Jak na steaky a bifteky?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9994
2.3.12 10:39

Jak na steaky a bifteky?

Ahoj, tak jsem se včera zase, jako pokaždé, vztekala nad biftekem. Za téměř dvacet let každodenního vaření snad uvařím kde co, ale ty bifteky mi dávaj. Přečetla jsem už tolik návodů a rad a stejně. Ať mám maso naložené, nebo jen přírodní, vždy mi po pár minutách začne na pánvi pouštět šťávu a začne tvrdnout jak podešev :cert: . Mám pánev s olejem rozpálenou jak pětník, dám na ni plátky masa a pak jen bezmocně koukám, jak to teče a prská. O mase na směsi radši nemluvim, to je ještě horší, vůbec se mi to nezatáhne. Jediný, co funguje je, když je maso naložené jako do těstíčka (škrob + vejce), ale já bych tak ráda udělala někdy normální šťavnatej biftek. Poradíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2458
2.3.12 10:49

No nevím možná máš blbou pánev, anebo musí být fat hodně rozpálená, jo a maso nesolit před pečením to pak pouští vodu. Jinak hovězí na steaky nikdy nenakládám. Taky je lepší když je maso na steaky dobře odleželé(vykrvené). V restauraci se maso nechává i dva dny odležet na sítu v lednici aby se dobře odkrvilo. V životě jsem potkala pár echt gurmánů kteří když koupily maso na steaky tak ho nechali i týden odležet v lednici na sítu, každý den jej opláchli vodou a dali zpět na síto odležet, to už mi přijde přehnané, ale jen pro představu že tak se dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
2.3.12 10:49

Nevím, co kupuješ za maso, ale ideální je domluvit se se řezníkem a kupovat maso stařené tzn. odleželé a zralé, určitě né „čerstvé“…
Já dělám tak, že nesolím, nepepřím, nenaklepávám, rozpálím olej, opravdu zprudka opeču, jde tak o dvě minuty po každé straně a hodím do rozpálené trouby dotáhnout, já vždy jen na chviličku, příteli nechám na delší dobu třeba pět minut, záleží na tom, jak chceš mít maso propečené nebo nepropečené a na tom, jak Ti peče trouba, takže dobu si musíš vychytat sama.
Vytáhnu osolím, opepřím, z výpeku na pánvi udělám sos.
TAkhle u nás a chutná, ale určitě někdo bude mít lepší radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
2.3.12 10:51

Maso musí být vyšší, proleželé a kvalitní. To je základ. Pánev rozpálená, jen nechat zatáhnout a pak do trouby. Nesolit, nepepřit. Po vyndání zatížit a nechat 3min odležet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1580
2.3.12 10:53

Já na steaky jen tímhle :) http://catler.cz/…gr-4010.html
Hovězí je za 3,5 min hotové. Jen ho jemně potřít olivovým olejem a po ugrilování osolit a opepřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1580
2.3.12 10:54

Jinak vynikající odleželé maso na steaky mají v Bille.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7260
2.3.12 10:55

tak v prvni rade je dulezity, jaky maso mas
idealne se zacni tyhle veci ucit na veprove panence
tu rozpul na 2 kusy a jen opepri cerstve mletym 4 barevnym peprem, pokapej sojovkou, lehce potri olejem a zabal do potravinarsky folie a nech hodku v lednici odlezet. Pak si rozpal panev, na ni cca 2 polevkove lzice oleje(slunecnicovyho ne zadnej olivovej ten se prepaluje) a vyndej si maso z folie a nech ho chvilku odpocinout. Az bude panev na krev rozpalena, dej tam steaky a musis to proste jen z kazde strany nechat zatahnout, tak ti z toho nic nevytece. A neobracet vidlickou apod…abys ho nepropichla…to pak vytece at delas co delas. Takze nechas z kazde strany cca 40 vterin zatahnout, pak stahni plamen na minimum a priklop poklickou a nech dusit. Nikdy maso nevysusuj na podesev! Takhle dus cca 10 minut, pak odklop a muzes zase zvysit plamen a dopect aby melo barvu. Chce to trosku treningu, ale nic na tom neni.
Hovezi je tezsi v tom, ze je idealni ho zatahnout na panvi a pak strcit do trouby dopect…

zkus to s tou panenkou :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
2.3.12 11:00

Vodíš já to třeba nemám ráda když se to maso přikryje pokličkou, pak to chytne úplně jinou chuť, jako vařený maso. Ale každý to má rád jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7260
2.3.12 11:04

papavlinko
no kazdej to asi dela jinak…ja to delam jak me to naucil manzel…kuchar…leta dela ve steakhausu…
kdyby me to on nenaucil, tak do ted delam „steaky“ z kurecich prsou a jeste si myslim, ze to jde udelat medium :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
2.3.12 11:09

Nečetla jsem jak holky, ale já mám cca 5 cm silné maso, naložím poze olej, pepř vetšinou 3 druhy na hrubo, to je vše nesolím, solit až je maso uděláno. :palec: Rozpálím pánev, je jedno jaká je já dělám teflon i nerz pak teprve dám stejky bez oleje. Nevím jak máš ráda, ale já maso dorůžova ne krvavé. Cca po minutě otočím aby se maso zatáhlo, pozor nepíchat pak cca po 5 minutách otočím zpět a dodělám druhou stranu. Hotové na talíři posolím, nikdy mi nevytekli. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
2.3.12 11:17

Souhlasím s holkama, zprudka z obou stran (říká se minutku na každý cm steaku) a pak do trouby, hovězí nesolit, nepepřit, nenakládat a ještě bych řekla, že je důležité před pánví důkladně osušit ubrouskem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
2.3.12 11:32

Dík holky za rady. S tím odležením, na tom něco bude :think: . Jinak Sestramono, a když to přiklopíš, tak se ti to automaticky začne dusit, pouštět šťávu a tuhnout, ne? Jo a maso máme většinou z domácího chovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
2.3.12 11:40

Diky za diskuzi. :) Akorat ja furt nevim, jestli mam tu panev vubec vymazat byt jen minimem oleje nebo uplne na sucho. Dekuji za odpoved :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
2.3.12 11:43

Já teda olej dávám vždy, i když teď jste mě taky zviklaly. :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
2.3.12 11:52

My teda kromě toho osmahnutí na pánvi (jak se tu psalo, bez soli, bez oleje, nepíchat do masa, ani s ním nijak nehýbat, jakmile se zatáhne, dá se snadno otočit) ještě pak dáme maso na chvilku (tak tři, čtyři minuty) dopéct do trouby na 150stupňů…Mňam, vy mi děláte chutě :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí