Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
chtěla bych zkusit udělat lasagne,nemáte někdo nějaký vyzkoušený a dobrý recept?
Díky ![]()
ja dělám podle Itala
má recept na webu
http://www.ulozto.cz/…-oma-kou-avi
Já jsem přeložila dva recepty a udělala jsem z nich jeden. Mám to odzkoušené, nedávno asi 15 porcí pro partu na chatu a všichni se olizovali. Tak tedy:
LASAGNE
(italské těstoviny)
Připravíme si čtverhrannou zapékací misku (sklo, keramika, nerez) nebo pekáček o rozměrech asi 20*20 cm a pro 4 osoby asi 15 plátů lasagní.
Připravíme masovou a bešamelovu omáčku (příprava asi 55 min.), je možné pro urychlení nachystat večer předem.
Masová omáčka:
1 lžíce margarínu rozpustit na pánvi, přidat nakrájenou
1 větší cibuli dozlatova osmažit, přidat
300 g mletého masa chvíli opékat dokud trochu nezhnědne, přilít
400 g rajčatového protlaku stačí 250 g protlaku a zbytek kečupu, dochutit ½ lžičky soli, bazalkou a tymiánem.
Bešamel:
2 lžíce margarínu a
2 lžíce hladké mouky připravit světlou jíšku, přidat 0,5 l mléka ½ lžičky soli dochutit černým nebo bílým pepřem nakonec přisypat
75 g strouhaného sýra vše míchat nebo mixovat, aby se neudělaly hrudky a sýr se táhl
navíc nastrouhat 50 g sýra nechat zatím stranou
Vyhřát troubu na 250 stupňů.
Zapékací misku vymazat margarínem nebo tukem. Do větší mísy namočit plátky lasagní do teplé vody. Pokrýt dno tenkou vrstvou masové omáčky a bešamelu, zakrýt celou plochu plátky lasagní (dva vedle sebe, příp. zlomit plátek na okrajích, pokud je forma příliš velká). Pokračovat vždy oběma omáčkami a lasagnemi až navršíme 5 vrstev placek. Na poslední placku už nemusí přijít masová omáčka, záleží na chuti strávníků, bešamel by měl přijít i navrch. Povrch posypeme zbylým strouhaným sýrem.
Pokud omáčky připravujeme předem, je nutné je před použitím ohřát, aby se lépe spojily s plackami a pečení netrvalo tak dlouho.
Vložit do trouby a péct asi 20 minut na 250 stupňů.
Před podáváním se doporučuje nechat 10 minut odležet.
Podáváme bez přílohy nebo se zeleninou.
Já jsem je dělám často a takhle mi chutnají nejvíc:
LASAGNE S MLETÝM MASEM A BEŠAMELEM
(příprava asi 50 min + 30 min pečení)
Ingredience:
olej
mleté maso 500 g
2 plechovky loupaných (krájených) rajčat
lasagne 1 balíček
koření na špagety
hladká mouka
pepř
muškátový oříšek
cukr
sůl
300g strouhaného sýru
Masová omáčka:
Mleté maso osmahneme na trošce oleje, přisypeme koření na špagety (oregáno, bazalka, tymián…) , přidáme plechovku nebo 2 krájených rajčat, zalijeme horkou vodou a necháme asi 20 minut povařit. Pak zahustíme hladkou moukou a ochutíme cukrem a solí (nešetřit
) a přidáme špetku pepře a muškátového oříšku. Je dobré, když je omáčka trochu řidší, protože se do lasagní při pečení vsákne.
Bešamel:
Během dušení masa připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a necháme zhoustnout (je opět lepší, když je řidší). Pak ochutíme solí a cukrem (já přidávám zase muškátový oříšek).
Lasagne:
Každou před položením na plech namočím na pár vteřin do horké vody, jen aby trošku změkla (po jedné, aby se neslepily). Dno pekáče vylijeme troškou bešamelu a poklademe lasagnema, které by se měly lehce překrývat (tak 0,5 cm). Těstoviny zalijeme částí masové omáčky a trochou bešamelu, na to poklademe další vrstvu těstovin atd. dokud nedojdou suroviny. Poslední vrstvu tvoří lasagne bohatě posypané nastrouhaným sýrem. Lasagne vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut (píchám do nich vidličkou, abych poznala, jestli jsou už měkké).
Trumfem tohoto receptu je opravdu muškátový oříšek, bez něj jsou lasagne poloviční. Je dobré před podáváním nechat chvilku odležet, aby to trochu stuhlo, těsně po upečení jsou lasagne trochu neforemné a omáčky tečou, ale chuť je stejně dobrá
Lasagne jsou dobré asi na všechny způsoby, dělám je i s mrkví a jinou zeleninou, s houbama a se špenátem atd. Když si vybereš jakýkoliv recept, tak budeš určitě spokojená ![]()
Já je dělám s obyčejnou špagetovou omáčkou. V zapíkací misce střídám vrstvy plátků lasagní, omáčky a strouhaného sýra.