Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, tak jsem se včera zase, jako pokaždé, vztekala nad biftekem. Za téměř dvacet let každodenního vaření snad uvařím kde co, ale ty bifteky mi dávaj. Přečetla jsem už tolik návodů a rad a stejně. Ať mám maso naložené, nebo jen přírodní, vždy mi po pár minutách začne na pánvi pouštět šťávu a začne tvrdnout jak podešev
. Mám pánev s olejem rozpálenou jak pětník, dám na ni plátky masa a pak jen bezmocně koukám, jak to teče a prská. O mase na směsi radši nemluvim, to je ještě horší, vůbec se mi to nezatáhne. Jediný, co funguje je, když je maso naložené jako do těstíčka (škrob + vejce), ale já bych tak ráda udělala někdy normální šťavnatej biftek. Poradíte?
No nevím možná máš blbou pánev, anebo musí být fat hodně rozpálená, jo a maso nesolit před pečením to pak pouští vodu. Jinak hovězí na steaky nikdy nenakládám. Taky je lepší když je maso na steaky dobře odleželé(vykrvené). V restauraci se maso nechává i dva dny odležet na sítu v lednici aby se dobře odkrvilo. V životě jsem potkala pár echt gurmánů kteří když koupily maso na steaky tak ho nechali i týden odležet v lednici na sítu, každý den jej opláchli vodou a dali zpět na síto odležet, to už mi přijde přehnané, ale jen pro představu že tak se dá.
Nevím, co kupuješ za maso, ale ideální je domluvit se se řezníkem a kupovat maso stařené tzn. odleželé a zralé, určitě né „čerstvé“…
Já dělám tak, že nesolím, nepepřím, nenaklepávám, rozpálím olej, opravdu zprudka opeču, jde tak o dvě minuty po každé straně a hodím do rozpálené trouby dotáhnout, já vždy jen na chviličku, příteli nechám na delší dobu třeba pět minut, záleží na tom, jak chceš mít maso propečené nebo nepropečené a na tom, jak Ti peče trouba, takže dobu si musíš vychytat sama.
Vytáhnu osolím, opepřím, z výpeku na pánvi udělám sos.
TAkhle u nás a chutná, ale určitě někdo bude mít lepší radu.
Maso musí být vyšší, proleželé a kvalitní. To je základ. Pánev rozpálená, jen nechat zatáhnout a pak do trouby. Nesolit, nepepřit. Po vyndání zatížit a nechat 3min odležet.
Já na steaky jen tímhle
http://catler.cz/…gr-4010.html
Hovězí je za 3,5 min hotové. Jen ho jemně potřít olivovým olejem a po ugrilování osolit a opepřit.
tak v prvni rade je dulezity, jaky maso mas
idealne se zacni tyhle veci ucit na veprove panence
tu rozpul na 2 kusy a jen opepri cerstve mletym 4 barevnym peprem, pokapej sojovkou, lehce potri olejem a zabal do potravinarsky folie a nech hodku v lednici odlezet. Pak si rozpal panev, na ni cca 2 polevkove lzice oleje(slunecnicovyho ne zadnej olivovej ten se prepaluje) a vyndej si maso z folie a nech ho chvilku odpocinout. Az bude panev na krev rozpalena, dej tam steaky a musis to proste jen z kazde strany nechat zatahnout, tak ti z toho nic nevytece. A neobracet vidlickou apod…abys ho nepropichla…to pak vytece at delas co delas. Takze nechas z kazde strany cca 40 vterin zatahnout, pak stahni plamen na minimum a priklop poklickou a nech dusit. Nikdy maso nevysusuj na podesev! Takhle dus cca 10 minut, pak odklop a muzes zase zvysit plamen a dopect aby melo barvu. Chce to trosku treningu, ale nic na tom neni.
Hovezi je tezsi v tom, ze je idealni ho zatahnout na panvi a pak strcit do trouby dopect…
zkus to s tou panenkou ![]()
Vodíš já to třeba nemám ráda když se to maso přikryje pokličkou, pak to chytne úplně jinou chuť, jako vařený maso. Ale každý to má rád jinak.
papavlinko
no kazdej to asi dela jinak…ja to delam jak me to naucil manzel…kuchar…leta dela ve steakhausu…
kdyby me to on nenaucil, tak do ted delam „steaky“ z kurecich prsou a jeste si myslim, ze to jde udelat medium ![]()
Nečetla jsem jak holky, ale já mám cca 5 cm silné maso, naložím poze olej, pepř vetšinou 3 druhy na hrubo, to je vše nesolím, solit až je maso uděláno.
Rozpálím pánev, je jedno jaká je já dělám teflon i nerz pak teprve dám stejky bez oleje. Nevím jak máš ráda, ale já maso dorůžova ne krvavé. Cca po minutě otočím aby se maso zatáhlo, pozor nepíchat pak cca po 5 minutách otočím zpět a dodělám druhou stranu. Hotové na talíři posolím, nikdy mi nevytekli. ![]()
Souhlasím s holkama, zprudka z obou stran (říká se minutku na každý cm steaku) a pak do trouby, hovězí nesolit, nepepřit, nenakládat a ještě bych řekla, že je důležité před pánví důkladně osušit ubrouskem.
Dík holky za rady. S tím odležením, na tom něco bude
. Jinak Sestramono, a když to přiklopíš, tak se ti to automaticky začne dusit, pouštět šťávu a tuhnout, ne? Jo a maso máme většinou z domácího chovu.
Diky za diskuzi.
Akorat ja furt nevim, jestli mam tu panev vubec vymazat byt jen minimem oleje nebo uplne na sucho. Dekuji za odpoved ![]()
My teda kromě toho osmahnutí na pánvi (jak se tu psalo, bez soli, bez oleje, nepíchat do masa, ani s ním nijak nehýbat, jakmile se zatáhne, dá se snadno otočit) ještě pak dáme maso na chvilku (tak tři, čtyři minuty) dopéct do trouby na 150stupňů…Mňam, vy mi děláte chutě ![]()