nekde na ulici, kotata pry byly tri, tohle za nima porad chodilo a jelikoz to bylo u hlavni silnice, tak ho nalozily do auta a vzaly domu.
Nemaji ale vubec tuseni, jaka strava je pro kote vhodna, ani nevedi, jak je kote stare. Me prijde spis male, a tak mam obavy, jestli ho treba sebraly, kdyz jeste pilo mleko od mamy.
Muzete poradit, jaka strava by byla nejvhodnejsi? Nejake mleko, granule, konzervy, nebo varene doma?
Moc z toho nadsena nejsem, mam na kocky alergii a navic bych rada druhe mimco a jak vidim kocku, mam hruzu z toxoplazmozy.
Predem dekuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17042
21.10.10 08:36

Moje známá měla několik koček. Starala se o koťátka a když některé musela přikrmovat, tak jim dávala tatru kapátkem od léků nebo stříkačkou. Myslím, že už tak 15denní koťata :think:
Později se dává třeba kuřecí maso smíchané s tatrou a rozmixované na řídkou kaši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7270
21.10.10 08:37

ahojky cernus

V první řadě by měla vést cesta k veterináři aby kotě prohlédl zdali je zdravé a hlavně odčervil,to je docela důležité a taky o očkoval tam už vám poradí čím kotátko krmit já mám doma britského kocourka je mu už půl roku a mám specální granule pro kotata…a jestli máš strach z toxoplazmozy tak raději opravdu jděte k zvěrolékaři páč kotata jsou častějšími přenašeči jak dospělé kočky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
21.10.10 08:45

Ještě jsem našla, že někdo krmí sunarem víc zředěným :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
21.10.10 08:53

Ahoj, jak už tu bylo psáno určitě co nejdřív navštívit veterináře. Koťátko nechat odčervit, naočkovat a prohlédnout. Často mívají záněty očí a uší, tak je lepší to hned přeléčit. Navíc vám zběžně odhadne stáří kotěte. Jinak když zajdete do zverimexu, tak tam prodávají sunar pro koťata se savičkou a prostě dokrmuješ jako miminko. Nejdříve á 2-3 hodiny, pokud je větší tak jen párkrát denně + kapsičku + granule pro koťata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
21.10.10 09:06

Ahoj Cernus.
Takže: první věc: okamžitě k veterináři. Zjistí stav a stáří kotěte. Pokud to kotěti věk a váha dovoluje (je starší než 6 týdnů a váží alespoň 400 - 450 gramů) veterinář Vám ho na místě odčerví. To je základ. Dále zkontroluje uši, protože kočičky z ulice mívají obvykle ušní svrab, já jsem našla kotě před týdnem - stále ještě bereme 2× denně kapičky do uší. Není to nic strašného - mají to potulné kočky skoro najisto, stačí jen kapat a pozor na jiné kočky v domácnosti - je to přenosné, alespoň první den karanténa. Za další odblešit. Opět určí veterinář - nutno mít aspoň šest týdnů věku, Přípravky zabírají zkruba po dvou hodinách. Veterinář zjistí i další jiné možné komplikace kotěte. Prvotní ošetření bude podle stavu zvířete stát mezi dvěma a pěti stovkami. Jak vypadají oči? Má je rozlepené, žádné stopy hnisu? A nosánek - nejsou na něm stroupky? Pokud ano, s velkou pravděpodobností dostane antibiotika nebo antibiotickou injekci. To by bylo k tomu, co je prvotní - veterina. Dál péče: pořiďte kočičí záchod (pro začátek stačí nějaký mělčí lavor), do něj nasypte kočičí stelivo a učte kotě na záchod. Někdy to může trvat i několik dní, ale kotě se to naučí spolehlivě - má to dané biologicky - kočky rády zahrabábají exkrementy. Učení je jednoduché - stačí kotě po jídle dávat na toaletku, a hrabat mu přední pacičkou ve steloivu. Klid, žádné okřikování kotěte, pokud se vykadí jinde - je to jako s dítětem. Na toaletě by ho děti neměly rušit, nebo si ji spojí s negativními zážitky… Toaletu dej pro začátek někde do jedné místnosti s ostatními věcmi kotěte - tedy tam, kde nejvíc pobýváte (asi obývák) - kotě bude chtít být co nejvíc s vámi, ale neumisťuj ji vedle misek. Kočky nesnáší kombinaci jídlo a exktementy - pravděpodobně by ti v zájmu hygieny na toaletu kočka nechtěla. Až se kotě naučí spolehlivě používat toaletu, tak ji můžeš den ze dne posunovat o kousek dál, až ji nakonec umístít tam, kde bude mít své místo. Krmení - zas - nutný věk kotěte - určí veterinář. Už ve čtyřech, pěti týdnech bude pravděpodobně schopné jíst granulovanou a konzervovanou stravu. Doporučuji kvalitní krmivo - ne barvené granule z obchodního řetězce, ale kvalitní granule, které se dají koupit ve specializovaných prodejnách nebo v zooshopech na netu (Royal Canin, Eukanuba, Acana, Hill´s…). Kvalitní strava se podepíše na zdravotním stavu zvířete - jednoduše řečeno, co se ušetří na stravě, vyplázneš u veterináře, nehledě na kondici zvířete. Pro začátek můžeš použít nějakou vitamínovou konzervičku pro koťata, nebo konzervičku pro zvířata, která jsou v pooperační rekondici - celkově posílí imunitu zvířete (třeba Hill´s - doporučí v prodejně s potřebami pro chovatele). Nedávat obyčejné mléko, kočky jsou citlivé na laktózu a to, že kočka pije mléko je největší omyl tradovaný ve společnosti. K pití pouze vodu, maxiámálně můžeš použít speciální kočičí mléko (whiskas - 200ml kolem 30 korun, seženeš i v DM drogerii a jinde). Prodávají se i kočičí mléka na namíchání (sušená, míchají se s vodou). Kotěti je kočičí mléko vhodným doplňkem stravy vzhledem k tomu, že by mělo být cca do osmi, deseti týdnů kojeno. Ale pozor, nedávat tak první dva dny, než se kotě aklimatizuje - může mít střevní problémy a průjmy, tak mu dej čas. Strava na ulici nebyla nic moc a prcek se bude muset trošku vzchopit. Jestli máš ještě jakýkoli jiný dotaz, tak se ptej, zodpovím. V případě jakýchkoli pochybností se podívej na stránky nějakého kočičího depozita - stačí zadat do vyhledávače slovo depozitum. Doporučuji to naše, pečující o opuštěné kočičky: www.kockysobe.cz. Najdeš tu řadu informací o kočičkách a jejich potřebách. Hodně štěstí s novým mazlíkem a hlavně - nezapomínejte, že je to člen rodiny a musím podotknout, že vůbec není pravda, že by kočka milovala míň než pes - možná to dává najevo jiným způsobem, ale je na člověku velmi závislá a potřebuje lásku stejně jako pes. Držím palce, papa :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
21.10.10 09:08

Abro - taky máme půlročního briťáčka :-D Jinak k tomu očkování - pravděpodobně to nebude hned, kotě se musí dostat do fomy, jinak by očkování nezvládlo… To posoudí zvěrolékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
21.10.10 09:24

Ahojky, náš Chipoušek byl taky nalezenec - už ho máme osm let :lol:
Když jsme ho našli, tak první cesta vedla na veterinu. Dr ho naočkoval, odčervil a odhadl věk. Kocourek byl maličký. Vypadal skoro jako novorozeňátko, ale podle dr. mu bylo už cca 6 týdnů. Dávali jsme mu takové zahuštěné tatra mléko, bylo v malé krabičce, tuším 9 %. A oblizoval se až za ušima. A masíčko dostával tuším whiskas nějaké pro koťátka. Tenkrát jsem mu to kupovala v takových kapsičkách.
Jen tedy maličký zůstal dalších pár let. Byl to drobek, kost a kůže. Až potom, co jsme ho nechali vykastrovat, tak vyrostl, ztloustnul a teďka je z něj krásný rozmazlený kocour :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
21.10.10 09:27

Moc vam dekuji.
Jsem zvedava, jak to vsechno dopadne. O veterine jsem tchyni rikala hned, ale vubec se k tomu nemaji.
Vcera daly kotatku samozrejme hned polotucne mleko z krabice, coz jsem rikala, ze to asi moc vhodne nebude.
Priznam se, ze kocky moc nemusim, je to dane tim, ze nam alergii, ale jako milovnik zvirat samozrejme mam zajem, aby se kotatko melo dobre.
Cele mi to od nich pripada jako hura akce, vubec nic o chovu kocky nevedi a zatim si ani nic moc nezjistuji, tak se staram ja. Ani nevim, jestli budou o nejake rady stat.
Dost se desim te toxoplazmozy, protoze moje maminka ji mela a ja jsem vlastne po nekolika potratech vymodlene dite. Ja i svagrova bychom chteli druhe miminko, tak mam strach.

Nouky, na prvni pohled ma kote ciste oci i nos, do ousek jsem se nedivala, je zatim trochu plache. Ja mam dvouleteho chlapecka, samozrejme se chtel s kotetem seznamovat a hrat si s nim. Mam pocit, ze tam radeji ted chodit nebudeme, Stepa je docela drak a kote z nej bylo dost vykulene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
21.10.10 09:37

Tak to je od nich dost nezodpovědný, když ví že máte malé dítě a plánujete další. Já kočky přímo miluju(nemohli jsme si z časových důvodů pořídit psa a tak jsme zkusili kočku- taky nalezence), ale určitě jsem se hned informovala co a jak. Aby kotěti spíš neuškodili. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
21.10.10 09:39

Nouky, jeste jsem se chtela zeptat, jak je to s cestovanim. Tchynovic jezdi hodne pres leto na chatu, z jara a na podzim o vikendu take. Jak snaseji kocky takoveto presuny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
21.10.10 09:40

Cernus, pokud s Vámi má koťátko čas od času přicházet do styku, je lepší jej zvykat odmalička - dospělé kočky děti jako novinku přijímají podstatně hůř :wink: Jenom dávat pozor na malého i na kotě - aby se vzájemně neohrožovali. Kočky nemívají rády děti z toho důvodu, že mají podstatně citlivější sluch než my a dětské pištění a křik jsou pro ně mnohdy skutečně bolestivé. Ale pokud jsou s dětmi pravidelně v kontaktu, pak si nejspíš zvyknou. Záleží na povaze kočky - některá je aktivní, jiná pasivní, některá společenská, jiná plašší, náš Oliver byl plašan, ale zvykl si a je to mazel, některé kočičky ale zůstanou plaché napořád. Zvlášť pokud měly nešťastný start do života.
Pokud bude kotě veterinárně ošetřené, tak bych se toxoplazmózy ani jiných chorob nebála, ale pozor: těhotné ženy by neměly manipulovat s výkaly na kočičí toaletě, a to ani v tom případě, že mají doma přísně veterinárně sledovanou chovnou kočku. V těhotenství tuto činnost přenechat skutečně partnerovi nebo nějaké jiné osobě. Nejde tu o běžný kontakt s kočkou, ale opravdu jen o kontakt s exkrementy.
Tchýni bude asi těžké domluvit, ale minimálně ten veterinář je základ. Zkus ji odkázat na nějaké to depozitum, kde jsou poměrně jasné instrukce, jak zacházet s nalezencem :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
21.10.10 09:42
Terrad píše:
Tak to je od nich dost nezodpovědný, když ví že máte malé dítě a plánujete další. Já kočky přímo miluju(nemohli jsme si z časových důvodů pořídit psa a tak jsme zkusili kočku- taky nalezence), ale určitě jsem se hned informovala co a jak. Aby kotěti spíš neuškodili. :think:

Terrad, nehci jim krivdit, ale vidim to take tak. Jsem vazne zvedava, jak to vsechno dopadne. Uz vidim, ze nakonec budu spatna ja, ze se o to staram, kdyz to oni zrejme vidi nejak moc jednoduse. Jestli do konce tydne nezajdou k tomu veterinari, nestrcim tam patu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
21.10.10 09:45

Nouky, vcera kdyz jsem ji rikala, zda by nebylo vhodne zajit k veterinari, tak mi rekla, ze vypada zdrave. Uz vidim, jak z toho vseho bude nejaka rodinna hadka a spory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
21.10.10 09:46

Cernus - s kočkami je to jako s lidmi. Některá to zvládá v klidu, jiná potřebuje utišující prostředky a je schopná cestu prokvílet a pozvracet se. Náš Olí se strašně nerad vozí - trpí on i osádka auta, ale čas od času to musí absolvovat. Mrňous nalezenec se zatím vozí rád. K cestování používejte přepravku (na kočky či na malé psy) - pořizovací cena cca 300 - 600 Kč, určitě se dá ale sehnat i nějaká bazarová. Kočka v autě bez přepravky cestuje a může být naštvaná a řidiče ohrozit, také může strachy kálet nebo zvracet… Ideální je kotě navykat na cestování odmalička - vzít ho třeba občas v přepravce na nějakou projížďku. Horší je to s dospělými kočkami, ty si zvykají podstatně hůř. Jako maličké kotě bych jej na chatě nenechávala volně běhat, aby se nezaběhlo, doporučila bych až tak od čtvrtého měsíce - pokud bude na své majitele zvyklé, bude s nimi pobývat s domácnosti, pak se od nich nevzdálí… I tak zprcu kočku hlídat, než si označí své teritorium…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný