Jak na rozmluvení?

31.8.11 08:50

jak na rozmluvení?

Mám 3 letou dcerku. Poraďte, jak jste docílili toho, že dítě hovoří ve větách. Mám starší dceru, která v tomto věku zapadala skvěle do všech tabulek a „splňovala vše“, co má umět tříleté dítě. Druhé dceři se snažím dát to samé, ale mluví si „svou řečí“, člověk ji po krátkém pobytu s ní začne i chápat. Barvy ještě neumí. Je schopná se sama obléknout, obout (při zouvání si pěkně srovná botky). Jí sama. Donese smetáček, snaží se zamést..Hraje si, staví komíny či jiné „zdi“…Při malování maluje jen „čmáranice“…Jak jste to kdo řešil.. Mezi děti (na hřiště) se snažím hodně chodit. Nutím jí opakovat říkadla, ale malá „stávkuje“ a „vzteká se“.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22044
31.8.11 09:09

Nijak jsem toho nedocílila - k tomu musí dítě dospět samo. Stejně jako nemůžeš prakticky vůbec ovlivnit, kdy začne říkat první slůvka nebo kdy začne samostatně chodit, nemůžeš ho naučit mluvit ve větách. To si musí srovnat v hlavičce a pochopit sama.

Víc než mluvit na ni a s ní, číst jí, povídat pohádky a říkanky, zpívat písničky, atd. udělat podle mne nemůžeš… Má ještě čas, přijde na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
31.8.11 09:20
kackarubca píše:
Mám 3 letou dcerku. Poraďte, jak jste docílili toho, že dítě hovoří ve větách. Mám starší dceru, která v tomto věku zapadala skvěle do všech tabulek a „splňovala vše“, co má umět tříleté dítě. Druhé dceři se snažím dát to samé, ale mluví si „svou řečí“, člověk ji po krátkém pobytu s ní začne i chápat. Barvy ještě neumí. Je schopná se sama obléknout, obout (při zouvání si pěkně srovná botky). Jí sama. Donese smetáček, snaží se zamést..Hraje si, staví komíny či jiné „zdi“…Při malování maluje jen „čmáranice“…Jak jste to kdo řešil.. Mezi děti (na hřiště) se snažím hodně chodit. Nutím jí opakovat říkadla, ale malá „stávkuje“ a „vzteká se“.. :-)

Ber to tak, že máš šikovnou holčičku, která si srovná botičky, oblékne se a další super dovednosti, ale nemluví. Všichni nemůžeme umět všechno.
Vítkovi jsou 2 roky, řekla bych že mluví moc hezky, ale pořád bojujeme s plenkama.
Ona se to naučí. Předpokládám, že pujde do školky a tam jí to prostě donutí, aby mluvila.
Pokud máš pochybnosti promluv si o tom s pediatrem, ale myslím, že holčička se časem rozmluví.
Můj muž se naučil mluvit až s příchodem do školky, do tý doby uměl prý pár slovíček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.11 09:20

To doufám… Včera jsme byly na hřišti a když potřebovala, aby se jí holčička pod skluzavkou uhnula, aby se sklouzla, zavolala na ní „pááá, Náno jeď“… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.11 09:23

Pediatrička říkala, že máme čas do 4 let… dcerka mluví „jak tatar“ :oops: Když jí něco nejde, tak poví „Náno, jde ne“… když chce zmrzlinu, poví „Náno, eň“ (dodnes nevím, kde na to citoslovce přišla), nebo když chce koupit pribináčka,tak poví „Náno, číču“ (na pribináčku je obrázek kočičky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
31.8.11 09:27

Já chápu, že tě to určitě mrzí, ale fakt k tomu určitě dojde sama. No můžeš zkusit dojít na logopedii, třeba by ti tam poradili. Myslím, že tím že jí čteš a zpíváš děláš fakt dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.11 09:35

asi na ní kladu „velké požadavky“, tím,že starší už v tomhle věku mluvila ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.11 09:37

asi na ní kladu „velké požadavky“, tím,že starší už v tomhle věku mluvila ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.11 09:38

od 2 let jsme plně bez plenek i v noci (i za cenu 1 počůrání za týden, nyní již ne :-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hodaka
31.8.11 10:31

U staršího syna to bylo uplně stejný, taky jsem si říkala že by měl mluvit, jemu se nechtělo, a nějak kolem 3 let, ze dne na den začal ve větách, tak buď v klidu, máš šikovnou holčičku.
Až začne bude tě bolet hlava :lol:
Nejmladší syn jde ve šlépějích bratra, je mu 17 měsíců a má pár slov,no slov? :think: ava, ba, jajaja, ají(to si myslím by mohlo být hají, ale říká to pořád) :lol:
asi 2× řekl mama, a jednou táta, ale jestli to mělo ten význam? :nevim: prostě nemá potřebu, důležitý že rozumí, že chápe.

• Citovat
  • Upravit
31.8.11 12:10

Díky všem za podporu. Přiznám se, že místní mamky jsou velice emancipované a převelice uvědomnělé…občas je poslouchat, to je knihovna a lékaři sami v jedné osobě… :mrgreen: ,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hodaka
31.8.11 14:19
kackarubca píše:
Díky všem za podporu. Přiznám se, že místní mamky jsou velice emancipované a převelice uvědomnělé…občas je poslouchat, to je knihovna a lékaři sami v jedné osobě… :mrgreen: ,

taky jich pár znám :lol:

• Citovat
  • Upravit
31.8.11 20:04
:-D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
1.9.11 07:36

Zrovna včera jsem s klukem byla na 3roční prohlídce u pediatra.Můj kluk děla to samé,co tvá holčička a nemluví.Slova komolí,nedá dohromady větu.Je tam podezření na vývojovou dysfázii,lehkou mozkovou dysfunkci atd… To ale ukáže až další vyšetření.Zatím jdeme na logopedii.To že děti ve 3 letech nemluví,není normální.Někde je chyba.Určitě bych zašla k doktorce,ať vás zašle na další vyšetření.Věta typu-on se rozmluví,je líný atd.. už není na místě.Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.11 13:42

8-o ani mě neděs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat