Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možná mám blbý dotaz, ale potřebuju k předoperačnímu vyšetření syna (19m) ranní moč. Bojím se, že v ten den, kdy půjdeme k doktorce, se mu nepodaří ráno vyčůrat do nočníku. A tak mě napadlo, že bych pro jistotu nechala i ranní moč z předešlého dne. Že když nebudeme mít čůrání z pondělí, tak vememe nedělní.
Dá se to tak nebo musí být moč k vyšetření „čerstvá“?
měla by být čerstvá…pokud nechytnete hned prvni curani tak dalsi no. Z nedele bych to nenosila.
Přesně tak, moč na vyšetření musí být co nejčerstvější, určitě ne víc jak den stará.
Existují sběrné pytlíky na moc, speciální pro chlapečky i pro holčičky - třeba by Ti to mohlo pomoci.
skoč si do lékárny ,prodávají za pakatel sterilní sáčky na moč pro malé dítka,mimča,to nalepíš večer,pindíka zastrčíš dovnitř,dáš plenku a jde se spát,ráno to přeliješ do zkumavky. ![]()
jinak se dá moč uchovat v lednici,nekazí se tam tak jak při pokojové teplotě ![]()
V každé lékárně to nemají, u nás jen ve zdravotnických potřebách..
Moč by měla být čerstvá. V 19 měsících má většina dětí pleny. Dr. se nemůže zlobit, pokud se to nepovede.
Co se domluvit, že moč chytnete případně předchozí dny a odnesete na vyšetření? Obvyklee to není třeba vyšetřovat den před operací
Ahoj, potřebovala jsem pro malého (6měsíců) také ranní moč. Brzo ráno jsem ho schválně šla přebalit a nalepila mu na pindíka sběrný sáček na moč (dala mi ho doktorka). No a čekala jsem. To že se vyčůral bylo slyšet, protože to znělo, jak když prší na igelit. Takže jsem mu hned sáček sebrala a bylo to.
Zdravím holky, zitra nás čeká 9 létá prohlídka, na pozvance pisou ranní moč sebou… No jo, ale ma tam být v půl 3 odpo, to už bude sebraná z rána kontaminovaná, ne? Když jsem vždy sla s podezřením u sebe k MUDr se zánětem mocaku chtela čerstvou…
Ja bych klukovi vzala moč čerstvou co načítání před odjezdem k Dr., připadne řeknu, ze se šel vycurat brzo rano kdyz jsem jeste spala a pak uz je to pasé…
@semisova vem mu čerstvou, ta ranní by nebyla ani tak kontaminovaná jako „rozpadlá“
Příspěvek upraven 01.01.15 v 21:31
@semisova Vezmi čerstvou. Naše dětská je zároveň i nefroložka, říkala nám, že moč na vyšetření nemá být starší než dvě hodiny
KLidně vem čerstvou - odpolední. Určitě se jedná jen o základní screening a vyšetření papírkem. Tam to ničemu nevadí.