Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím zkušené kuchařky a prosím o radu. Už dvakrát jsem zkoušela dělat mazanec. Dávala jsem do něho polohr. m., droždí, sůl, žloutek, citr. kůru, mléko, máslo, cukr, vanilk. cukr. V tomto složení jsem nechala vykynout, pak dala péct na 160C v elektr. troubě asi 45 min. Vždy když vychladne, těsto je hrozně tvrdé. Poraďte mi prosím někdo co dělám špatně. Moc ráda bych kdyby se mi konečně povedl, ale vždy skončí jen v koši. Moc děkuju.
No v našem rodinném receptu dáváme hl. mouku. 1/2kg mouky, 100g cukru, 100g másla, 30g droždí, 1-2 vejce podle velikosti, mléko, sůl, rozinky, mandle. Těsto zpracuju, nechám vykynout. Pak utvořím bochánky, nechám je chvíli vykynout na plechu, potřu je rozšlehaným vejcem a posypu mandlemi. Peču na 180°C cca 45 - 60minut.
Vždycky se mi povede.
Když hodně moc nestíhám. tak kupuju těsto na buchty od Dr. Oetkera, udělám dle návodu a mám vyzkoušeno že se povede. Manžel totiž mazance může kdykoliv, tak u nás jsou i když zrovna nejsou Velikonoce ![]()
my ho děláme podle kuchařky Vaříme zdravě, chutně, hospodárně. Pokud máte zájem pošlu recept.
No dávám hrneček vlažného do něj dám drožní lehce vyběhnout. a pak kdyžtak přidám, když je těsto tužší. Je to těžký říct kolik, někdy stačí ten hrneček někdy víc, záleží na konzistenci toho těsta, nemí být moc tuhé ani moc lepkavé. Těžko si mi to popisuje ![]()
Tak nevím jestli to může být tou hl. moukou..Jinak dávám vše stejné. A pak možná těmi stupni, vyzkouším na těch 180 a uvidím. Manžel může mazanec taky kdykoliv a tak mě štve, že se mi pořád nedaří ![]()
Pokud se vždy podaří a je vyzkoušený, prosím sem s receptem
Moc děkuju ![]()
Peču podle tohoto receptu a povede se vždy:
250 ml mléka
1 žloutek, někdy dávám celé vejce
125 g rozpuštěného másla
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
120 g cukru
2 vanilkové cukry
trochu soli
citrónová kůra
větší 1/2 čerstvého nebo 2,5 lžičky sušeného droždí
rozinky
Postup:
Uděláme kvásek , vše řádně zpracujeme, necháme kynout, klidně i 2 hodiny. Všechny ingredience by měly být pokojové teploty. PAk dáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a ještě 1/4 hodinky necháme kynout .
Pak pomašlujeme žloutkem smíchaným s mlékem nebo rumem, posypeme mandlemi a pečeme prvních 10 minut při 180°C a dalších 40 minut při 150°C.
Já dělám podobný recept, jako ZuzaM, ale místo hladké mouky dávám polohrubou. Také hodně záleží na kynutí a zpracování těsta. Já zpracují těsto (což je záhul na ruku) a zpracovávám tak 10minut. Nechám vykynout a po hodině opět propracuji (ale už méně času) a tak to udělám po hodině ještě 2×. Čím nadejchanější, tím lepší.
Hodně záleží na kynutí. čím více navzduchované, tím měkčí je těsto, to je obecné staré pravidlo.
Tak hodně štěstí.
Holky děkuju vám
, vyzkouším to tedy ještě jednou podle vašich rad.
Já dělám už několik let tenhle recept, i vánočku z něj a je úžasný!!! http://www.recepty.cz/recept.asp?…