Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahojky, chtěla bych se zeptat, jak se dělá UM. na krabici (nutrilon) je napsaný že se převařená kojenecká voda musí nechat 30 minut v konvici vychladnout na 40 stupňů a pak až dát mlíčko. jenže to by se mi ten řvoun uplakal..
stačí když si to nachystám do ledničky a pak ohřeju v mikrovlnce??
nebo jak to děláte vy???
budu vděčná za každou odpověď protože mi rychle začíná ubývat MM (normálně dvě noční kojení a nyní šestkrát za noc a u toho strašný vztekání a kojení z obou prsů…)
všem moc díky za odpověď..
Dělala jsem to tak, že jsem si převařila nějaké množství vody, a pak v případě potřeby, kdy jsem tušila, že během chvilky bude krmení jsem vodu ohřívala v hrnci na plotně. Nemůžu si pomoct, v mikrovlnce je blbý záření a časem se toho prcek nažere až až
. Však asi budeš vědět, kdy asi budete jíst, tak si vodu přiohřát předem. A noc by se vyplatilo si pořídit tu ohřívačku. Vodu si dáš do flašky, necháš to stát v té ohřívačce, tudíž si voda drží stálou teplotu. Pak jen v noci uděláš mlíko a je hotovo
. Tak to fungovalo u nás ![]()
Vodu převařuju ve velkým, dám ve skleněné konvici do ledničky a pak tu trošku vody, kterou zrovna potřebuju, ohřívám v lahvi v mikrovlnce. Pak už jen přidám Nutrilon a jde se dlabat
M.
Taky to dělám tak, že si převařím vodu ve větším a pak jen naleju potřebný množství do lahvičky, přidám nutrilon, chvilku pomíchám a ohřeju v mikrovlnce.
Ahoj,
tak já během dne si připravím trošku vody předem (jelikož vím, v kolik se mi přihlásí na papkání
)…dřív jsem převařovala v hrnci a teďka už ji převařuji v rychlovarný konvici
(na každý krmeníčko novou vodu, ještě nepřevařenou…) A na noc si dává převařenou vodu do termosky
(kuchyň máme v patře a ložnici v přízemí, abych se v noci uběhala a malý by mezi tím byl schopný vzbudit celou ulici
) To taky dělám, i když jdeme mimo domov
Jinak se mikrovlnce či studené vodě na schlazení taky nebráníme ![]()
Jo a taky si připravuji tu směs nutrilonu předem do lahviček a pak jenom zaliju (musím dát o 15 ml vody víc
)
Vychytáš si postupem času svůj systém, který ti bude nejvíc vyhovovat
Jinak připravovat UM si napřed do lednicer nedoporučuje ani výrobce… ![]()
Ahoj, tak já taky přispěju s troškou do mlýna......
My jsme měli 3 flašky tj. 6 krmení za 24hod, takže jsem 2× denně do všech připravila mlíko šupla do lednice a pak jak se přihlásil o dlabanec - šup do mikrovlnky. Výrobce nevýrobce - bych je chtěla vidět po půl roce vstávání CHYTRÁKY
, když jsem dělala mlíko přímo čerstvé v noci většinou jsem u toho usínala a pak jsem si nepamatovala kolik jsem dala odměrek
ohřívačku bych nedoporučovala, si pamatuju jak jsem v porodnici čekala než se mi v tom ohřeje příkrm - DĚSNĚ DLOUHO TO TRVÁ!!!
Tak UM zdar, zdar, zdar !!!! ![]()
Tak maminám v porodnici dětská sestra taky radila, ať si udělají mlíko do lednice a pak jen ohřejí… Ale pozor na to, že některý děti jsou větší citlivky, předem připravený mlíko nesnesou a blinkají (třeba to moje
, takže musím chystat čerstvý).
Ahojky, taky jsem řešila jak co nejrychleji připravit UM, aby malej nevzbudil celej barák
byl dlouho kojenej a to je hned, bez čekání, takže přechod na UM byl u nás problém - nechápal, proč má čekat ![]()
Takže jsem si ho začala s sebou brát do kuchyně a jednou rukou připravovala UM - děs! Teď si ho večer připravím do ledničky a k ránu jen ohřeju - to jednou rukou zvládnu a malej už dokonce čeká na cinknutí mikrovlnky a cinká dopředu za ni
![]()
Kojeneckou vodu - celou petku převařím, nechám zchladnout, naleju zpět a dám do lednice. Vždy odleju potřebné množství do lahvičky, ohřeju v mikrovlnce(tu dobu časem vysleduješ), přidám UM a promíchám. Hotovo běhěm minuty.
Na noc mám ještě UM připravené v dávkovači +lahvičku s vodou už na lince, ohřeju, nasypu,promíchám, hotovo.
Ahoj já jsem si postupně vysledovala, jaký poměr horké a studené vody potřebuju.
Přesně jak píše pralinka - převařit vodu předem, dát do lahvičky (my měli i víc) a dát do lednice.
Když se křiklounek začne hlásit, uvařit neperlivou vodu (my normálně v rychlovarné konvici - někde - nevím kde - jsem četla, že se to nesmí - my to tak dělali pořád a nic se nám nestalo, a stejně to dělali i všichni kolem nás) - a mně se osvědčil poměr:
třetina horké, dvě třetiny vychlazené.
Než jsem na to přišla, měla jsem ohříváček. Když se malá začla hlásit, šoupla jsem vodu do ohříváčku, mezitím jsem ji přebalila, a voda se mezitím ohřála.
Ale ten první způsob byl lepší ![]()
Správný postup je převařit vodu, nalít do lahve, tu buď nechat vychladnout nebo ochladit ve studenné lázvi, přidat UM, proklepat, nakrmit.
Můj postup: 2× denně v konvičce převařit vodu, rozlít do lahviček, zavíčkovat a při potřebě ohřát vodu v teplé vodní lázni a přidat UM a nakrmit.
Uznávám, že to není dokonale sterilní, ale mám ozkoušeno 2×.
Lahvičky jsem do ledničky nedávala, ale asi by to bylo lepší, přece jen baktérie se nejradši množí při teplotě vhodné k jídlu - ale to bys musela ty lahvičky s právě převařenou vodou rychle zchladit a tvé ledničce by se to asi moc nelíbilo.
Ohřívání - buď ohřívač nebo do většího hrnečku postavit lahev a přilít vařící vodu z konvičky. Ten druhý postup je rychlejší, ale tu teplotu vody musíš víc odhadovat. Pro manžela zajisté vhodnější ohřívač, nastaví sepožadovaná teplota a tak nikdy nebude ta ohřátá voda moc horká, tudíž nehrozí opaření.
Co bych fakt nedělala je příprava mléka předem - max. tak na 1 hodinu před krmením a ihned do ledničky. V mléce ve všechno množí hrozně rádo a rychle. Takže fakt jen na chvilku, když si např. potřebuješ někam odskočit a hlídá někdo, komu nemůžeš důvěřovat, že ten počet odměrek nesplete.
Jsem odpůrce mikrovlnek, nevíme, zda mikrovlny škodí zdraví, tak proč je používat, když nemusíte, rychlovarnou konvici máme všichni.
Ještě mě napadlo - ta voda by se měla vařit pět minut, takže pokud nestíháte ji převařit 5 min. v normální konvičce a použijete rychlovarnou, tak doporučuji nechat otevřené víčko, aby ten var aspoň chvilku trval.
Ahoj. Nepokládám mikrovlnku za něco extra zdravého, takze ji pravidelně nepoužívám. Převařím si kojeneckou vodu a až schladne na přijatelnou teplotu, tak ji dam do termosky, kde mi vydrží na celý den stále připravená k výrobě mléka, večer to samé. Časem jsem si vychytala, jak moc teplá voda musí být. Toť vše a přitom jídlo můžeš udělat kdykoli, kdekoli a rychle.
Ahoj, dělám to jako Luciel - tzn. do termosky. Je to asi nejrychlejší způsob.
Ahoj já převařím více vody a dám si jí do lahviček a strčím do lednice. Pak přeliju potřebné množství, přidám Nutrilon a ohřeji v mikrovlnce - hlavně to pak musíš dobře protřepat, aby byla teplota všude stejná. Pak nech chvilku lahvičku odstát, aby spadly bubliny (většinou malýho v té době přebalím). Nevím jakou máš mikrovlnku, ale já nastavuji čas na 170 ml 25 sec, nebo 200 ml na 30 sec. Občas se ale stane, že je to moc studené, nebo je to potřeba schladit ve studené vode - dám to pod tekoucí vodu a je to hned chladnější.