Příkrmy - jak na kousky?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak na kousky?
ahojte maminky,
tak po úspěšném boji, naše malá prďola už papá hezky zeleninové příkrmy, nejvíce jí chutnají ty od čtvrtého měsíce, ale už papáme těch 200g, tak kupuji vždy dvě skleničky a hodím do 200g sklenice, abych jí toho zase nedávala moc ![]()
Po měsíci, kdy nám baští už těch 200g jsem zkusila koupit příkrm od ukončeného šestého měsíce, koukala jsem, že tam už je to na malé kousíčky a to se malé nelíbilo, zkusila jsem tedy pár lžiček zamíchat do jejího oblíbeného pyré a to bylo v pořádku, tak jsem myslela, že bych počet lžiček s kousíčky navyšovala až by si zvykla. Za pár dní je nám 8 měsíců.
Chtěla jsem se zeptat, jak se tvářili vaše děti na přechod na skleničky od půl roku a více? Od kdy vlastně tyhle kousíčky?
Ještě bych se ráda zeptala, kdy se zavádí lepek? A co jáhly atd..? Vejce?
Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Řekla bych, že kousky, jak který dítě snese. Na skleničky jsme moc nejeli, spíš domácí a tam vznikne vždycky nějakej ten kousek.
Lepek jsem zaváděla kolem půl roku v podobě obilné kaše. Vejce - půl žloutku jednou týdně. Jáhly ok.
Na www.kojeni.net mají o dětské výživě dost popsáno, i tabulky, kdy je co vhodné. Samozřejmě je dobrý zapojit i zdravej selskej rozum:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lepek už by měla podle těch nejnovějších trendů baštit dávno, doporučuje se zavést okolo 5.-6. měsíce, nejdéle do konce 8. Jáhly taky už může, vejce žloutek dávno, bílek raději do roka nee, bývá silně alergenní.
kousíčky já teda na ně zvykala skoro od začátku, příkrmy střídám domácí s kupovanýma, takže když vařím, nechávala jsem je tam…takže to nebyl žádný šok, tak fígl neporadím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Syn bude mít za pár dní 8 měsíců a kousky u nás taky neexistujou. Vadí mu opravdu i jeden jediný pidi kousínek, všechno mu musím rozmixovat do hladka, jinak nejí. Jak na něj, taky nevím. I kvůli jednomu kousku nechá celý oběd. Křupky ani sušenky mu nevadí a cpe se tím jak urvaný, před pár dnama mi ukradl kus rohlíku, když jsem ho jedla a taky si s ním poradil. Lepek jsme zavedli těsně před 7 měsícem, syn nebyl téměř kojený a podle naší doktorky se lepek zavádí mezi 5 a 7 měsícem podle nějakých nových tabulek. Jáhly, pohanku … všechno jsem začala dávat po 7 měsíci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jéje My máme 11m a kousíčky zásadně odmítá!
Přitom veku nebo sušenky sní v pohodě. Tak jsem zvědavá co tady kdo napíše. Taky si nevím už rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ještě k tomu lepku-zkus pro začátek nenásilně, v DM nebo Rossmannovi prodávají ovocné přesnídávky s cereáliemi nebo sušenkami, tam je lepek, ale je ho málo. Nebo potom na noc kašičku, nemusíš jí ani dělat tuhou na lžíci, stačí do flašky tekutou. Důležité je, aby byla obilná, ne rýžová.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem musela všechno mixovat do hladka. I když jsem koupila skleničku, kde byly úplně malé kousky, musela jsem znova rozmixovat
Naučil se až teď na nějaké kousíčky a to díky zoubkům a sušenkám, se kterými trénoval
Taky mi to celkem vrtalo hlavou, kdy se to naučí, ale teď vím, že jsou to zbytečné obavy, dřív nebo později si zvykne, nač spěchat, hlavně že papá rozmixovanou zeleninu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mně malá ty skleničky pro větší děti vůbec nejedla ani když jsem jí je rozmixovala, prostě jí nechutnaly, tak taky ještě pomalu v roce jedla ty od 4. měs, ale já jsem jí většinou vařila, skleničky měla jen občas, tak mi to nevadilo, jinak kousky začala jíst až kolem toho roka, když začala ujídat od nás z talíře, to jí najednou přestaly vadit, takže já žádný fígl ani nemám, prostě jsem jí nechala, až chtěla sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás skleničky vůbec nezaznamenaly úspěch (malému se z nich doslova navaluje), zkoušeli jsme asi 5 druhů a nic nechtěl. Zato domácí baští na jedničku. Kousky tam má od začátku (tzn. rýži jsem nemixovala úplně dohladka). Brambory mi úplně odmítal, pokud byly na kaši, takže je rozmačkám vidličkou, takže u nás s tímto problém není. Mamka ale říkala, že já i ségra jsme navalovaly, jen co jsme nějaký kousek v jídle zaznamenaly, myslela, že nám bude mixovat pořád
. Prý to ale samo přešlo, tak zkus vyčkat…
Lepek, žloutek…vše zavedeno od půl roka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evulec píše:
Taky jsem musela všechno mixovat do hladka. I když jsem koupila skleničku, kde byly úplně malé kousky, musela jsem znova rozmixovatNaučil se až teď na nějaké kousíčky a to díky zoubkům a sušenkám, se kterými trénoval
Taky mi to celkem vrtalo hlavou, kdy se to naučí, ale teď vím, že jsou to zbytečné obavy, dřív nebo později si zvykne, nač spěchat, hlavně že papá rozmixovanou zeleninu
Taky tak. I sklenku musím namixovat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Příkrmy vařím doma, nemixuji nic, dávám kousíčky běžně, banán mu loupu kousky rovnou do pusy, nevadí mu to. Máme 7 měsíců, některý děti to snesou, jiný ne, kadopádně je potřeba ho učit kousky jíst, jinak to dělá v budoucnu dost problémy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ano, ovoce k svačině od začátku (tj. o 5ti měsíců) jen syrové strouhám (banán mačkám vidličkou) a pouze aby to šlo líp do krku, dám tam dvě lžičky přesnídávky…takže malý je na kousky fakt zvyklý od začátku
mně doktorka právě hned při zavádění příkrmů říkala, že mu tam ty kousíčky mám nechávat, aby si na ně zvykal a bral to prostě jako součást toho jídla. Neříkám, že to bylo úplně vždycky veselý, taky znám brečící, dávicí i blinkací scénky…ale zvykl si prostě. Jasně, do 15cti jim to mixovat nebudem
, tak oni si i ti vaši prckové zvyknou, byť teda mám dvě kamarádky, kterým kluci ještě ve 2 letech kousat nechtějí, prtoože byli dlouho kojení a potom se jim dlouho zas ulevovalo s kousky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, děláš to dobře, pomalu navyšuj ty kousky, jak množství, tak i velikost. Náš naštěstí ty kousky zvládl krásně. Nejdřív jsem jen huř umixovala pyré, teď už jen mačkám lžičkou (brambory, květák, mrkvičku, brokolici) a pod. A naopak normální skleničky- kdy to skoro teče, ty už nechce. Docela si poradil i s chlebíkem- to jsem vubec nečekala
zkoušíš třeba kukuřičné křupky?
Banán přímo žužlá z ruky, nebo nakrájený na kousíčky a žužlá si.
A lepek zaveď- my už zavedli po 6. měsíci. Vejce klidně taky- ale jen žloutek- uvařit a jednou týdně dát do příkrmu místo masa. Teď už dávám i celou rýži a kus kus
Jáhly chci zkusit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
děkuji všem za cenné rady ![]()
Ohledně lepku se musím poradit na gastru, kam chodíme, s tím to máme složitější, spíš mě zajímalo, kdy jste právě vy lepek zavedli a v jaké formě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak já mám syna 6 měsíců a nemáme problém z kousíčky v jídle kolem pateho mesice jsem skusila jen mackat vydlickou a krasne mu to jde uz vubec nemixujem ale kupovany prikrmy teda nema rad jen doma varene papani
- načítám...
- Citovat
- Zmínit