Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu někoho kdo má nebo zažil stejný problém.Před 10-ti měsíci jsem neštastnou náhodou zustala sama se synem jemu je ted 28 měsíců.Když něco dělám např. vařím myji nádobí a pod. a syn za mnou příjde s tím,že něco po mě chce,ale já se mu nemohu momentálně věnovat,tak mu odpovím at minutku počká,že mu to hned dám,udělám,podám(podle toho co ode mne chce) ale on na to reaguje tím,že mě okamžitě začne štípat či kousat.Toto praktikuje i na svém o 4 měsíce starším bratranci pokud se mu něco nelíbí nebo když mu bere hračky.On i já máme potom modřiny.Domluva po dobrém na něho neplatí a když ho plácnu přes zadek s tím,že to nesmí dělat tak je to ještě horší.Nevím jak ho to odnaučit-na jaře by měl nastoupit do školky a z toho mám obavy.Jinak je hodný a umí poslouchat jen tohle je jeho špatná stránka-když nedostane hned to co chce.Poradí někdo jak ho to odnaučit? Občas na něho platilo postrašením,že si ho odnese bubák,ale bohužel to už na něho ne pokaždý platí.Budu vděčná za každý názor či radu.Díky moc.
Podle mě by to chtělo odbornou pomoc dětského psychologa. Ta situace kdy kousá - to by se mělo rozebrat víc do hloubky, kdy a jak to vzniká, od kdy to začalo… píšeš o té tragické události - to je mi líto - třeba i tohle má na to vliv. Měla by se taky rozebrat tvá reakce na to kousnutí.
Třeba má prcek jen pocit, že se mu málo věnuješ… ?
Dětská lékařka ti může napsat doporučení k psycholožce. Držím palce ![]()
Malý tohle taky s oblibou dělal, jenže táta ho párkrát taky štípnul a bylo po štípání, protože zjistil, že to bolí, jinak kousat přestal tak nějak sám od sebe a většinou teda kousal ve hře. Tak mu to zkusit taky párkrát oplatit a kdyby to nepomohlo, tak asi jiné řešení jako psala lumáťa
Tohle mi , brachovi i tatovi dela nas mladsi
Navic se i placaji, ale to bohuzel maji ode me…kdyz provedou neco fest priserneho, tak je placnu a oni to berou jako neco, co se delela kdyz delaji co delat nemaji…takze kdyz se rvou o hracky, vetsinou to konci tim, ze mladsi prepere - rozumej dokouse, postipe - starsiho, kterej mu ovsem napred pozadovanou hracku vetsinou vytrhl z ruky. Hubu mam od vysvetlovani omlacenou
, dostipana a dokousana vetsinou taky byvam, ale je pravda, ze vzdycky nahlas zarvu - auuuu, boliiii, vysvetlim, ze to se nedela, protoze to mamu mooooc boli a pokud to za chvilku zopakuje, tak uz oplacim. Obcas oplaceni zabere, ale kazdopadne se starsim se uz v pohode domluvim,jen ta mensi poriserka prave kdyz neni po jeho je takovej divocak. Sem se jednou divala na ty sve modriny a premyslela, jestli neni nejakej klub i pro matka tyrane vlastnima detma ![]()
Náš kluk to dělal ještě ve 3 letech,ten teda spíš kousal.Ale jak psala Pettulle opláceli jsme to.Poznal jak to bolí a přestal to dělal.Nebo za to prostě dostal na zadek.On pak kousal i cizí lidi,před ním stačilo mávnout rukou a už kousal ![]()
Dětského psychologa si nechávám jako až tu poslední možnost.Nemám pocit,že bych se mu málo věnovala.
Nedělá to pořád jen občas jinak je opravdu moc hodný a poslouchat umí.Oplatit mu kousnutí mi přijde trochu drastické,ale jestli to jinak nepujde tak i tuhle možnost vyzkouším.dědeček radí dát mu do pusy trochu pepře,aby ho to přešlo,ale s tím nevím.I to je možná možnost.
Něco budu muset vyzkoušet.
Souhlasím s jezek1- taky mi občas přijde,že mi na ruce plné modřin ve městě lidi koukaj a říkaj si jestli mě někdo netýrá a před představou,že moje odpověd by byla-ano týrá mě dvouletý syn tak se trochu pousměju,ale zas až taková sranda to není.
Experimentálně jsme ověřili na starším synovi, že tresty ani kousnutí, aby dítě vědělo, že to bolí nezabírají. Podstatně lépe (i když taky jen krátkodobě) zabíralo:„Jestli chceš, aby si tě maminka všimla, pohlaď nebo dej pusu.“ (A samozřejmě aspoň se na něho usmát, když to udělá.)
Ale dlouhodobě (napořád)nezabralo nic - kousání a štípání úplně přestalo až krátce po dosažení 3 let (u obou synů).
slysel jsem kdysi reseni ze se ruka namocila v pepri a potom si do ni nechali kousnout. Velmi rychle to dotycne preslo.
Stipej ho tedy taky a tak dlouho dokud nezacne brecet. At vi jake to je, prejde ho to.
Jrk píše:
slysel jsem kdysi reseni ze se ruka namocila v pepri a potom si do ni nechali kousnout. Velmi rychle to dotycne preslo.
Stipej ho tedy taky a tak dlouho dokud nezacne brecet. At vi jake to je, prejde ho to.
Nepřejde. Takhle malé dítě to během dvou hodin zapomene.
alifie píše:Jrk píše:Nepřejde. Takhle malé dítě to během dvou hodin zapomene.
Tak opakovat. Chodit se naucilo taky tak.
Deti si pamatuji lip nez bys cekala. Uci se takto.
Malou bodla vosa v utlem veku a doted z nich ma panickou hruzu.
Ahioj, u nas to dela mladsi dcera (21mes). Zkouseli jsme po dobrem vysvetlovat,po zlem vynadat i vratit kousnuti,nic nezabralo. Az jsem se rozhodla bolest vydrzet a ignorovat, i kdyz to hodne bolelo, jen jsem se otocila a vubec se na ni nedivala a delala neco jineho. Me ani priteli uz to nedala, ale bohuzel starsi segre (3r)obcas jeste jo. Mame trosku stesti, ze to dela vetsinou v zapalu hry a kockovani, a ne vylozene ze vzteku a zlosti. Vetsinou staci zarvat „jinej povel“
treba udelaj mala,nebo dej pusinku, a ona se chytne a poslechne. Ale obcas jsou v pokojiku samy a je zle ![]()
Jrk píše:alifie píše:Jrk píše:Nepřejde. Takhle malé dítě to během dvou hodin zapomene.
Stipej ho tedy taky a tak dlouho dokud nezacne brecet. At vi jake to je, prejde ho to.Tak opakovat. Chodit se naucilo taky tak.
Opakovat „Jestli chceš, aby si tě maminka všimla, pohlaď nebo dej pusu.“ mi připadá prospěšnější pro vztah mezi rodičem a dítětem. Efekt opakování funguje i bez násilí.
alifie píše:Jrk píše:Opakovat „Jestli chceš, aby si tě maminka všimla, pohlaď nebo dej pusu.“ mi připadá prospěšnější pro vztah mezi rodičem a dítětem. Efekt opakování funguje i bez násilí.alifie píše:Jrk píše:Nepřejde. Takhle malé dítě to během dvou hodin zapomene.
Stipej ho tedy taky a tak dlouho dokud nezacne brecet. At vi jake to je, prejde ho to.Tak opakovat. Chodit se naucilo taky tak.
jsem chlap, ja se rval od mala
A ted vazne, on si tim vydobyva pozornost, je treba aby si ji vydobyval jinym zpusobem. Tak ho proste pres tu pracku placni at vi ze takhle ne.
Kdyz je dite male muzes mu jeste dat par facek, kdyz je vetsi uz to nejde.
alifie píše:Jrk píše:Opakovat „Jestli chceš, aby si tě maminka všimla, pohlaď nebo dej pusu.“ mi připadá prospěšnější pro vztah mezi rodičem a dítětem. Efekt opakování funguje i bez násilí.alifie píše:Jrk píše:Nepřejde. Takhle malé dítě to během dvou hodin zapomene.
Vysvětlení po dobrém,že to maminku bolí i fingovaný pláč nepomohl a s tou pusou už to bylo také vyzkoušené.
Pohlazení nebo pusa z jeho strany nefunguje.
Většinou kousne a chvíli na to přijde obejmutí a slova- Mami mám tě rád,občas i s tou pusou,ale to vše až po.Dřív kousal jen mě,ale ted to začíná provozovat i na babičkách.
S kousáním začal v 8 měsících-ze začátku jsme to přisuzovali růstu zubů,ale ty mu začali až po 10 měsíci.A čím je starší tím je i to kousání horší.Naštěstí na nikoho cizího si to nedovolí-myslím tím třeba cizí děti na dětském hřišti.
Jrk píše:alifie píše:jsem chlap, ja se rval od malaJrk píše:Opakovat „Jestli chceš, aby si tě maminka všimla, pohlaď nebo dej pusu.“ mi připadá prospěšnější pro vztah mezi rodičem a dítětem. Efekt opakování funguje i bez násilí.alifie píše:Jrk píše:Nepřejde. Takhle malé dítě to během dvou hodin zapomene.
Deti si pamatuji lip nez bys cekala. Uci se takto.A ted vazne, on si tim vydobyva pozornost, je treba aby si ji vydobyval jinym zpusobem. Tak ho proste pres tu pracku placni at vi ze takhle ne.
Kdyz je dite male muzes mu jeste dat par facek, kdyz je vetsi uz to nejde.
Plácnutí přes ruku,pusu i zadek nepomáhá-naopak je to ještě horší