Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
mojí holčičce je právě 5 dní. Jde o to, že nechce spát ve svojí postýlce ale v mojí posteli spí bez problému. Vždy po přebalení usne při kojení a když ji přenesu do její postýlky vzbudí se začne brečet a chce zpátky k prsu. Tchýně mi říkala že ji mám nechat vyřvat a že ji nemám zvykat na to spát v mojí posteli jinak ji to už neodnaučím ale mě se metoda, nechat vyřvat´nelíbí. Snažím se ji kojit po dvou hodinách ale přes den to někdy vyžaduje častěji. Jak jste postýlku řešili vy? a mám jí dávat napít kdykoli si řekne nebo vydržet ty dvě hodiny aby se naučila trochu nějaký režim? Děkuji
No to je hodně divný, ze 5ti denní miminko chce byt u mamy a ne samo v postýlce…
Rada tchyne je úplně mimo mísu! A i kdyby nebyla, dělejte si to podle sebe, je to vaše miminko…
@Eris055 Marjápanno to jako fakt?
Na režim se vyprdni, na to je to mimino moc malý. Nech ho pít a spát, kdy chce, a tchyni pošli do patřičných míst.
Dítě teď potřebuje BEZPEČÍ, JISTOTU, pocit, že když mu něco chybí, tak mu to máma dá - a ne REŽIM a FRUSTRACI.
Já osobně bych nechala v posteli, jestli je tam spokojená. Ale záleží na tobě, jestli ti to vadí. Pokud by spala s tebou v posteli, je dobré dodržovat základní pravidla bezpečnosti. Měla by spát mezi tebou a zdí nebo zábranou a ne mezi tebou a manželem, potom bys neměla pít alkohol a kouřit (to předpokládám ale, že neděláš, když kojíš), potom je dobré maximálně omezit polštáře a peřiny. Dobrá je knížka Klidné spaní a ukládáni od Elizabeth Pantley, tam je i popis, jak dítko naučit spát, ať už v postýlce nebo s tebou, a to bez vyřvávání. Je tam i ta kapitola o bezpečnosti.
Mela jsem druhe a treti dite v posteli do pul roku, kojila na pozadani. Pak jsem je presoupla do postylky v loznici, pak jsem prestehovala postylku a v 10 mesicich uz normalne spali ve svoji posteli usinajic sami. Bez revu.
Necha vyrvat? Peti denni miminko, ktere 9 mesicu bylo v teple ve tme, slyselo tve srdce a tvuj hlas a ted je samo ve velkem prostoru a vola mamu. To jsou rady.
![]()
Udelej si to podle sebe, koj jak si rekne, casem se to srovna samo, ja jsem kojila prvni tri mesice lorad, nic jineho si nepamatuji, jen kojeni a pokud je ji dobre u tebe v posteli a nevadinti to tak si ji tam vem, ja jsem si tam syna vzala a mam ho tam do ted, ale nevadi mi to, pres den zacal casem spavat v postylce.Nebo ji zkus dat do postylky velky polstar nebo nejakou velkou deku, do ktere se jakoby vnori a bude se citit v bezpeci.
Já to mám doma tak, že vedle svojí postele mám košík ve kterém mi malý spí. Je ve stejné výšce jako moje postel a když potřebuje cítit mámu, tak mu položím ruku na bříško. Má to výhodu v tom, že může mít nakoněnou matraci aby ho netrápil reflux - to bych ve svojí posteli nedokázala udělat. A hlavně tam má monitor dechu. Krásně spinká zabalený v povijanu. Tak před dvěma týdny se dokonce naučil sám usínat. Je mu 7 týdnů.
Já bych v posteli nikdy nenechala, pokud bych tam měla být i já - nepřijde mi to bezpečné. Samotnou asi klidně, minimálně do šesti neděl stejně žádný režim nepotřebuje. Já dávala synka do postýlky, postýlku ke své posteli a třeba jsem mu tam prostrčila ruku, případně jsem nad ním stála a hladila ho nebo mu šeptala. Ale to mluvím o večerním uspávání, ve dne usnul jen v pololeže na něčím břiše nebo v kočárku.
No tak nemůžeš nechat vyřvat 5denní mimino. obě děti se mnou první měsíce spali v posteli, v postýlce být nechtěly. oba začly spát v postýlce zhruba okolo 4 měsíce a byly v pohodě.
a jak tu někdo psal, 9 měsíců jsi ji nosila pod srdcem a teď bys jí chtěla separovat… to ti ani instinkt snad nedovolí.
Vyřvat pětidenní? To by ti snad muselo urvat srdce, matko! Na tchyni kašli, myslí to asi dobře, ale na vyřvávací metody je fakt brzo. Chovel, konejši, vem si jí klidně do postele, nebo pokládej do košíku někde v tvé blízkosti. Však se na tu postýlku časem naučí.
Já měla kluka v košíku, tahala jsem ho všude ssebou. Kdykoliv chtěl, chovala jsem a kojila. V noci vydržel v košíku tak hodinku dvě a chtěl ke mě do postele.Tak spal s náma. V osmi měsících šel do postýlky, ze dne na den, bez řevu a bez problémů. Teď už v ní spí i po obědě.
Prcek se mnou spal v posteli pres dva mesice, ted mame prisouplou postylku k posteli se sundanou bocnici, coz je supr varianta, pokud se spolecneho spani obavas z bezpecnostnich duvodu. Nebo porid ten kosik, postylka je pro ne obrovska, kdyz vylezou z malinkateho prostoru. Koj na pozadani, na zacatku je to normalni…tchyni posli, at se jde vyrvat sama. Takhle malinkate miminko nerozmazlis…potrebuje jidlo, teplo a pocit bezpeci.
Tak můžeš ji zkusit dát do postýlky svoje tričko nebo něco, aby tě cítila. Nebo si můžeš oddělat bočnici postýlky a přirazit si ji k posteli a třeba to bude stačit. Nebo se na to vyprdni a nech ji u sebe v posteli a časem uvidíš, co z toho vznikne ![]()
9 měsíců byla neustále s tebou v kontaktu, tak je logický, že ten kontakt chce i teď. Pokud v klidu usíná v posteli s tebou, tak bych v tom pokračovala. A rozhodně bych nenechala takhle malé miminko vyřvat.
Miminko do půl roku by se nemělo nechat vyřvávat nikdy. Potřebuje naopak, aby se reagovalo na každý pláč. Dala bych si ho k sobě do postele, kojila kolik si řekne, v tomhle věku to může být opravdu hooodně často. S věkem se to vše bude lepšit.
@Eris055 takhle malé mimino si ještě nevymýšlí. zaviň ji a šup do postýlky. Mmchdm, vyřvávání nesnáším, ten mrňous byl 9 m u Tebe, v teple, bezpečí, hezky se houpal a teď toto.. nechat ho vyřvat? to nejhorší, co můžeš udělat. Jo a k zavinutí zkus bílý šum, je i na youtube atd… fakt pomáhá.